Reklama

Reklama

Pivní putování


Pojizeří (E04)

(epizoda)
Česko, 2019, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Zdeněk Susa

Hrají:

Matěj Ruppert (moderátor), Zdeněk Susa (moderátor)

Obsahy(1)

Navštívíme pivovary Klášter, Svijany, Malý Rohozec a Podkováň. Z pivovarské technologie prozkoumáme varnu a její čtyři nádoby, které mají tradiční jména odvozená od jejich funkce. Vysvětlíme si, jak vaření piva zvládají malé pivovary, které mívají nádoby jen dvě. Z významných osobností připomeneme Václava Budovce z Budova, pána na Klášteře, a Jáchyma Ondřeje Šlika, pána na Svijanech. Budeme diskutovat o tom, zda jejich časté pobývání v těchto pivovarech mohlo zapříčinit jejich další osud. S Karlem Hynkem Máchou projdeme nejen Český ráj, ale i Kokořínský důl a budeme uvažovat o tom, proč se na svých toulkách opakovaně zastavoval v klášterském pivovaru. Odpověď najdeme v jednom dopisu jeho příteli a spolupoutníkovi Eduardu Hindlovi. S Máchou navštívíme i jeho spolužáka Karla Jaromíra Erbena v Miletíně a připomeneme si, jaký vztah k pivu prozrazují české národní písně a říkadla z Erbenovy sbírky. Z pivovarníků zmíníme s úctou dynastii Kratochvílů ve Svijanech i šlechtice Ungra v Malém Rohozci. S úctou vzpomeneme hostinské ze široké oblasti Podkrkonoší a Českého Ráje, kteří se spojili, aby společně čelili útlaku pivovarníků. Konečně pochválíme příznivý vliv malých dávek alkoholu na kardiovaskulární aparát. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dávám plný počet, i když ráčkující starý pán jako průvodce není šálek mého čaje. Ale ocenění si tento seriál zaslouží za originální využití animací a za to, že nenutí účinkující vystupovat stylizovaně. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět ucelený koncept, vcelku vtipný nadhled a příjemné odhalení o Karlovi Hynkovi. Opět hodně záběrů z dronu a opět soustředění na střední pivovary, takže třeba Nová Paka a další minipivovary tohoto regionu se sem nedostaly. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Viděn jenom tenhle díl, ale z něj tenhle seriál působí dost dobře, člověk se dozví dost informací (a pár zajímavostí, třeba to s tím Máchou) a jsou tu pěkně záběry z dronu, takže se mi to líbilo. Líbilo se mi zde i to využití animace. 4* ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama