Reklama

Reklama

2. světová válka - Bitvy o Evropu

(seriál)
  • Česko Druhá světová válka - bitva o Evropu (více)
Velká Británie, 2019, 6 h 40 min (Minutáž: 50 min)

Hrají:

Dwight D. Eisenhower (a.z.), Winston Churchill (a.z.)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Tento podmanivý osmidílný seriál vás zavede do samého středu slavných okamžiků v historii válčení, do chvíle vylodění spojeneckých vojsk v Den D, do výsadkářské operace v Arnhemu s nešťastným koncem, německého protiútoku při bitvě v Ardenách a snahy obsadit jeden z posledních mostů přes řeku Rýn v Remagenu. Jednotlivé příběhy nám přiblíží vyprávění očitých svědků, mužů, kteří na daných frontách válčili, někteří i v několika bitvách. Jednotlivé díly pak vykreslují realitu rychle probíhajících konfliktů na život a na smrt ve snaze porazit nacistické Německo na západě. Odborně věrohodný seriál je založen na pečlivém výzkumu a přináší realitu válečného konfliktu s tím, jak počasí, terén i nečekané reakce nepřítele mohou zásadně ovlivnit výsledek boje. (Viasat)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (5)

Operace Cobra (2019) (E03) 

Velmi poutave detailni historicke vypraveni. Nejpusobivejsi je cast konce nadeji Nemcu udrzet se ve Francii masakr obklicenych nemeckych jednotek ve Faleske kapse. "Necitili jsme k nim nenavist, delali co museli, ale byli mezi nimi velmi fanaticti vojaci" rika pametnik. Dalo se tu jit stovky metru, aniz by clovek slapl na neco jineho nez lidska tela. Odzbrojuji detaily jako "Mistni lidi byvali radosti bez sebe kdyz jsme prisli. Pri bombardovani Normandie toho dost vytrpeli. Meli takovy hrozny zvyk hazet nam ovoce, spousta chlapu mela od ovoce monokly" ()

Operace Market Garden (2019) (E04) 

Tento dil je z cele serie asi nejvice uspavaci a neni tu napeti ani nic zajimaveho. ()

Bitva u ústí Šeldy (2019) (E05) 

Podobných dokumentů jsem viděl více, ale tento je hodně podrobný a dozvěděl jsem se dost nových informací. Treba "kampfgruppe" - sestavení 3000 můžu že zbytku pěších německých divizi. Nebo způsob přebíhaní německých minovych poli: "Vybuchovali, když jste na ni slapli,  se zpožděním čtyř vteřin, takže když jste běželi dostatečně rychle, nic se vám nestalo." ()

Bitva v Ardenách (2019) (E07) 

Spousta archivnich zaberu, masakr 80 zajatcu a dalsi horory. ()

Překročení Rýna (2019) (E08) 

Vydareny napinavy dil o prechodu reky. Pokud by se to podarilo, klesla by nemecka moralka, protoze si rikali "kde uz chcete nepritele zastavit nez tady". Zarazi ze Nemci behem teto valky zastrelili desitky tisic vlastnich vojaku. Za zbabelost, dezerci, znasilneni apod. Spojenci jen nekolik. ()

Reklama

Reklama