Reklama

Reklama

Ku Klux Klan

(TV film)
  • Francie Ku Klux Klan, une Histoire Américaine (více)

Obsahy(1)

Tajná organizace, hlásající nadřazenost bílé rasy a nenávist k lidem tmavé pleti, dokázala několikrát přežít vlastní smrt... Ku Klux Klan je nejstarší teroristická a rasistická skupina operující na území Spojených států. Její zločiny poskvrňují Ameriku krví více než sto padesát let. Byly to roky plné nenávisti, rasismu a hrůzy. Roky krutosti, násilí a zběsilosti. Brutální historie, která Ameriku straší dodnes. Psal se rok 1865 a ve Spojených Státech končila válka Severu proti Jihu. Během čtyř let zemřelo téměř 700 000 lidí. Státy amerického jihu, uznávající otrokářství, byly poraženy severními státy, usilujícími o jeho zrušení. Generál Lee se po bitvě u Appomattoxu vzdává generálu Grantovi. Pár měsíců nato dochází v konfederačních státech ke zrušení otrokářství. Téměř čtyři miliony otroků žijící v jižních státech konečně získali svobodu, majitelé plantáží se s tím však nehodlali smířit... Po občanské válce Severu proti Jihu začali jeho členové postupně páchat násilí na propuštěných otrocích. Jeho cílem bylo a stále je jakkoli zajistit nadřazené postavení bílé rasy. Počátkem padesátých let dvacátého století zažívají Američané nebývalou prosperitu. Konzumace, růst a blahobyt, to jsou klíčová slova první světové hospodářské mocnosti. Přitom národ, který zvítězil ve druhé světové válce a stal se symbolem svobody, ještě osmdesát let po zrušení otroctví stále uplatňuje rasovou segregaci. Afroameričané z jižních států nemají přístup ke kvalifikované práci, ke zdravotní péči, ani ke kvalitnímu vzdělání. Pro ně je brána k prosperitě uzavřená. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ale jooo, docela dost sem se toho dozvěděl o vzniku tědlech uličníků... Jejich vzestupy, pády a pak zase vzestupy. Tam na jihu to musí bejt asi pořád hodně rasistický a ani Obama a ani další tohle podle mě nikdy nezmění, je to tam zakořeněný :o). Spusty dobovejch kreseb a fotek, videí samozřejmě ne, ty ještě nebyly :o). Jak jinak se na jihu vyrovnat s porážkou a se zrušením otroctví, než si založit tuhle organizaci... Čuměl sem, že film Hořící Mississippi je podle pravdy, to sem nevěděl a tady se tomu krapet věnujou. Tím, že je to na 2 díky, tak se toho dovíš fakt hodně. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Informačně hutný a materiálově bohatý dokument o hnutí od jeho téměř legračních začátků, přes období, kdy výrazně ovlivňoval život na Jihu, až k pádu, který však není úplný, protože mnohé myšlenky, proudy a skupiny nenávistného klanu stále přežívají. Překvapilo mě to o to více, že dokument je francouzský a od těch si většinou moc neslibuji. Tenhle se jim ale vydařil. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je štěstí žít v nerasistické tolerantní zemi jako je naše. Důležité je nezaměňovat pojmy, dbát na rovnost v právech i povinnostech a neupadat do extrémů. To není rezignace na cit, ale naopak apel na kritické věcné myšlení opřené o vzdělání a úctu člověka k člověku. Francouzský dokument si zaslouží absolutorium pro svou věcnost a nadhled. ()

Peddro

všechny recenze uživatele

První díl byl skvělý a dal jsem plný počet hvězd. Konec druhého dílu je jen odpornou  propagandou, kdy kydají hnůj na Trumpa a velebí Obamu. To do seriózního dokumentu nepatří. Navíc je to propaganda BLM, což je rasistická a nenávistná sekta. Takový Ku-Klux-Klan, kde jsou předmětem nenávisti běloši. Glorifikují opakovaně trestaného zločince George Floyda, nehodnotím, protože první díl je na pět hvězd a druhý je odpad. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný dokument je jasný, srozumitelný a rychle odsýpající. V závěru bylo správě řečeno, že se tato teroristická organizace, ale vlastně všechna extrémistická hnutí přesunula na internet a k válce osamělých vlků, Jak řekl na jedné přednáška velký filosof Jan Sokol, dnes se lidé už většinou nechtějí zapojit do klasické války, ale vyřídí si účty tak, že vystřílí místní kavárnu se svými nepřáteli. Vladimír Komárek na jedné přednášce říkal, že když se přestěhujete do USA , tak se to bere, že jste se Svatému dolaru přizpůsobili a tvoříte jen takové podsekty uctívačů a služebníků, které spolu pak navzájem mohou žít v míru. Říká, že v Sýrii občanská válka být může, protože průměrný věk je zde 30 let. Ale v Evropě, kde je padesát těžko.  V USA je nyní společnost místo hrozby jednoho bezvýznamného Ku Klux Klanu rozdělena na dvě znepřátelené poloviny, které spolu nekomunikují a může se klidně stát , že promluví samopaly. Bílá většina začala mít pocit, že je utlačovanou menšinou, což se projevilo na volbě dosti extrémního prezidenta Trumpa. Na vysokých školách jsou diskriminovány konzervativní hodnoty jak žáků, tak učitelů. Od padesátých let měla průměrná bílá středostavovská rodina z finančních důvodů pouze jednoho potomka a k tomu země každoročně přijímala obrovské množství přistěhovalců. Američané se stali světovými experty na míchání ras. Jako pokračování tohoto dokumentu zde vzniká takový Ku Klux Klan naruby - rasistické hnutí Black Lives Matter s ideologií "antirasismu." K malé komunikaci v americké společnosti přispívá také to, že když tam pohladíte po vlasech na ulici malou holčičku, máte na krku žalobu pro sexuální zneužívání, což má pro mezilidskou komunikaci zhoubné důsledky. Při sledování dokumentu mě někdo pobavil, když říkal , že se zpěváci v naší televizní Tváři budou muset když představují černošské umělce antirasisticky nabarvit na černo... ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama