Reklama

Reklama

Opuštěné projekty

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 2020, 10x20 min

Hrají:

Zdeněk Horák (průvodce)

Obsahy(1)

1. Vzorová socialistická vesnice: V šedesátých letech se na západě Čech odehrál podivný experiment. V opuštěném bývalém vojenském prostoru byla vystavěna vzorová socialistická vesnice. Mělo jít o příklad pro zbytek republiky, příklad, podle kterého budou stavěny další podobné vesnice. Jenže vše nakonec dopadlo trochu jinak a žádná další socialistická vesnice nebyla nikdy vystavěna.
2. UFO pod Brnem: V roce 1984 začal na kopci, nad obcí Křepice, vznikat podivný monument. Mělo se jednat o výstavní památník jedné z operací druhé světové války, jenže nakonec dopadlo vše tak trochu jinak. Pojďte se podívat na historii památníku, který byl budován téměř patnáct let, ale nikdy nebyl dobudován.
3. Experiment Sudety: V Sudetech měla po odsunu německého obyvatelstva vzniknout nová a lepší společnost složená z Čechů a Slováků, tedy tak alespoň zněl původní plán na osídlení opuštěných oblastí. Jak se tedy nakonec stalo, že po pár letech zněla v bývalých Sudetech řečtina a řada vesnic a měst přestala existovat? Ukážeme vám příběh země, která měla být výkladní skříní poválečného Československa. Země, která se změnila v noční můru.
4. Olympiáda v Praze: Olympijská vesnička v Libni nebo dálnice do Západního Německa. To vše mělo být podle plánů z konce šedesátých let postaveno do roku 1980, tedy do roku, kdy měla Praha pořádat Olympijské hry. Nakonec ale byla postavena jen jedna jediná budova. Pojďte se s námi podívat, jak vznikl plán na pořádání Olympiády v hlavním městě socialistického Československa a proč z tohoto plánu nakonec nezbylo téměř nic.
5. Asanace Žižkova: V posledních dvaceti letech komunismu vzniklo v Praze hned několik plánů, které měly hlavní město změnit doslova k nepoznání. Místo romantických uliček čtyřproudé autostrády, místo historických domů, unifikované paneláky. Jako první měl padnout Žižkov.
6. Metro v Bratislavě: Dnes se v Bratislavě musí cestující spolehnout na tramvaje a na autobusy. Jenže i Bratislava měla mít podzemní dráhu. Ukážeme vám příběh metra ve druhém největším městě bývalého Československa. Metra, které bylo dvacet let plánováno, dva roky stavěno a nakonec se stalo jen dalším opuštěným projektem.
7. Plavební kanál Dunaj Odra Labe: Asi nejdéle existující dopravní projekt na území dnešní České republiky, který se stal snem mnoha politiků snad ve všech zřízeních a režimech za posledních 300 let. Ukážeme vám příběh projektu, o kterém se prý uvažovalo už v dobách Karla IV. Projektu, za jehož stavbu lobovali čeští a moravští politici v Rakousko-Uherském parlamentu, který horlivě propagoval Tomáš Baťa a nakonec největší část nechal postavit Adolf Hitler. Projektu, o němž sní někteří politici dodnes.
8. Tunel na Jadran: Žádné dlouhé cestování autem do Chorvatska. V Českých Budějovicích nasednete do vlaku a za pár hodin vystoupíte u moře. Tak mohlo vypadat cestování Čechů k moři, kdyby byl zrealizován jeden z nejodvážnějších dopravních projektů, které se za posledních sto let v bývalém Československu objevily. Ukážeme vám příběh jedinečného projektu, který měl Československu dát snadnou cestu k moři, dokonce na vlastní ostrov.
9. Přebudování Československa: Poručíme větru dešti. To bylo heslo, které ztělesňovalo komunistickou touhu ovládnout počasí. Tím ale ovládnutí přírody nemělo končit ani náhodou. Ukážeme vám neuvěřitelný plán, který se objevil v padesátých letech. Plán, jak přebudovat celé Československo. Jak změnit ráz krajiny tak, aby co nejvíc vyhovovala představě o světlých zítřcích.
10. Dočasná města: Ukázali jsme vám, jak měla být přetvořena příroda i zemědělství v bývalém Československu. Jenže to nebylo ani zdaleka vše. Vybudována totiž měla být třeba i nová města a to včetně měst, která se měla přesouvat podle toho, jak by bylo zrovna potřeba. V závěrečném dílu seriálu o opuštěných projektech vám ukážeme, jak mělo být Československo přebudováno. (CS Film)

(více)

Recenze (2)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zapomenuté a nerealizované nápady převážně socialismu, ale nejen této doby, jsou zajímavé minimálně z hlediska nápaditosti. Některé projekty měly mít přesah do dneška. Nebýt stále stejného moderátora a jeho tiku a hlavně nepochopitelného střihu, kdy sledujeme někdy deset vteřin záběr do krajiny s hudbou anebo záda odcházejícího protagonisty, pak se by se dalo uvažovat i o vyšším hodnocení. ()

Reklama

Reklama