Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
6. ročník festivalu japonských filmů a kultury

6. ročník festivalu japonských filmů a kultury

20.01.2013

Ve dnech 22. – 28. ledna ovládne prostory pražského Paláce Lucerna japonská kultura. Na návštěvníky festivalu EIGA-SAI 2013 čekají nejen bezmála dvě desítky často vzácných japonských filmů, ale i bohatý doprovodný program. V centru pozornosti letošního ročníku je režisér Imamura Shōhei. Jako jediný Japonec získal dvakrát Zlatou palmu na festivalu v Cannes – nejprve za proslulou Baladu o Narajamě, o 14 let později pak za snímek Úhoř (1997). Imamuru fascinuje vztah mezi realitou a fikcí ve filmu i v životě, vazby mezi kulturně spoutanou a pudovou složkou lidské osobnosti, reflexe viny, magická role symbolů a řada dalších bytostně univerzálních témat, která ovšem dokáže podat s okouzlujícím jemně ironickým nadhledem a kulturním přesahem.

Další výrazná programová sekce přináší sérii nenapodobitelných komedií, volně sdružených pod titulem „Smích prochází žaludkem“. Ukazují, jak osudový je vztah Japonců k jídlu, jeho přípravě a podávání – ale třeba i k etiketě proslulých kjótských čajoven s tajuplnými gejšami. Na festivalu se objeví i několik vzácných pokladů japonských filmových archivů, v čele se snímkem Mlhavá noc z roku 1936, jehož režisérem je Gosho Heinosuke, známý jako autor vůbec prvních japonských zvukových filmů. Naopak tvorbu posledních let zastupuje např. pozoruhodný snímek mladé režisérky Ogigami Naoko Brýle (2007), který celý festival zahájí.

Z bohatého doprovodného programu za mimořádnou zmínku stojí Den japonské kuchyně v neděli 27.1., dvojjazyčné představení klasických japonských frašek kjógen v sobotu 26.1. nebo závěrečná Japan Alternative Party v Lucerna Music Baru v pondělí 28.1. Na festivalu nebudou chybět ani výstavy (velkoformátové fotografie, kaligrafie, ikebana), dílny pro malé i velké, tradiční hudební happening s bubny taiko a další akce.

Reklama

Související novinky

12. ročník festivalu EIGASAI se blíží

12. ročník festivalu EIGASAI se blíží

09.03.2019

Filmový festival Eigasai, pořádaný již tradičně jako každé jaro Česko-japonskou společností ve spolupráci s Kinem Lucerna a Japonským velvyslanectvím v Praze, nabízí divákům v již 12. ročníku… (více)

Seminář japonských filmů v Hodoníně

Seminář japonských filmů v Hodoníně

02.03.2013

...pořádá ve dnech 8. – 10. března Dům kultury v Hodoníně v místním kině Svět. Největší pozornost letošní ročník semináře věnuje jedinečné osobnosti, kterou je režisér Imamura Shōhei, který jako… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama