foto

Anthony Franciosa

  • nar. 25.10.1928
    New York City, New York, USA
  • zem. 19.1.2006 (77 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Anthony Franciosa, celým jménem Anthony George Papaleo, Jr. se narodil 25. října 1928 v New Yorku . Pocházel z národnostně smíšeného manželství. Otec byl Ital a živil se jako stavební dělník, matka byla Američanka a pracovala jako švadlena. Rodiče se rozvedli krátce po jeho narození, takže Anthony svého otce nikdy neviděl. Dětství strávil se svou matkou a tetou. Umělecké jméno Franciosa si později osvojil podle rodného jména své matky. Po ukončení studií vystřídal několik povolání. Živil se například jako číšník, nádeník, poslíček, nebo umývač nádobí. V roce 1948 zahájil svou hereckou kariéru, když vstoupil na scénu mimobroadwayského divadla Cherry Lane Theatre. V dalších letech přes scény jako Theater de Lys se přesunul v roce 1953 na Broadway, kde debutoval ve hře End as a Man. Během jeho účinkování na Broadwayi mu v roce 1956 hra A Hatful of Rain vynesla nominaci na cenu Tony.

Úspěch na Broadwayi mu otevřel dveře k filmu, kde debutoval v roce 1957, když se objevil hned ve čtyřech filmech. Jedním z nich byl titul A HATFUL OF RAIN, který mu po broadwayském úspěchu vynesl ocenění i ve filmové verzi v podobě nominací na Oscara a Zlatý glóbus. Po tomto úspěchu se stal vyhledávaným hercem v Hollywoodu a jeho kariéra stoupala rychle vzhůru. Stoupající tendenci své popularity potvrdil přesvědčivým výkonem ve snímku KARIÉRA z roku 1959 za který byl oceněn Zlatým glóbem. Další nominace na Zlatý glóbus přišla o pět let později za western RIO CONCHOS. Samostatnou kapitolou jeho kariéry byla práce pro TV. Vlnu popularity zaznamenal v průběhu šedesátých let účinkováním v televizních seriálech VALENTINE'S DAY (1964) a THE NAME OF THE GAME (1968). V průběhu 70 - 90 let začala práce pro televizi převažovat nad filmováním, když úspěšně účinkoval v seriálech MATT HELM (1975), ASPEN (1977), WHEELS (1978) a později FINDER OF LOST LOVES (1984). Mimo seriály hrál také v mnoha televizních inscenacích a filmech.

Anthony Franciosa byl znám svou impulzivní, mnohdy agresivní povahou. Jak sám řekl v jednom rozhovoru z roku 1996: "Při pohledu zpátky na svou kariéru, na konci 50 let jsem byl příliš mladý, příliš nezkušeným zvládnout neuvěřitelné množství pozornosti a popularity. Nebyl jsem na to dost vyzrálý psychicky, ani citově." Jeho impulzivní povaha mu několikrát negativně ovlivnila kariéru. Například v roce 1968 byl vyhozen z populárního televizního seriálu THE NAME OF THE GAME pro příliš mnoho problémů na scéně kvůli jeho prchlivé povaze. Jednou byl dokonce uvězněn na deset dní za napadení novináře.

Anthony Franciosa byl čtyřikrát ženatý. Poprvé se oženil v roce 1952 za spisovatelku Beatrice Bakalyar, ale po pěti letech v roce 1957 manželství končí rozvodem. Nejslavnější byla jeho druhá žena, oscarová herečka Shelley Winters s kterou se oženil v roce v roce 1957. V roce 1960 skončilo toto manželství rozvodem. Jeho třetí ženou byla od roku 1961 spisovatelka Judy Balaban se kterou měl dceru Ninu, ale i toto manželství nakonec v roce 1967 skončilo. Poslední jeho ženou byla Rita Thiel se kterou měl dva syny, Marca a Christophera. Poslední roky života žil v Brentwoodu (čvtrť v Los Angeles), kde v místní nemocnici zemřel 19. ledna 2006 ve věku 77 let. Perličkou je, že zemřel téměř současně se svou bývalou ženou Shelley Winters, která zemřela o pět dní dříve.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1996 Vyšší zájem
1993 Dvojité ohrožení
1992 Cazador furtivo, El (TV film)
1990 Tulácké sny
1989 Ghost Writer
Morte è di moda, La
1987 Blood Vows: The Story of a Mafia Wife (TV film)
Death House
1986 Dostavník (TV film)
1984 Finder of Lost Loves (TV film)
1983 Julie Darling
1982 Kiss My Grits
Přání smrti 2
Tenebre
1981 Aiutami a sognare
Side Show (TV film)
1980 Cicala, La
1979 Palebná síla
World Is Full of Married Men, The
1977 Curse of the Black Widow (TV film)
1975 Matt Helm (TV film)
Návrat Lew Harpera
1974 This Is the West That Was (TV film)
1973 Ghost in the Noonday Sun
1972 Pronásledovatel (TV film)
Přes 110. ulici
1971 Deadly Hunt, The (TV film)
Earth II (TV film)
Pomsta vlkodlaka
1968 In Enemy Country
Man Called Gannon, A
The Sweet Ride
1967 Fathom
1966 A Man Could Get Killed
Fame Is the Name of the Game (TV film)
Swinger, The
Útok na Queen Mary
1964 Rio Conchos
The Pleasure Seekers
1962 Period of Adjustment
Stárnutí
1961 Go Naked in the World
1959 Career
La Maja Desnuda
Příběh z titulní strany
1958 Dlouhé horké léto
1957 Hatful of Rain, A
This Could Be the Night
Tvář v davu
Wild Is the Wind

TV seriály

1988 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Asi budu muset změnit plán (S01E21)
1984 Finder of Lost Loves (TV seriál)
1978 Wheels (TV seriál)
1977 Aspen (TV seriál)
1975 Matt Helm (TV seriál)
1972 Search (TV seriál)
1968 The Name of the Game (TV seriál)
1964 Valentine's Day (TV seriál)
1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)

Dokumentární

2018 The Ghost of Peter Sellers - a.z.
2003 Rita (TV film)

TV pořady

2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1964 Hollywood Backstage (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace