Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Režisérkám se v Hollywoodu letos nedařilo

Režisérkám se v Hollywoodu letos nedařilo

07.01.2019 Autor dO_od

V roce 2017 bylo z 250 nejvýdělečnějších filmů natočeno 11 % režisérkami. To bylo považováno za pokrok. Ironicky, ačkoliv letos debata o zastoupení žen a menšin v Hollywoodu pokračovala, toto procento kleslo na pouhých 8 %. S daty přišla nová studie od Center for the Study of Women in Television and Film z univerzity v San Diegu. To není vše, studie dále odhalila, že procento filmařek, které letos natočily filmy patřící mezi 100 a 500 nejvýdělečnějších, kleslo na 4 % (u top 100) a 15 % (u top 500). Odpovědí na otázku, proč tomu tak je, existuje pravděpodobně více. Ze všeho nejdřív je nutno říct, že většina letošních filmů byla v produkci už loni, pokud tedy studia prováděla změny týkající se nabírání režisérek, mohou se teprve projevit. Druhou – cyničtější – možností je, že k žádné změně nedochází a všechny zmíněné diskuze k ničemu nevedly. Vedoucí studie Dr. Martha Lauzen nakonec dodává, že pakliže se velká studia, ale i talentové agentury, asociace a další společnosti skutečně nechopí změny a nepůjdou v tomhle příkladem ostatním, bude se toto aktuální procentuální zastoupení v budoucích letech jenom opakovat. Na závěr ještě pár čísel. Z výše zmíněných 250 nejúspěšnějších letošních filmů, 92 % nebylo natočeno ženami, 73 % nebylo napsáno ženami, 42 % nemělo ženskou výkonnou producentku, 27 % nemělo žádnou producentku, 74 % nemělo ženského střihače a 96 % nemělo ženského kameramana.

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama