Reklama

Reklama

Na střechách Paříže: Výprava za zázraky architektury

(TV film)
  • Francie Les Toits de Paris, un patrimoine révélé (více)
Francie, 2017, 60 min

Režie:

Marie Perrin

Obsahy(1)

Město tisíců světel z neobvyklých pohledů. Miliony turistů jsou každý rok oslněny půvabem jeho budov, bohatstvím památek a muzeí... Jeden z nejpůsobivějších rysů tohoto úžasného města není z úrovně ulice vidět. Pařížské střechy. Od katedrály Notre-Dame po katedrálu Nejsvětější Trojice, pařížské střechy jsou zkrátka bezkonkurenční, pokud jde o krásu, ale i důmyslnost. Jsou extraktem čiré technologie. Legendární krov katedrály Notre-Dame udržel 210 tun olova osm set let. Báň Invalidovny je pozlacena pěti sty tisíci zlatými plátky, z nichž jeden každý byl položen ručně v závratné výšce 100 metrů nad zemí. Pozoruhodná skleněná střecha pavilonu Grand Palais by nikdy nespatřila světlo světa, kdyby nebyla vynalezena ocel. A nakonec nejnovější přírůstek – pět nádherných bání katedrály Nejsvětější Trojice, které místo aby vážily 42 tun, váží pouhých 8 tun díky moderním technologiím. Úchvatný pohled na tyto národní poklady dělá z pařížského panoramatu světový unikát. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Spočiatku ma iritovali besné strihy a rôzne efekty, ktoré ma iritujú všade, ale v dokumente ich považujem za vyslovene stupídne. Našťastie to vyvážilo množstvo zaujímavých informácií a nakoniec to stálo za to. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Celý dokument popisuje technologie rekonstrukcí historických střech. U nedávno vyhořelé katedrály Notre Dame v Paříži se říká, že jako jedna z mála nikdy nevyhořela a zachovaly se v ní 800 let staré trámy. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Na Paříži se mi líbí její estetická uspořádanost. Uspořádaná barevnost, kterou dělá okrová fasáda a šedé střechy - světle šedé části z pozinkovaného plechu a tmavě šedé z břidlice. Poslední patra s mansardovými byty, vertikálně obložené břidlicí. Dokument krásně popisuje, proč je to v Paříži právě tak a ne jinak, jak se dospělo k tomu řešení, a srozumitelně seznamuje s technologickými postupy při výstavbě a opravách. Mě dal tenhle dokument odpovědi na všechny otázky. Jako bonbónek se mi dostalo odpovědi na to, jak je možné, že kupole/kopule Invalidovny má z pohledu z venku 2 patra oken a zevnitř jen jedno, a proč (je to fikané :-) ). ()

Reklama

Reklama