Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Stephen King v českém planetáriu

Stephen King v českém planetáriu

02.11.2014

ČSFD.cz je partnerem krátkého filmu Jsem brána podle příběhu Stephena Kinga. Král hororu dal svolení režisérovi Robinu Kašpaříkovi ke zfilmování stejnojmenné povídky. Měl ale podmínku: film nesmí vydělat ani cent.

„Už ten název mě zaujal: Jsem brána. Bylo to zvláštní a působilo to na podvědomí. Stejně jako ta povídka. Na první přečtení to vypadalo jako sci-fi horor, ale bylo v tom něco hlubšího a mnohem temnějšího. To ‚něco' jsem chtěl dostat do filmu a úplně mě to strhlo," vysvětluje Kašpařík. Strhlo to i maskéry studia FX Creator (Drákula: Neznámá legenda), francouzského kameramana Nicolase Bordiera, kaskadéry CSFA (Příběh rytíře), postprodukční studio UPP (Parfém: Příběh vraha) a další, kteří se připojili do štábu. Film se natáčel z pohledu hlavní postavy. A to dokonce dvakrát: jedna verze pro klasická kina a druhá pro revoluční technologii FullDome. Ta promítne obraz do kupolí planetárií. „FullDome je fascinující. Vzpomeňte si, když jste jako děti byli poprvé v planetáriu, kde do obří kupole promítli hvězdy. A teď si představte, že tam uvidíte obraz ve vysokém rozlišení a s prostorovým zvukem. Film vás obklopí. Stanete se hlavním hrdinou a vše prožijete jeho očima," popisuje režisér.

Tvůrci postavili dekoraci místnosti vesmírné lodě. „Lidé nás od stavby zrazovali s tím, ať všechno raději vytvoříme v počítači. To jsem odmítl. Chtěl jsem skutečnou dekoraci, která dodá filmu autenticitu. Vše muselo sedět přesně na milimetry," říká Kašpařík. Technologie FullDome vyžaduje jiný způsob natáčení. Z pohledu hlavní postavy divák uvidí pouze ruce, takže bylo zásadní najít někoho, kdo právě rukama dokáže vyjádřit všechny emoce. Režisér proto obsadil mima Radima Vizváryho.

Steadicam operátor Jaromír Šedina (Faunův labyrint) sestrojil konstrukci přímo na tělo Vizváryho s kamerou Red Epic a speciálním objektivem, který snímal vše okolo. Mim tak musel být v dekoraci sám. Vše včetně světel a ostření kamery řídil štáb na dálku – bezdrátově. „Připadalo mi, že bezdrátově jsme byli propojeni i mezi sebou. Energie týmu byla ohromná. Film vznikal z nadšení a chceme ho proto věnovat všem filmovým nadšencům," dodává režisér, který plánuje uvedení filmu na festivalech a taky speciální ČSFD projekci v planetáriu.

Reklama

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Český sci-fi horor Jsem brána v Sydney

Český sci-fi horor Jsem brána v Sydney

30.11.2016

První český film podle Stephena Kinga, krátký snímek Jsem brána od režiséra Robina Kašpaříka, byl vybrán na prestižní festival sci-fi a hororu A Night of Horror International Film Festival, který se… (více)

Fulldome zážitek v planetáriu

Fulldome zážitek v planetáriu

20.04.2015

Před několika dny proběhl v Brně první "Středoevropský fulldome festival", promítající krátkometrážní filmy pro hvězdárny a planetária. Byl přístupný i veřejnosti, ale především plnil roli setkání… (více)

Filmové hvězdy exkluzivně pro ČSFD.cz

Filmové hvězdy exkluzivně pro ČSFD.cz

25.03.2015

Oscarový režisér Jean-Jacques Annaud a ikonická herečka Kim Novak navštívili Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, kde s nimi režisér Robin Kašpařík udělal exkluzivní rozhovory pro ČSFD.cz.… (více)

Karel Roden v hororu podle Stephena Kinga

Karel Roden v hororu podle Stephena Kinga

27.04.2011

Herec Karel Roden má zájem hrát hlavní roli ve filmu Jsem brána, který podle povídky bestsellerového spisovatele Stephena Kinga připravuje mladý režisér Robin Kašpařík. Roden by měl hrát kosmonauta,… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Nejnovější novinky

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

29.04.2024

Na letošní ročník, který probíhal od 18. do 23. dubna, přijeli skladatelé Jesper Kyd (hra Assassin’s Creed), John Debney (Iron Man 2, Největší showman), oscarový skladatel Mychael Danna (Pí a jeho… (více)

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Reklama

Reklama