foto

Gabriel Jabbour

  • nar. 7.11.1922
    Alexandria, Egypt
  • zem. 20.9.1987 (64 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Divadelní a filmový herec Gabriel Jabbour byl rodákem z egyptské Alexandrie a pocházel ze smíšeného manželství, před kamerou se nejčastěji objevoval v 70. letech a díky své vizáži nezřídka dostával role s arabským původem, hrál také Italy. Profesionálnímu herectví se začal věnovat krátce po druhé světové válce v Paříži, kde postupně vystřídal několik scén. Jeho první kroky na jevišti jsou spojeny s divadlem Théâtre de Poche v roce 1947, později často spolupracoval s režisérem Jacquesem Fabbrim, pod jehož vedením hrál například v Théâtre Antoine.

Až po deseti letech praxe na různých pařížských jevištích se dostal i k filmu a poprvé svůj exotický zjev uplatnil v orientální pohádce GOHA (1958) natočené v Tunisku v režii Jacquese Baratiera. K Jabbourově dalšímu zviditelnění pomohla menší role klenotníka v kriminálce SOUD OHNĚ (La chambre ardente, 1962) režiséra Juliena Duviviera. Opět s Baratierem a opět v mezinárodním obsazení pak natočil film LOUTKA (La poupée, 1962). Větší příležitost dostal po boku Alaina Delona v kriminálce JEFF (1969), mihnul se také v politickém dramatu Z (1969).

Během šedesátých let nacházel bohaté uplatnění i v televizi, kde se objevoval v kriminálních nebo historických seriálech, hrál také v adaptacích divadelních her a literárních děl, nevyhýbal se ani nabídkám od začínajících tvůrců v krátkých filmech. Z dalších známějších titulů připomeňme komedii VRÁTNÝ OD MAXIMA (Le chasseur de chez Maxim's, 1976), kde hrál velvyslance, v epizodním výstupu klienta u notáře se mihnul také v kriminálce TĚLO MÉHO NEPŘÍTELE (Le corps de mon ennemi, 1976). Větší příležitosti dostal v dalších hodnotných filmech významných režisérů (VE STÁTNÍM ZÁJMU – La raison d'état, 1978; SVĚTLO ŽENY – Le clair de femme, 1979), zatímco v populární kriminální komedii NĚŽNÉ KUŘE (Tendre poulet, 1978) se pouze mihnul v menší úloze soudního lékaře.

Přestože byl v sedmdesátých letech značně vytížen filmem a televizí, nadále zůstával věrný i divadlu, často hrál v Théâtre Marigny (opět v režii Jacquese Fabbriho), některé inscenace z této scény byly pak převzaty do oblíbeného televizního cyklu V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir; Gabriel Jabbour celkem osmkrát v letech 1970-1984). Pro divadelní jeviště byl Jabbour naposledy angažován významným režisérem Jeanem Meyerem v Théâtre des Célestins, kde hrál například v Shakespearově hře Coriolanus.

U nás jsme jej mohli vidět například v mezinárodně úspěšné komedii TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ (Trois hommes et un couffin, 1985), naposledy stál před kamerou jako arabský šejk v komedii TŘÍKRÁLOVÝ KOLÁČ (La galette du roi, 1986). Zemřel na následky zápalu plic 18. září 1987 ve věku 64 let, pohřben je v Saint-Malo v Bretani. Jeho filmografie zahrnuje celkem osmdesát položek pro film a televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1986 Affaire Marie Besnard, L' (TV film)
Tříkrálový koláč
1985 Tři muži a nemluvně
1983 La veuve rouge (TV film)
Tajemství Selenitů
1982 Procès de Shamgorod, Le (TV film)
1981 L'ange noir (TV film)
La Flambeuse
La double vie de Théophraste Longuet (TV film)
1979 Mouette, La (TV film)
Světlo ženy
1978 Bažanti a cizinecká legie
Něžné kuře
Ve státním zájmu
1977 Je veux mourir dans la patrie de Jean-Paul Sartre
La Nuit, tous les chats sont gris
La Vie devant soi
Nuit de Saint-Germain-des-Prés, La
1976 Trouble-fesses, Le
Tělo mého nepřítele
Vrátný od Maxima
1974 Mrak v zubech
OK patron
1973 Far-West, Le
1972 Bar de la fourche, Le
Doživotní důchod
1971 La Possédée (TV film)
Romulus le grand (TV film)
1970 Et qu'ça saute!
Lancelot du lac (TV film)
Oslí kůže
1969 Jeff
Le modèle (TV film)
Mazel Tov ou le mariage
Z
1966 Marie Tudor (TV film)
Sacrés fantômes (TV film)
1965 Gaspard des montagnes (TV film)
Pieds dans le plâtre, Les
1964 Trafics dans l'ombre
1963 Le Chemin de Damas (TV film)
1962 Candide (TV film)
La Chambre ardente
La Poupée
1961 La caméra explore le temps: Les templiers (TV film)
Mystères de Paris, Les (TV film)
1958 Goha
Misère et noblesse (TV film)
Suivez-moi jeune homme

TV seriály

1982 De bien étranges affaires (TV seriál)
1981 Affaire Labricole, L' (TV seriál)
Blanc, bleu, rouge (TV seriál)
1980 Akce proti pašování (TV seriál)
Histoires étranges (TV seriál)
Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
1977 Allez la rafale! (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
1975 Des Christoffel von Grimmelshausen abenteuerlicher Simplicissimus (TV seriál)
Paul Gauguin (TV seriál)
1973 Porteuse de pain, La (TV seriál)
1968 Secrets de la mer rouge, Les (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)
1957 En votre âme et conscience (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky