Reklama

Reklama

Pivní putování

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 12 min (Minutáž: 26 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Zdeněk Susa

Hrají:

Matěj Ruppert (průvodce), Zdeněk Susa (průvodce)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Pivo jako „svědek“ téměř celé historie národa i jeho země... Dvanáctidílný seriál je vyprávěním o slavných místech, osobnostech a historických dějích, které spojuje motiv českého národního nápoje – piva. Každý díl se věnuje jedné konkrétní oblasti, tak aby v seriálu byla tematicky pokryta prakticky celá republika. Všímá si krajových odlišností při výrobě i konzumaci piva, specifik spojených s některou z jeho hlavních složek – vodou, ječmenem a chmelem. Díl za dílem postupně popíše proces výroby piva, od pěstování a zpracování základních surovin v prvních dílech, až po plnění v lahvárně v díle posledním. Seriál však není technologickým popisem, převážnou část obsahu představují různé historky, legendy, historická fakta i mýty s pivem spojené. Diváci objeví, kdo ze známých českých i světových osobností měl k českému pivu nějaký zajímavý vztah, od českých králů, přes spisovatele, básníky, až například k Albertu Einsteinovi. Vypravěčem Pivního putování je Zdeněk Susa, autor bestselleru Velká česká pivní kniha, který se mnoho let tématu věnuje a dokáže získané informace spojit do poutavého a velice zábavného vyprávění. Jako lékař zmíní navíc v každém dílu fundovaně něco o vztahu piva a lidského zdraví. Druhým účinkujícím je zpěvák a herec Matěj Ruppert, který bude diváky provázet právě „technologickými“ částmi seriálu, kdy je potřeba jednoduše vysvětlit poměrně složité děje. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (13)

Pivní putování (2019) 

Mno, Pivní agent s Rosákem mi přišel zajímavější a zábavnější - škoda, že se ten seriál už nedá sehnat. Přišlo mi, že tvůrci vyjeli s Pivním putováním moc brzy a některé díly a dokonce celkovou koncepci ještě neměli důkladně promyšlené. Tomu nasvědčuje i to, že nejprve bylo oznámeno tuším jen pět dílů, a pak teprve nějaké začaly přibývat a dokonce jeden týden se žádný nový díl nevysílal. Někdy měli tvůrci šťastnou ruku a jednotlivé příběhy a vtipy či vtipné skutečnosti některé díly velmi oživují včetně zajímavých pivních informací, ale pak jsou díly, u nichž převažují jen záběry z dronu na krajinu a města, ale informací je pomálu a jako by je někdo násilím narychlo na koleně splichtil, aby vůbec bylo o čem povídat. Také vybrat dva moderátory, oba s vadou řeči, nebyl myslím nejšťastnější nápad. Nakonec to není tak zlé, často jsem se pobavil a něco nového dozvěděl, ale z takových 40 % jsem musel překousnout vatu (především ono nadužívání záběrů shora), opakování již řečeného a nezajímavé plkání s pivem nijak nesouvisející. ()

Pomoraví (2019) (E01) 

Jako nápad to není špatný a někdy jsou zde i vtipné situace nebo připomínky. Plus nádherné záběry krajiny z dronu. Ale celkově mi to přijde jako zmatené skákání odněkud někam a zas jinam. Třeba hned úvodní oslí můstek - král Ječmínek a že se ječmen používá do piva. Jinak to žádnou souvislost nemá. Nebo si odskočíme na hrad Kost, pak k nějaké Čertově bráně, potom k nějaké kdoví kde postavené kapličce, a opět zcela bez souvislostí, proč to tam je. A podíváme se do Olomouce na Svatý kopeček - a tím to hasne, jedním záběrem z dronu. V Olomouci je přitom pět pivovarů a jeden i na tom Svatém kopečku, ale to už se nedozvíme. Navíc se jede jen po těch středně velkých pivovarech, tady osa Litovel - Holba - a jen v komentáři letmo zmíněný Zubr. Ostatních x pivovarů je zcela ignorováno. A moderátoři jsou sice příjemní pánové, ale na moderování nemají - neumí vyslovovat ř, různě huhňají a mluví často nespisovně, což jsem myslel, že ČT drží etalon spisovné mluvy a nemusí kopírovat podbízivé prvky komerčních televizí. ()

Polabí (2019) (E02) 

Tak Nymburk je moje srdcovka - i když mi tam v místní nemocnici umřel tchán, kterého jsem měl rád (ostatně, do tamní nemocnice se jezdí umírat, to vám řekne každý). Tenhle díl se měl jmenovat spíše Nymbursko, protože o Polabí moc není - pár pivovarů je okrajově zmíněno až zhruba ve 20. minutě, a opět se některé zcela ignorují, třeba slavné Kounice nebo v Polabí dnes také známé poděbradský pivovar či Záhora v Kněžičkách, a stálo za to říct, že v Českém Brodu a Kolíně bylo pivovarnictví obnoveno. Nezaznělo to tu. Ale když vezmu tento díl jako průvodce Nymburkem a okolím, nabídl překvapivě spoustu zajímavých informací, o některých z nich jsem ani nevěděl, držel určitou lajnu a neskákal jako předchozí díl z tématu na téma. Na závěr je přilepeno krátké povídání o skvělém pivovaru v Kostelci nad Černými lesy, sice také zajímavé, ale v tomto dílu nemá co dělat, spíše by se hodil do Posázaví. ()

Praha (2019) (E03) 

Jednoznačně nejvtipnější díl - spousta suchých hlášek, vědeckých tvrzení o polidštění člověka, o gravitaci pivovaru působící na Einsteina, Němci pochcaných domech, nejdokonalejší jsou ty o sochách buditelů v sedící poloze atd. Jediný problém, že to moc o pražských pivovarech není. Představí se v úvodu samozřejmě Staropramen, v rychlém sledu jednou fotografií proběhneme těch pár zavřených (Vinohradský, Libeň, Holešovice, Braník), dostaneme se k Flekům, zjistíme, co je hvozd a že v Dejvicích z pivovaru udělali kostel, pak už navštívíme jen hospodu U Pinkasů (ale třeba U zlatého tygra či U černého vola ne) a úplně nakonec, aby se neřeklo, obnovený pivovar v Břevnovském klášteře. Nechápu, proč zde nebyl Strahovský pivovar, Novoměstský, Pivovarský dům v Ječné, z těch zavřených třeba Černý pivovar na Karláku nebo Nuselský, který patřil k pověstným ve městě, případně se mohlo něco říct o zavřených pivovarech, kam chodily slavné osobnosti (protože ty nechodily jen k Flekům nebo Pinkasům). Prostě - dnes to o pražských pivovarech, i když mne tento díl pobavil nejvíc - příliš nebylo. ()

Pojizeří (2019) (E04) 

Opět ucelený koncept, vcelku vtipný nadhled a příjemné odhalení o Karlovi Hynkovi. Opět hodně záběrů z dronu a opět soustředění na střední pivovary, takže třeba Nová Paka a další minipivovary tohoto regionu se sem nedostaly. ()

Od Ohře k Labi (2019) (E05) 

Tenhle díl stojí a padá na historkách - ta o Žofii je velmi zajímavá, ta o Casanovovi trochu přitažená za vlasy a pivo je k němu naroubováno až trochu moc uměle. Jsem rád, že byl zmíněn Ferdinand v Benešově, i když zase - některé další významnější pivovary regionu se sem nedostaly. Skvělý je příběh o panu Cibichovi a jeho podobizně, která stále oblétá celý svět, a pro mne zajímavé zjištění, že pivo märzen je vlastně obecně březňák. ()

Vysočina (2019) (E06) 

Moc příjemný díl, hlavně vysvětlení názvu Poutník a že Pelhřimov vlastně znamená Poutníkov. Dostalo se na víc pivovarů - i když vynechat Třebíč bylo hodně podivné, a z Dalešic se tvůrci opět vylhal jedním záběrem z dronu a z Jihlavy tam toho taky moc nedali.i ()

Jižní Morava (2019) (E07) 

Moje oblíbené místo, a přitom mne tenhle díl hodně nudil. Jižní Morava není jen Starobrno, kterému se pořad věnoval většinu stopáže. Znojmo je pak zmíněno spíše okrajově a nakonec skončíme na Bítově v muzeu pivovarnictví. Proč ne, ale kurnik, v samotném Brnu je spousta dalších pivovarů, co třeba historicky významný Pegas? Kde byl slavkovský pivovar, hodonínský, kyjovský, vzpomínka na slavný vyškovský, co Břeclav a další? I ty historky dnes mi přišly poněkud unylé. ()

Jižní Čechy (2019) (E08) 

Nějak mi přijde, že to ztrácí dech. Ubylo přímých vstupů moderátorů, přibylo záběrů z dronu, ubylo povídání o pivovarech, přibylo historického povídání. Takový otočený koncept zcela pohřbívá původní zajímavý nápad, kde se vše motalo kolem pivovarů, postupného vysvětlování procesu výroby piva, osvětlení účelu jednotlivých místností a staveb v pivovarech nebo různých předmětů a nástrojů... Navíc je sice hezké, že mne pan profesor přesvědčuje, jak je mírné pití piva zdravé, ale kurnik, zas by to nemusel dělat skoro stejnými slovy v každém dílu. V této epizodě se dozvíme hodně o močálech, meandrech, rybnících, Petru Vokovi, žoldácích, Rožmbercích atd., atd., ale o samotném pivu nic moc. I když tento díl navštíví skutečně pivovar v Třeboni, Protivíně a Českých Budějovicích, opět se tak děje především z pohledu dronů, případně moderátor stojí někde před branou závodu. Pivovar v Českém Krumlově pár desítek let nebyl (a nový vznikl až koncem roku 2017) a mluví se zde o tom neexistujícím z minulosti. A úplně nejtrapnější mi přišlo, že jim sice nestál za celou dobu pořadu ani za půl slova, ale oba pánové si na konci připijí Chodovarem! ()

Východní Čechy (2019) (E09) 

Konečně zas jeden z dílů, který se víc věnuje pivu než historii (i když i na tu dojde). Někdy mám pocit, jako by se s těmi díly střídali na přeskáčku dva různé štáby, autoři i režisér. Zajímavé informace jak historické, tak pivní a pivně výrobní, i když občas ty vtípky skřípaly (Jezulátko se dívalo na pivovar). Ale hlavně, čím tento díl vyniká nejvíc - lidi, já chci taky Pivogoogle!!! ()

Kolem Džbánu (2019) (E10) 

Opět jeden z těch lepších dílů (i když některé ty fórky, jak za vším historickým stálo pivo, začínají být otřepané, na druhou stranu sena tu chvíli vyloženě těším), kde je detailně představen Rakovník a pivovar Bakalář (a jen jemně naznačena ta ruská spoluúčast), Krušovice, potěšilo mě představení samotného Džbánu a jeho tajemných kamenných řad plus nedalekého menhiru, a také potěšilo, že se objevil jeden zcela nový pivovar v Panenském Týnci. No a Peruc a Louny jsou má srdcovka, protože tady přes nějakých 150 let žije náš rod. Nu a ten archeologický skanzen je fakt dobrý tip na výlet. A málem bych zapomněl - pobavil mne první český zákon o prohibici, který stejně nikdo nerespektoval. ()

Severní Morava a Slezsko (2019) (E11) 

A opět zpočátku těžká nuda a skoro minutové záběry z dronů bez jakéhokoliv povídání. A to přitom procházíme Ostravu (ne, o Qásku se pořad nezmíní) a Nošovice- Kdovíproč je vynechán Havířov, kde se rovněž pivovarům daří. Až se Štramberkem a Hukvaldy začne tento díl trochu nabírat tempo, moderátoři opět mají co říct, konečně, a dokonce se vypraví do Polska na Brackie (co já ho v Krakově vypil, mimo jiná piva!). Konec mi přišel jako přílepek, to s těmi studenty, jako by tvůrci nevěděli, kam to dát. Na druhou stranu bylo zajímavé počítání alkoholu na gramy. Jinak k celkové koncepci mám těžkou výhradu, a to, že tvůrci nejprve jeli podél toků řek, pak podle kopců a údolí, teď podle krajů - zkrátka naprosto zmateně, takže některá místa jsou zde dvakrát, na jiná se vůbec nedostane. ()

Západní Čechy (2019) (E12) 

Takové až moc tradiční zakončení, opět táhnuté přes záběry z dronů - a někdy dokonce bez vysvětlení, na co koukáme. Na co se díváme v úvodním záběru s loukami a sem tam stromy? Na jaké město se díváme v povídání o bavorském pivu? Jinak taková agitka na plzeňská piva (docela by mě zajímalo, jestli se název Prazdroj vůbec ještě používá, všude už vidím jen Pilsner Urquell) včetně povídání o spektakulárním pojmenování pivovaru Gambrinus. Naštěstí je je ještě představen Chodovar, jinak bych dal žlutou kartu pro neobjektivnost. Jinak říct, že v západních Čechách další pivovary nejsou, je pěkná blbost - co Kynšperský Zajíc, co Krušnohor, Permon? A když už byla řeč o lázních, proč se zatajilo, že jak v Mariánských, tak Karlových jsou nové minipivovary? ()

Reklama

Reklama