Reklama

Reklama

Povolání: královna

(seriál)
  • Německo Beruf: Königin! (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

1. Portrét Máximy, manželky současného nizozemského krále Viléma Alexandra...  Její diář je nabitý charitativními aktivitami, za nimiž vyjíždí do celého světa. Nizozemská královna Máxima je však také matkou tří dcer, z nichž nejstarší Catharina-Amalia je následnicí trůnu. Na rozdíl od britské královské rodiny je ovšem toto následnictví otázkou daleké budoucnosti, vždyť Vilém Alexandr Nizozemský se ujal žezla teprve v roce 2013. Máxima se narodila roku 1971 v Buenos Aires a v žilách jí koluje také královská krev. Její otec, někdejší argentinský ministr zemědělství, byl potomkem dávného portugalského krále Dinise I.. Vystudovala ekonomii a v roce 1999 se seznámila s jistým Nizozemcem jménem Alexander, o němž vůbec nic nevěděla a to, že jí po nějakém čase sám prozradil, že je princem oranžským, považovala zpočátku za vtip. O tři roky později se ale stala jeho ženou a po jedenácti letech i královnou. Své děti prý vychovávají moderně a chtějí jim dopřát co možná nejběžnější život. Například bodyguardi, kteří jejich dcery doprovázejí do školy, mají prý zakázáno informovat královské rodiče o případných rošťárnách či prohřešcích.
2. Portrét Letizie, manželky současného španělského krále Filipa VI... O britské královské rodině či o knížecí dynastii v maličkém Monaku toho víme poměrně hodně, což vyplývá z jejich všeobecné a vlastně celosvětové popularity. Urozených hlav států je ovšem ve světě, nejen v Evropě, daleko víc. My vám některé z nich představíme. Dnes to bude Letizia Španělská, která byla až do roku 2004, kdy se provdala za následníka španělského trůnu, velmi úspěšnou novinářkou a moderátorkou televizních zpráv. Když si ji budoucí král vybral, vzbudilo to samozřejmě pozornost jak v aristokratických kruzích, tak mezi poddanými: byla totiž už jednou, i když velmi krátce, provdaná, a kromě toho neměla urozený původ. Letizia si však uměla získat na svou stranu jak diváky televize jakožto redaktorka, tak i prostý lid v roli královny, jíž se stala při korunovaci svého manžela v roce 2014. Vychovávají spolu dvě dcery, takzvané infantky, z nichž starší Leonor jednou převezme korunu po svém otci.
3. Portrét Mathilde, manželky současného belgického krále Filipa... Ze všech tří královen, jimž se věnuje náš minicyklus, to má v životě i v práci nejtěžší bezpochyby Mathilde, manželka belgického krále Filipa. Musí se totiž zavděčit dvěma znesvářeným národům svého království, Vlámům a Valonům. Naštěstí se ale nemusela snažit až po sňatku s budoucím králem v roce 1999: její šlechtická rodina totiž pochází z Vlámska, ale žije ve Valonsku. Královna tedy velmi dobře rozumí oběma kulturám. Nadto vystudovala psychologii, což je pro někoho, kdo si neustále musí dávat pozor, aby jednu komunitu neupřednostnil před druhou, také velmi dobrá průprava. Po korunovaci v roce 2013 se Mathilde začala věnovat charitativní činnosti. Mezi její milé povinnosti patří například podepisování blahopřání belgickým občanům, kteří slaví sté narozeniny. Zabývá se také programem udržitelného rozvoje. S králem mají čtyři děti, dvě dívky a dva chlapce. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tri ženy - Letizia zo Španielska, Mathilde z Belgicka a Máxima z Holandska. Mená, ktoré našincovi nič nehovoria. Dokument sa snažil priblížiť život kráľovien, ukázať v ich dobrom svetle, že sú to úžasné ženy, ktoré zasvätili svoj voľný čas charite a dobročinnosti. Nuž áno, keď je o vás postarané ako v bavlnke a žijete zadarmo, na charitu sa čas naozaj nájde. Dokumentu možno trocha vyčítať prílišnú glorifikáciu. ()

Reklama

Reklama