Reklama

Reklama

Rakousko na železné oponě

(TV film)
  • Rakousko Österreich am Eisernen Vorhang (více)
Rakousko, 2019, 2x45 min

Režie:

Thomas Hackl

Obsahy(1)

Více než 40 let prořezávaly evropský kontinent smrtící ploty, strážní věže s vojáky a minová pole. Železná opona procházela obcemi, přerušila silniční a vlaková spojení a pro lidi žijící po obou jejích stranách u ní doslova končil svět... Podél rakouských hranic jsou dodnes patrné pozůstatky někdejšího násilného rozdělení Evropy. Hraniční čára tu probíhá koryty potoků, řek a přes horské hřebeny. Občas ji poznáme jen podle hraničních kamenů či výstražných tabulí. Evropa byla více než 40 let rozdělena na východní a západní blok a stopy po takzvané železné oponě jsou v některých pohraničních oblastech dodnes patrné. Oběti této kdysi přísně střežené hranice připomínají na mnoha místech pomníky, jež jsou němými svědky někdejších dramatických událostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nevýrazný dokument, informace vesměs známé nebo nijak šíře nerozvedené. Přesto jsem byl našený, když se na obrazovce objevil Hugo Portisch nebo Paul Lendvai; škoda, že se tu neobjevil v některém z dřívějších rzhovorů Bruno Krajsky. Měl bych tu svého oblíbenho historika, žurnalistu i politika sedmdesátých let. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Pro průměrného Čecha v dokumentu nezazní téměř nic nového či extra zajímavého. Je však třeba vnímat to, že dokument natáčeli Rakušané pro Rakušany, kteří v této problematice moc přehled nemají, zejména ti, co žijí více jak 50 km od hranic. ()

Reklama

Radko

všechny recenze uživatele

Poznámky k prvej časti - Zaujímavé informácie o obdobe železnej opony v rozdelenom Rakúsku až do roku 1955. Škoda, že sa, okrem zmienky o prísne stráženej hranici uprostred krajiny (povojnovo rozdeleného Rakúska na zóny - obdobne Nemecku), dokument nevenoval viac. Zo záberov na komunistickú časť hranice zaujme ten zo slovenskej strany, kde na pamätníku z Rakúsko-Uhorska pod hradom Devín je nasprejovaný výrazný nápis: HELP! prelievame krv za Dubčeka". ()

sator 

všechny recenze uživatele

A miny se při povodních vyplavovaly z Maďarského území na rakouské, kde docházelo ke zraněním a úmrtím... Ty šachy, že se podařilo Rakousku získat nezávislost na Rusku asi hráli dost dobře... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama