Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Na střední škole řádí hacker, který vyzrazuje tajemství studentů. Osamělá, ale všímavá Sofía se pokusí odhalit, kdo to má celé na svědomí. (Netflix)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (9)

Control Z (2020) 

Teenagerovská soap opera v minisérii zabývající se fenoménem dnešních dní a to jsou smartphony a s tím spojený digitální svět. Všichni se dorozumívají přes messenger, vytváří si selfie, natáčí videa, uchovávají si nejrůznější tajemství. Avšak co by se stalo, kdyby se ke všemu dostal hacker a vše zveřejnil? To je něco, co si reálně nikdo neuvědomuje. V tomto příběhu se tak stane a skutečně se začnou dít věci. Co postava, to osobitý charakter se svými vnitřními démony a seberealizací. A vlivem současné podpory LGBT se tato problematika nuceně objevuje i zde. A tak tu je objevuje postava, která byla přeoperování z kluka na holku a chlapce s bisexuálnímy sklony. Zbytečně je to markantní, neboť se s tím dál nijak nepracuje. Prostě tu jsou a to je vše a je to součást prozrazených vlastností studentů. A protože se právě jedná o soap operu, v ději jsou klasicky zahrnuty i nejrůznější konflikty v partnerských vztazích a nevěry. Bez toho by se to prostě neobešlo. Minisérie není nezajímavá a dá se říci, že tvůrci uhodili hřebíček na hlavičku, ale chybí tomu patřičný výchovný charakter. Takhle tu máme pouze dramatický thriller ze světa středoškoláků, který moc okázalostí nenabízí. ()

Oslavenkyně (2020) (S01E01) 

Krásná počáteční prezentace dnešního světa středoškoláků. Kde jsou ty časy ´Beverly Hills 90210´, kdy se studenti dokázali bavit bez potřeby mít neustále v ruce přilepený chytrý telefon. Chování středoškoláků se však od té doby nijak nezměnilo, takže například šikana slabších vrstevníků i nadále probíhá. Moderní technika a její vymoženosti si však doslova říkají o zneužití a netrvá dlouho a skutečně k tomu dojde. Vyzradí se tajemství, a není opomenuta ani problematika LGBT. V dnešní době nepřekvapující. Propaganda čehokoliv se prostě musí nacpat do všeho. Moralizační tvůrčí aspekt cílený na mladou generaci tudíž zahájen. ()

Oběti (2020) (S01E02) 

Daná situace nabírá na intenzitě. Logicky tak dochází ke sporům, nepřátelství a schválností. Vývoj děje se ale tak trochu plácá v atraktivnosti vytvořit beznaděj postižených, kteří spíše naopak vyvolávají dojem, že se tím sami náramně baví. I když je fakt, že u takovýchto interiérových televizních počinů se nejedná o nic ojedinělého. Jinak mimochodem, slovo paparazzi by se mělo asi přehodnotit. Kam se na někoho takového hrabou studenti doslova přilepení s telefony v rukou na aktérech bouřlivého dialogu na konci této části a všichni svorně si je natáčející. To už je skutečně mazec. ()

Idioti (2020) (S01E03) 

Když se přehlíží šikana, může to mít nejem vliv na ztrátě respektu samotného ředitele, ale může to skončit i brutálním napadením spojeným s davovou euforií a těžkým ublížením na zdraví i smrti. A když se navíc věci nemají tak, jak se jeví, nastává daleko větší problém. Předchozí dva díly byly interiérové, nyní se převážně použil exteriér. Alespoň nějaká změna. ()

Večerní škola (2020) (S01E04) 

Telenovelácké dějové postupy rapidně celý koncept odvádí do neskonalé trapnosti a nezájmu. Vypadalo to na omšelý teenagerovský thriller, ale nakonec je to ještě horší. A nezachrání to ani špetka napínavé scény na samý záměr. ()

Tváří v tvář (2020) (S01E05) 

Tady se koncept děje mění v detektivní pátrání, které snad určité výsledky přinesou. Ale zas tak jednoduché, jak to zpočátku vypadá, to není. Je tu také několik naprosto zbytečných scén, které nemálo připomínají rozhraní telenovel. Televizní kýč tak nabírá na síle. ()

Jak dobře znáš Javiera? (2020) (S01E06) 

Coby detektivka ze studentského prostředí vcelku dobře zpracované, avšak ke konci se to přes rodinné problémy zvrhne v orgie, takže se záhy ocitáme někde jinde, ale vývojem děje zřejmě záměrně, neb poslední obrazový záběr něco naznačuje. Divák je tak směřován k určitému poznání. ()

Control Z (2020) (S01E07) 

Střih ve vývoji děje a tím vlastně i konec. Tato část je pro diváky dovysvětlující v rámci hlavní dějové linky o pátrání po hackerovi. Tady se tímto detektivní atmosféra mění v kriminální, takže překvapující nebo snad i napínavé odhalení pátrající studentky se tímto nekoná. Na diváky vcelku podraz. ()

Veřejný nepřítel (2020) (S01E08) 

V předchozí části byla identita původce všeho zla odhalena nám divákům, nyní jsou na řadě hrdinové příběhu. A na ničem, snad očekávaně, nezůstane nit suchá. A tak o ohromné emoce nebude nouze. Zůstaly však nezodpovězeny mnohé otázky převážně zbytečných dějových detailů. Takže klasicky tvůrčí otevřená vrátka. ()

Reklama

Reklama