Reklama

Reklama

Solná sága: Bílé zlato z Alp

(TV film)
  • Česko Sága o soli (více)
Rakousko, 2020, 52 min (Alternativní 43 min)

Obsahy(1)

Nahlédněme do fascinující historie solného dolu v Hallstattu, do jednoho z nejstarších dolů průmyslových oblastí na světě. Prehistorické nálezy uchované v soli tisíce let skrývají ohromující příběhy... Hluboko v Rakouských Alpách se ukrývá nejstarší solný důl na světě. Před dvěma a půl tisíci lety se tady rozkládalo jedno z nejvýznamnějších osídlení v Evropě, které dokonce propůjčilo jméno jedné z kultur doby železné: doba halštatská. Díky soli, která je bílým zlatem Alp, se malinká komunita stala srdcem mezinárodní obchodní sítě – o tom svědčí nálezy slonoviny a jantaru z Afriky, Asie i ostatních částí Evropy. Jak se pravěkým horníkům podařilo vykopat několikakilometrové tunely přímo do skály? Jakým způsobem žili? Jak obchodovali a s kým přesně? Dokument Solná sága: Bílé zlato z Alp se poprvé zabývá životy lidí v pravěkých solných dolech. Jeho hlavní hrdinkou je mladá žena, která přišla z Balkánu do Halštatu, kde zažívá kromě jeho velké slávy také tragické důlní neštěstí, jež narušilo období ekonomického rozkvětu. Nenechte si ujít její vzrušující příběh ani nejnovější vědecké poznatky o tom, že ženy a děti sehrály v této kultuře naprosto zásadní roli. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Doba halštattská zblízka. Vyzerá to ako pravek, no pritom to je až dve tisíc rokov a viac po pyramídach. Zvláštne, ako tie dokumenty dokážu skresliť predstavu. Napríklad aj tu v hraných scénkach sú krásni herci doby dávnovekej, no podľa nálezov, čo potom ukazujú, to boli dosť hnilozubí ťažiari soli. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument televize Prima Zoom, kde je ke shlednuti v archivu. Nahlednete do historie zdejsiho dolovani vcetne hovna horniku s vysusenymi strevnimi cervy. ()

Reklama

Galerie (24)

Reklama

Reklama