Reklama

Reklama

Henry Koster

Henry Koster

nar. 01.05.1905
Berlín, Německá říše

zem. 21.09.1988 (83 let)
Camarillo, California, USA

Biografie

Režisér Henry Koster se narodil 1. května 1905 jako Herman Kosterlitz v Berlíně. S filmem se seznámil již jako malé dítě, když jeho strýc Richard v roce 1910 otevřel kino v Berlíně a jeho matka tam každý den hrála na piáno jako doprovod k filmům. Malý Henry tam musel být s ní a tak každý den sledoval několik hodin filmové plátno. Již během studií na berlínském gymnáziu pracoval jako spisovatel krátkých příběhů a karikaturista, protože jeho otec opustil rodinu když byl Henry ještě malý a tak musel vypomáhat rodinnému rozpočtu. Díky úspěchu jeho krátkých příběhů ho najala berlínská filmová společnost jako scénáristu a v dalších letech se stal autorem dlouhé řady scénářů, mj. také napsal námět a scénář k českému filmu Karla Lamače HŘÍCH z roku 1928.

S filmovou režií se blíže seznámil jako asistent režiséra Curtise Bernhardta. Svůj režijní debut si odbyl v roce 1932 filmem DOBRODRUŽSTVÍ KRÁSNÉ ŽENY (Das Abenteuer der Thea Roland) s Liv Dagoverovou. Následovala veselohra OŠKLIVÁ HOLKA (Das Häßliche Mädchen) s Dolly Hassovou. Po převzetí moci fašisty opustil v roce 1934 Německo a prvním působištěm se stalo Maďarsko, kde natočil dvě veselohry s Franciskou Gaálovou PETER a KLEINE MUTTI. V roce 1935 natočil v Rakousku opět s Gaálovou snímek KATHARINA, DIE LETZTE a v Itálii MARIE BASHKIRTSEFF. Z Itálie nejdříve přesídlil do Francie a později odcestoval do Spojených států.

V Hollywoodu se uvedl úspěšnou sérii filmů s dívčí hvězdou Deannou Durbinovou TŘI ROZKOŠNÁ DĚVČÁTKA (Three Smart Girls), STO MUŽŮ A JEDNA DÍVKA (One Hundred Men and a Girl), TŘI DĚVČÁTKA POKRAČUJÍ (Three Smart Girls Grow Up) a JEJÍ PRVNÍ LÁSKA (First Love). S Deannou Durbinovou natočil ještě začátkem 40. let veselohru VĚČNÁ EVA (Věčná Eva), kde jí sekundoval Charles Laughton. Po sérii muzikálových komedií přišel první velký úspěch, když v roce 1947 natočil komediální snímek BISKUPOVA ŽENA (The Bishop's Wife) s Carym Grantem a Lorettou Youngovou za který obdržel nominaci na Oscara za nejlepší režii.

Začátkem 50. let natočil podle úspěšné divadelní hry M. Chaseové snímek HARVEY s Jamesem Stewartem. V roce 1952 podle románu Daphne du Maurierové MOJE SESTŘENICE RACHEL (My Cousin Rachel) s Olivií de Havillandovou a Richardem Burtonem. Následující rok vytvořil opět s Burtonem první cinemaskopický film ROUCHO (The Robe). V roce 1954 natočil film o Napoleonovi podle románu Annemarie Selinko DESIRÉE s Marlonem Brando. V roce 1958 odjel do Itálie kde natočil film s Avou Gardnerovou a Anthonym Franciosou LA MAJA DESNUDA o lásce malíře Goyi k španělské vévodkyni.

Začátkem 60. let zpracoval do melodramatické podoby biblický příběh PŘÍBĚH RUTH (Story of Ruth). O rok později převedl úspěšný broadwayský muzikál PÍSEŇ KVěTOVANéHO BUBNU (The Flower Drum Song) na filmové plátno. Následovaly veselohry s Jamesem Stewartem PAN HOBBS NA DOVOLENÉ (Mr. Hobbs Takes a Vacation), VEM SI JI, JE MOJE (Take Her, She´s Mine) a DRAHÁ BRIGITTO (Dear Brigitte). V roce 1966 po natočení filmu s Debbie Reynolds THE SINGING NUN ukončil kariéru a na zaslouženém odpočinku se po zbytek života věnoval malování, které zůstalo jeho celoživotní zálibou.

Henry Koster byl dvakrát ženatý.Jeho první ženou byla v letech 1934 - 1941 Katherine Kiralyovou. Jeho druhou ženou se stala v roce 1942 herečka Peggy Moranovou. Brzy po svatbě Peggy otěhotněla a v roce 1943 si ještě zahrála ve westernu Josepha Kaneho KING OF THE COWBOYS a poté ukončila svoji hereckou kariéru a věnovala se rodině. Z manželství, které trvalo až do Kosterovi smrti vzešli dva syni, Nicolas a Petr. Henry Koster zemřel 21. září 1988 v Camarillu (Kalifornie) ve věku 83 let. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Režisér

Producent

Scenárista

Filmy
1935

A csúnya lány

1934

Dvojník

Herec

Filmy
1938

Laulu tulipunaisesta kukasta

Dokumentární
2005

Unerwünschtes Kino - a.z.

Reklama

Reklama