foto

Charles Bickford

  • nar. 1.1.1891
    Cambridge, Massachusetts, USA
  • zem. 9.11.1967 (76 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Charles Ambrose Bickford byl herec známý pro své vedlejší role. Narodil se 1. ledna během první minuty roku 1891. Narodil se jako pátý ze sedmi dětí. Odmalička byl velmi inteligentní, ale také nezávislý a neslušný. Nejpevnější vztah měl se svým dědečkem, který býval lodní kapitán. V devíti letech mu přejel trolejbus jeho milovaného psa. Vždy se zajímal spíše o život, než-li četbu. V rodině byl považován za nejneposlušnějšího a nejvíce divokého klučinu.

Než se stal hercem vystřídal několik prací. Nejdříve se stal dřevorubcem, pak promotérem investic nebo provozoval obchod, který prodával spreje a látky proti hmyzu. Byl topič a pak hasič v americkém námořnictvu. Pak nastala 1. světová válka. Bickford sloužil jako poručík v armádě Spojených států. V roce 1916 se Bickford poprvé oženil. Byl to jeho jediný manželský svazek. Oženil se s Beatrice Loring, které rozdělila až Bickfordova smrt. Jeho vstup do herecké branže se konal na jevišti, případně na Brodwayi. Tam začal bydlet a začal rozvíjet svůj herecký talent.

Bickford zvažoval navštívit Technologický institut ve svém rodném Massachusettsi, ale když putoval po USA, stal se přítelem s manažerem burleské show a ten ho přesvědčil, aby se zúčastnil přehlídky. Po jeho debutech nakonec vstoupil do silniční společnosti a přes deset let cestoval po celých Spojených státech. Zatímco pracoval na brodwayské hře s názvem „Outside looking in“, obdržel se spoluhercem negativní recenze.

První role mu byla nabídnuta ve filmu z roku 1926 Beau Geste, kterou ale odmítl, čehož později velmi litoval. Po jeho úspěšném divadelním vystoupení byl Bickford kontaktován filmařem Cecilem B. DeMillem, který mu nabídl smlouvu s Metro-Goldwyn-Mayer hrát ve filmu Dynamite. Poté začal spolupracovat s vedoucím MGM na několika projektech. Stal se hvězdou, když hrál ve filmu Anna Christie.

Bickford odmítal četné scénáře a opovrhoval materiálem, který mu byl nabídnut. Proto také jeho spolupráce s MGM zanedlouho skončila. Byl nominován na Oscara za vedlejší roli ve filmu Píseň o Bernadettě. Na tu dobu to bylo velmi neobvyklé, ale tento neposlušný rebel se už tak rozhodl. Stal se nezávislým hercem. V roce 1935 při natáčení filmu East of Java ho při natáčení napadl a skoro zabil lev. Po útoku mu zůstala viditelná jizva a musel se zotavovat delší dobu.

Ale po zranění jako by Bickford nabral ještě více síly a jeho kariéra se rozjela na maxmilání obrátky. Zahrál si ve filmech jako Farmářova dcera, kde za svůj výkon byl nominovám na Oscara za nejlepšího herce ve vedlejší roli, a Johnny Belinda, ze který byl také nominován na cenu Akademie také za vedlejšího herce. Prosluly také jeho poznávací znaky: Intenzivní rysy spojené s krutým a silným hlasem.

Jeho nejčastější role byly: milí otcové, kapitáni, podnikatele nebo atutoritní postavy. Byl hostitelem TV seriálu The Man Behind the Badge. Pak se naskytly další pozoruhodné role ve filmech Velká země, kde si zahrál jednoho ze soků rančera Stevea Leeche, a role v romantickém dramatu Dny vína a růží, v jeho předposledním filmu.

Zemřel 9. listopadu 1967 v Los Angeles na zápal plic a infekci krve ve věku 76 let. Říká se, že herečka Jennifer Jones, která měla k jeho rodině blízký vztah, v tentýž den spáchala pokus o sebevraždu. Měl dvě děti – syna Rexe, který zemřel v roce 1960, a dceru Doris. Bickford získal dvě hvězdy na hollywoodském chodníku. Nyní odpočívá na Woodlawnově pamětním hřbitově.

PlayEasy

Herecká filmografie

Filmy

2010 A Star Is Born: Special Features - a.z.
1966 Vysoká hra pro pravou dámu
1964 Della
1962 Devil's Children, The
Dny vína a růží
The Farmer's Daughter (TV film)
1960 Co se nepromíjí
The Gambler, the Nun and the Radio (TV film)
1959 Woman on the Run (TV film)
1958 Velká země
1957 Mister Cory
1956 You Can't Run Away from It
1955 Ne jako cizinec
Prince of Players
The Court-Martial of Billy Mitchell
1954 Zrodila se hvězda
1953 The Last Posse
1951 Elopement
Jim Thorpe -- All-American
The Raging Tide
1950 Branded
Cesta k úspěchu
Guilty of Treason
1949 Roseanna McCoy
Ve víru
1948 Command Decision
Four Faces West
Johnny Belinda
The Babe Ruth Story
1947 Farmářova dcera
Hrubá síla
The Woman on the Beach
1946 Souboj na slunci
1945 Captain Eddie
Padlý anděl
1944 Wing and a Prayer
1943 Mr. Lucky
Píseň o Bernadettě
1942 Karibští piráti
Tarzanovo newyorské dobrodružství
1941 Burma Convoy
Riders of Death Valley
1940 Girl from God's Country
Queen of the Yukon
South to Karanga
1939 Mutiny in the Big House
O myších a lidech
One Hour to Live
Our Leading Citizen
Romance of the Redwoods
Stand Up and Fight
Street of Missing Men
Thou Shalt Not Kill
1938 Gangs of New York
The Storm
Valley of the Giants
1937 Daughter of Shanghai
High, Wide, and Handsome
Night Club Scandal
Thunder Trail
1936 Pride of the Marines
Rose Hobart - a.z.
Rose of the Rancho
Velký Bill
1935 A Notorious Gentleman
East of Java
The Farmer Takes a Wife
Under Pressure
1934 A Wicked Woman
Little Miss Marker
1933 No Other Woman
Red Wagon
Song of the Eagle
This Day and Age
White Woman
1932 Panama Flo
Scandal for Sale
The Last Man
Thunder Below
Vanity Street
1931 East of Borneo
Men in Her Life
Pagan Lady
The Squaw Man
1930 Anna Christie
Passion Flower
River's End
The Sea Bat
1929 Dynamite
Hrdinové pekel
South Sea Rose

TV seriály

1964 Suspense (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1961 Theatre '62 (TV seriál)
1959 Buick-Electra Playhouse (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)

Dokumentární

2005 Garbo - a.z.
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
1934 Hollywood on Parade No. B-6
1932 Screen Snapshots
Talking Screen Snapshots
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 20

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace