Reklama

Reklama

Historie pro začátečníky - Série 1 (2020) (série)


Jaderná energie (S01E08)

(epizoda)
Velká Británie, 2020, 22 min

Režie:

Marc Tiley

Scénář:

Bruce Kennedy

VOD (1)

Obsahy(1)

Víc než 10 % celosvětové produkce elektřiny má původ v jaderné energii. Ale když vezmeme v úvahu radioaktivní odpad a hrozbu roztavení reaktorů, není to hra s ohněm? (Netflix)

Recenze (3)

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opäť nezaujatý postoj autorov, konšttujú fakty, spomína sa aj prvá havária v jadrovej elektrárni v Spojených štátoch, nehoda spôsobená v technicky vyspelom Japonsku aj najhoršia katastrofa v ruskej Pripyati a z tvorcov je opäť cítiť, že keď konštatujú fakty a vyhnú sa čo i len náznaku politického podtextu ide im to veľmi dobre.Príjemných 20 minút o tom, aké výhody ale aj akú katastrofu dokáže priniesť štiepenie jadra atómu a čo to sa dozvieme aj o fúzii v príjemnom dokumente, ktorý vysvetlí základy týchto procesov aj nejjednoduchší ľuďom ale svojim podaním neurazí pravdepodobne ani kvantového fyzika. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pomerne nudné, hoci faktografické. Tragédie, ale aj úspechy. Jadro jednoznačne treba využívať v prospech ľudstva. Žiaľ, bruselskí neoboľševici by ho najradšej zakázali. Som rád, že dokument končí posolstvom: jadrová energia je možno jediná možnosť, ako prežiť.  ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Téma dokumentu atomová energie, atomové zbraně, růst světové populace, jaderná fůze. V naší zemi z celkové výroby elektřiny je 30% vyrobeno z jaderných elektráren. Jak říkal na přednášce ekonom a filosof Tomáš Sedláček matematické dokonalé systémy prý musí logicky fungovat bez chyby donekonečna. Přesto si prozíraví lidé své fotky na Windows raději zálohují. "Pokud máte atomovou elektrárnu, máte k prostředky i k vyrobení atomové bomby....nyní se po světě staví 53 nových atomových elektráren. V tzv. jaderném klubu je pět zení a k tomu čtyři problémové." dozvíte se v dokumentu. Atomové zbraně svou odstrašující silou třetí světové válce zabránily. Otázka je, jestli to bude napořád. https://dokumenty.tv/historie-pro-zacatecniky-serie-1-dokument/ ()

Reklama

Reklama