Reklama

Reklama

Dany Robin

Dany Robin

nar. 14.04.1927
Clamart, Francie

zem. 25.05.1995 (68 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Herečka Dany Robin se krátce po druhé světové válce zařadila mezi oblíbené osobnosti francouzského filmu, popularitu si udržovala po celá padesátá léta, a i když točila i mimo Francii, později její sláva rychle opadla, mimo jiné v souvislosti s příchodem o něco mladších hvězd, například Brigitte Bardot. Dany, vlastním jménem Danielle, se narodila ve městě Clamart nedaleko Paříže a od dětství se věnovala tanci, od roku 1938 byla členkou dětského baletního souboru pařížské Opery.

Tanec studovala na pařížské konzervatoři a s úspěchem dokončila školu v roce 1943, poté studovala i herectví. Nedlouho nato debutovala před filmovou kamerou a v menší roli se objevila v milostném melodramatu LUNEGARDE (1946). Do širšího povědomí diváků i mimo Francii ji uvedly až filmy významných režisérů Marcela Carné (BRÁNY NOCI – Les portes de la nuit, 1946) a René Claira (MLČETI ZLATO – Le silence est d′or, 1947). Vzápětí dostala příležitost i v hlavních rolích a například po boku slavného Louise Jouveta hrála mladou nadanou klavíristku v milostném příběhu MILENCI JSOU SAMI NA SVĚTĚ (Les amoureux sont seul au monde, 1948). S Jouvetem pak znovu vytvořila ústřední pár v PŘÍBĚHU LÁSKY (Une histoire d′amour, 1951).

Na přelomu 40. a 50. let se před kamerou několikrát sešla s tehdejším idolem Georgesem Marchalem (1920-1997), za nějž se v roce 1951 provdala. Jejich manželství, zpočátku velmi šťastné a ukázkové, trvalo osmnáct let a narodily se z něj dvě děti. Soukromý život si úzkostlivě chránili a žili na venkovském zámku nedaleko Paříže. Dany Robin se mezitím pevně usadila mezi filmovými hvězdami a návštěvnost jejích filmů v kinech zřídka klesla pod jeden milión diváků. Nadšení diváků ovšem nesdíleli odborní kritici, kteří jí dvakrát po sobě v letech 1953 a 1954 udělili cenu pro nejhorší herečku.

Nepřízeň kritiky nezměnila nic na faktu, že v první polovině padesátých let patřila Dany Robin ke slavným tvářím francouzské kinematografie a jejími partnery ve francouzských i zahraničních filmech byli nejpopulárnější svůdníci té doby jako Jean Marais (PŮLNOČNÍ MILENCI – Les amants de minuit, 1953), Kirk Douglas (ČIN LÁSKY – Un acte d′amour, 1953), Amedeo Nazzari (VZBOUŘENCI Z LOMANACHU – Les revoltés de Lomanach, 1954) nebo Dieter Borsche (MEZIPŘISTÁNÍ V ORLY – Escale à Orly, 1955). Z nadčasovějších počinů můžeme připomenout životopisný film NAPOLEON (1955), v němž ztvárnila Bonapartovu první lásku Desirée Clary.

Kromě filmu se Dany Robin věnovala i divadlu, ale i když během 50. a 60. let účinkovala v řadě her na různých pařížských scénách (Théâtre de Saint-Georges, Théâtre Montparnasse), její jevištní aktivity jsou ve srovnání s filmovým herectvím podružné. Generační obměna francouzských hereček přelomu 50. a 60. let způsobila postupný ústup ze slávy a zatímco v letech 1950-1960 natočila bezmála třicet filmů, v následující dekádě jich bylo o poznání méně. Zviditelnila se nicméně znovu v mezinárodním měřítku po boku Petera Sellerse v britské komedii VALČÍK TOREADORŮ (Waltz of the Toreadors, 1962) nebo v dobrodružném filmu MANDRIN (1962).

V roce 1968 se Dany Robin rozvedla s Georgesem Marchalem, rozkol mezi nimi nastal ale již o několik let dříve díky Marchalovým častým nevěrám. O rok později natočila svůj poslední film a v režii Alfreda Hitchcocka vytvořila manželský pár s Frederickem Staffordem ve špionážním thrilleru TOPAZ (1969). Téhož roku se podruhé provdala za irského producenta Michaela Sullivana a na další hereckou kariéru rezignovala. Stala se de facto Sullivanovou osobní tajemnicí a žila víceméně v soukromí.

Poslední veřejné vystoupení absolvovala Dany Robin na divadelním festivalu v Anjou v roce 1994, kde hrála v Anouilhově hře Karneval zlodějů. Spolu s manželem Michaelem Sullivanem tragicky zahynuli při požáru svého bytu v Paříži 25. května 1995.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Host

Pořady
1967

Monsieur Cinéma

Reklama

Reklama