Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
EKOFILM přiveze 25 filmů i světové osobnosti

EKOFILM přiveze 25 filmů i světové osobnosti

07.10.2019

Na celkem 25 filmů hned z 13 zemí, setkání s jejich tvůrci i bohatý doprovodný program v ulicích Brna se mohou těšit diváci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM od 9. do 12. října. Již 45. ročník nejstaršího evropského festivalu s ekologickou tematikou letos vsadil na téma Příroda – naše dědictví. V prostorech univerzitního kina Scala, ve festivalovém Centru EKODÓM na Náměstí svobody, v Otevřené zahradě Nadace Partnerství nebo na půdě Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Tady všude se druhý říjnový týden budou hledat odpovědi na otázku „Co je to česká příroda“?

Páteří festivalu bude pětadvacet soutěžních snímků, které vzešly z více než 150 přihlášek. V kinosálech se představí tvůrci nejen z Česka, ale i z Íránu, Austrálie, Slovinska nebo Norska. „Ocenili jsme především snahu filmařů o zpracování aktuálních témat, příklon k zobrazování pozitivních řešení a celkovou kvalitu filmů. Diváci se mohou těšit na filmy zobrazující možnosti obnovy krajiny, hledání unikátních druhů a silné filmové zážitky, které řada tvůrců přijede divákům sama představit,“ přibližuje letošní dramaturgii Jitka Kotrlová. Vstup na všechny projekce i další festivalové akce je po předchozí registraci na www.ekofilm.cz bez vstupného.

Vedle tuzemské i mezinárodní dramaturgie festival láká také na hvězdná jména. S osobnostmi nejen filmové branže se mohou návštěvníci nejstaršího ekologického festivalu v Evropě potkat během filmových projekcí, debat i zážitkových workshopů. Hlavní tváří festivalu se letos stal jeden z nejoceňovanějších dánských režisérů a zároveň investigativní filmař a novinář Tom Heinemann. Mezi další zvučná jména patří česko-novozélandský filmový tvůrce Michael Havas, který napsal, režíroval a produkoval přes 60 filmů, z nichž mnohé získaly mezinárodní ocenění. Další zahraniční host je Irene Lucius, ředitelka Světového fondu na ochranu přírody (WWF) pro střední a východní Evropu.

Kromě filmových lahůdek z celého světa a setkání s jejich tvůrci nabídne EKOFILM i bohatý doprovodný program v ulicích Brna a na řadě festivalových míst moravské metropole. Organizátoři lákají i na virtuální realitu, opening koncert hudební skupiny N.O.H.A., debaty, přednášky, program pro školy a rodinný den.

Festival organizuje Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s agenturou Key promotion, Nadací Partnerství a Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity. Kompletní program nabídne web www.ekofilm.cz.

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

dnes

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

včera

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama