Reklama

Reklama

Putování s pravěkými zvířaty


Šavlozubý tygr (E05)

(epizoda)
  • Velká Británie Sabre Tooth
Velká Británie, 2001, 29 min

Hudba:

Ben Bartlett

Hrají:

Kenneth Branagh (vypravěč)

Minule jsme sledovali první kroky člověka. V této části se vrátíme zpět o jeden milion let na ztracený kontinent s obrovskými exotickými zvířaty. 40 milionů let ovládala jihoamerické pláně skupina hrůzu nahánějících dravců – ptáků rodu phorusrhacos. Před nedávnem se objevila nová šelma. Bájný šavlozubý tygr vlastně není nejsprávnější název. Správné jméno pro tento rod zvířat, kterých byla řada druhů, je šavlozubá kočkovitá šelma. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizóda sa odohráva pred 1 mil. rokov, na území dnešného Paraguaja. Južná Amerika bola po odtrhnutí od Antarktídy izolovaná a tak sa tam vyvinuli unikátne druhy zvierat.  Predstavené sú nasledujúce živočíšne druhy: 1. Phorusrhacos (Terror bird)- 3 m vysoký nelietajúci vták, 150 kg, predátor, 30 mil. rokov vládol Južnej Amerike, jeho izolácia sa končí, keď sa Južná Amerika spojí so Severnou a nová skupina cicavcov kolonizuje kontinent (hlavne mačky, ktoré predtým nevkročili na kontinent), teraz žerie zbytky čo mu nechá Smilodon, jedno z mála stvorení, ktoré sa úspešne rozšírili aj na severnom kontinente, vyhynul tesne pred tým ako sa objavil moderný človek.  2. Smilodon - nový šabľozubý predátor, ktorý teraz terorizuje Terror birds, najmocnejšia mačka všetkých čias, viac ako 300 kg (niečo ako šabľozubý tiger neexistuje, iba šabľozubá mačka mnohých druhov), originálne zo Severnej Ameriky, pred 2 mil. rokmi sa presťahoval do Južnej Ameriky, žije v skupinách, veľmi úspešný predátor, ktorý prežil až do obdobia pred 10 000 rokmi, kedy sa klíma stala studenšia a suchšia a väčšia korisť, na ktorú sa špecializoval, zmizla a jeho svet sa skončil.  3. Doedicurus - ostnato-chvostý príbuzný pásavca (300-krát väčší), veľký ako auto, 4 m dlhý, 1,5 m vysoký, 1,5 t.  4. Macrauchenia - 250 kg, veľký bylinožravec nepríbuzný žiadnemu súčasnému cicavcovi, žijúci vo veľkých stádach, unikátny pre Južnú Ameriku, posledný svojho druhu, hlavná korisť Smilodona, veľmi rýchle zviera s malým chobotom, ktorým si trhá listy.  5. Megatherium - gigantický leňochod, 6 m, hmotnosť slona (4 t), veľmi odlišný od súčasného príbuzného, s "drôtenou košeľou" je dospelý jedinec prakticky nezničiteľný, bylinožravec, ale príležitostne aj mrchožrút. ()

TomasRichtr 

všechny recenze uživatele

Pro mě trošku throwback do dětství, kdy jsem sérii nadšeně sledoval na domácí VHSce. Dnes už zdejší CGI působí spíše komicky, ale tenkrát to byl naprostý technologický vrchol, vylepšený tím, že nám přírodovědné informace předkládá pomocí napínavého příběhu o pomstě a vykoupení. ()

Reklama

Reklama