Reklama

Reklama

Synové boha Slunce


Mayové (E01)

(epizoda)
  • Německo Die Maya

Obsahy(1)

Před více než dvěma tisíciletími budovali obrovská města uprostřed středoamerické džungle. Jejich náhlý úpadek zůstával dlouho záhadou. Co se stalo? Mayové budovali vzkvétající města, v nichž se soustředil obchod, kultura i věda. Dnes již víme, že vytvořili písmo schopné vystihnout každou nuanci jazyka. Byli i zdatnými matematiky a astronomy. Jejich legendární kalendář je dodnes považován za mistrovské dílo. Vyšlechtili kukuřici, jednu ze základních plodin lidstva. Patřili k největším objevitelům v dějinách lidstva, zároveň však prováděli krvavé obětní rituály. Náhlý úpadek klasické mayské kultury zůstával dlouho záhadou. Vědci však nyní věří, že za pomoci nejmodernější techniky objevili jeho příčiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonalí stavitelia a vedci svojich časov, ktorých civilizáciu ukončili opäť Španieli. Na druhej strane fanatici, ktorí si mysleli, že bohovia im dajú úrodu, keď budú drviť lebky aj deťom. A takto prežili cez 4000 rokov... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento završující díl německé dokumentární série o předkolumbovských bronzových indiánských civilizacích je podán - a také tak vyznívá - jako triumf a oslava civilizace. Rozluštění mayského písma, velký úspěch historických věd konce XX. století, přiblížil dramatický svět do té doby víc opisované než popisované civilizace. Tvůrci díla odvedli poctivou, důkladnou a houževnatostí založenou práci. Minimálně pro českého diváka tak objevili další ze zasutých světů; kromě toho také dali nahlédnout do latinskoamerické archeologie a ekologie. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama