foto

Mady Christians

  • nar. 19.1.1892
    Vídeň, Rakousko
  • zem. 29.10.1951 (59 let)
    Norwalk, Connecticut, USA

Biografie

Margarethe Maria Christians se narodila do rodiny herce Rudolfa Christianse (1869–1921). Její matkou byla operní pěvkyně Bertha Kleinová. Roku 1902 se rodina přestěhovala do Berlína. Navštěvovala obchodní školu a brala hodiny herectví u Franka Reicherse. Od 16 let žila v New Yorku, kde její otec působil jako ředitel německého divadla Irving Place Theatre na Manhattanu. V Americe také poprvé debutovala ve filmu AUDREY z roku 1916. Přišly další nabídky, ale po vstupu USA do války, se podařilo rodině vycestovat a vrátit se do Německa.

Zde ji angažovalo Německé divadlo Maxe Reinhardta, kde excelovala hlavně jako Titánie v SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ. Roku 1917 natočila pod vedením režiséra Friedricha Zelnika svůj první německý němý film DIE KRONE VON KERKYRA. Následovaly dobrodružné filmy, historické i komedie. Výrazně na sebe upozornila roku 1921 v šestidílném DER MANN OHNE NAMEN, kde byl jejím hereckým partnerem Harry Liedtke. Dalším úspěchem byl roku 1925 EIN WALZERTRAUM a dvoudílný KÖNIGIN LUISE z roku 1927. Od 20-tých let byla provdána za novináře a spisovatele Dr. Svena von Müllera (1893–1964). Roku 1928 založila s režisérem Ludwigem Bergerem společnost „Länder-Film GmbH" (ta však roku 1931 svou činnost ukončila). O rok později natočila svůj první zvukový film DICH HABE ICH GELIEBT. Po volebním vítězství nacistů emigrovala do USA. Roku 1936 hrála v COME AND GET IT a pendlovala mezi USA a Rakouskem, neboť byla stále členkou divadla ve vídeňském Josefstadtu.

Po anšlusu Rakouska opustila 2. září 1938 Evropu navždy. O rok později získala americké občanství a je v některých pozdějších filmech uváděna pod jménem Margarete von Mueller. Její americká kariéra byla spjata s divadlem na Broadway, kde zazářila v I REMEMBER, MAMA britského dramatika Johna Van Drutena. Své poslední dva filmy natočila roku 1948. Byly to ALL MY SONS a LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN. Poté přišel zvrat. Od roku 1945 vyučovala herectví na Kolumbijské univerzitě a dostala se do hledáčku FBI. V roce 1948 se dostala na "černou listinu", což pro ni znamenale zákaz hraní. Poté byla americkými úřady vyšetřována z kontaktů a sympatií ke komunismu. O uvedeném obvinění se dá silně pochybovat.

Mady Christians byla sestřenicí Anneliese Uhlhornové. Jde o občanské jméno herečky Christi Tordyové, která byla v závěru války znásilněna a zavražděna rudoarmějci i se svým manželem - hercem Harry Liedtkem, který ji tehdy bránil. Mady Christians, která vytvořila více než 80 filmových a divadelních rolí podlehla 28. října 1951 v Norwalku (stát Connecticut) mozkové mrtvici. Pohřbená je na hřbitově Ferncliff Cemetery and Mausoleum v Hartsdale (Westchester County, New York).

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1948 All My Sons
Dopis neznámé
1944 Address Unknown
1943 Tender Comrade
1937 Heidi
Seventh Heaven
The Woman I Love
1936 Děvče z baru
1935 Escapade
Ship Cafe
1934 A Wicked Woman
The Only Girl
1933 Já a císařovna
Manolescu, der Fürst der Diebe
Salon Dora Green
1932 Der schwarze Husar
Friederike
1931 Frau von der man spricht, Die
Schicksal der Renate Langen, Das
1930 Leutnant warst Du einst bei deinen Husaren
Mon coeur incognito
1929 Das brennende Herz
Dich hab ich geliebt
Meine Schwester und ich
Runaway Princess, The
Rund um die Liebe
1928 Duel, Le
Frau von Format, Eine
Fräulein Chauffeur
Königin Luise, 2. Teil
1927 Grand Hotel...!
Heimweh
Königin Luise, 1. Teil - Die Jugend der Königin Luise
Sohn der Hagar, Der
1926 Die Welt will belogen sein
Die geschiedene Frau
Nanette macht alles
Vévodkyně z Folies-Bergère
Wien, wie es weint und lacht
Zopf und Schwert - Eine tolle Prinzessin
1925 Der Farmer aus Texas
Die Verrufenen
Ein Walzertraum
1924 Finance pana velkovévody
Mensch gegen Mensch
Michael
Soll und Haben
1923 Der Wetterwart
Der verlorene Schuh
Die Buddenbrooks
Sklenice vody
1922 Es leuchtet meine Liebe
Kinder der Zeit
Žena faraonova
1921 Der Mann ohne Namen - 1. Der Millionendieb
Der Mann ohne Namen - 2. Der Kaiser der Sahara
Der Mann ohne Namen - 4. Die goldene Flut
Der Mann ohne Namen - 5. Der Mann mit den eisernen Nerven
Der Mann ohne Namen - 6. Der Sprung über den Schatten
Der Mann ohne Namen - 7. Gelbe Bestien
1920 Mann ohne Namen, Der
1919 Fidelio
Gesunkenen, Die
Goldene Club, Der
Nacht des Grauens, Die
Not und Verbrechen
Peruanerin, Die
Wer unter Euch ohne Sünde ist
1918 Am Scheidewege
Am anderen Ufer
Die Dreizehn
Die Verteidigerin
Frau Marias Erlebnis
Junge Dame von Welt, Eine
Nachtschatten
Sühne der Martha Marx, Die
1917 Die Krone von Kerkyra - Liebe und Haß einer Königstochter
Verlorene Paradies, Das
1916 Audrey

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace