Reklama

Reklama

Dobrák v rolích zlosynů

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Životopisný / Krátkometrážní
Československo, 1960, 30 min

Obsahy(1)

Medailon významného divadelního herce Františka Kreuzmanna, jenž patřil k nejobsazovanějším tvářím prvorepublikového filmu. Nejvýznamnější role Františka Kreuzmanna si připomeneme v medailonu, v němž kamery herce zachytily krátce před jeho odchodem společně s dcerou Alenou Kreuzmannovou pokračující v rodinné herecké tradici... František Kreuzmann na své cestě po divadelních scénách vystřídal kočovné štace (pod vedením legendárního Vendelína Budila), svět operety a umělecky náročná angažmá v Divadle na Vinohradech (1926–1940) a pražském Národním Divadle (1940–1960). Na jevišti se pro něj staly typické přesvědčivě ztvárňované role nesympatických postav intrikánů, skrblíků a pokřivených charakterů. Ještě silněji ho s tímto typem postav spojovali filmoví tvůrci, jelikož po něm byla zejména v prvorepublikovém filmu velká poptávka. Právě proto během jednoho roku účinkoval i v téměř dvou desítkách snímků. Nebyly to role hlavní, ale přesto výrazné – za zmínku stojí zloděj psů Beznoska v adaptaci Batalionu (1937), chlípný otčím ve Vávrově Panenství (1937) či profesor Lejsal v komedii Škola základ života (1938). Výraznějších pozitivních postav se dočkal až na sklonku svého života, například v povídkovém snímku Pět z milionu (1959). (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

roswelll 

všechny recenze uživatele

Hezký dokumentární snímek rozhovoru pana Kreuzmanna se svou dcerou(přestože ji zkraje dokumentu oslovuje matko), k jehož prvnímu odvysílání došlo až v covidové době prostřednictvím programu ČT3, který je dnes bohužel už opět jen minulostí. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vzpomínání Františka Kreuzmanna v předvečer jeho předčasného skonu je cenným svědectvím dávných dob, kdy se k divadlu a k herectví ještě "utíkalo". Přestože se, podobně jako o něco později Martin Růžek, stal na jevišti i před kamerou takřka ideálním představitelem zla ve všech jeho podobách a odstínech, dokázal i v těch nejzavilejších zlosynech zažehnout tu správnou jiskru, s níž proměnil tyto na první pohled nevděčné role v mimořádné umělecké výkony. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Dobrák v rolích zlosynů František Kreuzmann st. má doma první komerční český televizní přijímač Tesla 4001A. Vyráběn byl v letech 1953/57 Teslou Strašnice. Proč někdo zaznamenává 10 minut učení role místo rozhovoru? ()

kocourMour 

všechny recenze uživatele

V rozhovoru se svojí dcerou Alenu, která provází diváka pořadem i mimo obraz, vzpomíná Kreuzmann ve svém bytě na svoji divadelní a filmovou dráhu a je zde zmínka i o jeho televizní roli ve inscenaci hry Lišák Pseudolus. Pořad začíná monologem z Čapkovy hry Bílá nemoc a je proložen četnými fotografiemi divadelních rolí a technicky nepříliš kvalitními ukázkami z jeho rolí filmových. Je konstatováno, že vytvořil na 119 filmových rolí lumpů a vyvrhelů a jeho jedinou rolí kladnou je ta 120., a sice role důchodce Hanouska ve filmu Pět z milionu. Medailon vznikl zřejmě k jeho 65. narozeninám, takže jde pravděpodobně o jedno z jeho posledních vystoupení před kamerou. Domnívám se, že to bylo plánováno vysílat během vánočních svátků 1960, ale vzhledem k tomu, že Kreuzmann zemřel a pořad končí s přesvědčením, že ho čeká čeká mnoho dalších rolí, tak z tohoto důvodu k jeho odvysílání nakonec nikdy nedošlo. ()

Zajímavosti (1)

  • František Kreuzmann st. má doma první komerční český televizní přijímač Tesla 4001A. Vyráběn byl v letech 1953–1957 Teslou Strašnice. (sator)

Reklama

Reklama