Reklama

Reklama

Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe

nar. 04.11.1946
Queens, New York City, New York, USA

zem. 18.03.1989 (42 let)
Boston, Massachusetts, USA

Biografie

Americký fotograf Robert Michael Mapplethorpe byl známý svými černobílými fotografiemi. Jeho práce zahrnovala portréty celebrit, mužské a ženské akty, autoportréty a zátiší. Jeho nejkontroverznější práce zkoumaly homosexuální mužskou subkulturu v New Yorku.

Mapplethorpe byl anglického, irského a německého původu a vyrůstal jako katolík ve farnosti Panny Marie Sněžné. Měl tři bratry a dvě sestry. Jeden z jeho bratrů, Edward, pro něj později pracoval jako asistent a stal se také fotografem. Robert studoval bakaláře výtvarných umění na Prattově institutu v Brooklynu, kde se specializoval na grafiku, ačkoli v roce 1969 před ukončením studia odešel. Poté žil několik let se zpěvačkou Patti Smith, se kterou vytvořil mnoho uměleckých fotografií a blízcí si zůstali i po jejich rozchodu roku 1972.

Mapplethorpe pořídil své první fotografie koncem 60. let pomocí kamery Polaroid. V roce 1972 se setkal s kurátorem umění Samem Wagstaffem, který se stal jeho mentorem, milencem i celoživotním společníkem. Mapplethorpe fotil během 70. let převážně umělce, skladatele a politiky. V 80. letech se zaměřil na sochy mužských a ženských aktů, jemné zátiší květin a vysoce formální portréty umělců a osobností. V roce 1988 vybral Mapplethorpe Patriciu Morrisroe, aby napsala jeho životopis, který byl založen na více než 300 rozhovorech s celebritami, kritiky, milenci a samotným Mapplethorpeem.

Některé z jeho děl byly označeny jako pornografické. Jeho erotické umění zkoumalo širokou škálu sexuálních předmětů, zobrazující subkulturu BDSM v New Yorku v 70. letech, zobrazování černošských aktů a klasických aktů ženských kulturistek. Mezi známé celebrity, které fotil, patří i Andy Warhol, Grace Jones, Richard Gere, Deborah Harry, Iggy Pop, nebo Peter Gabriel.

Téměř rok před svou smrtí, churavějící Mapplethorpe pomohl založit Nadaci Roberta Mapplethorpe, Inc. Od jeho smrti fungovala nadace nejen jako oficiální statek a pomohla propagovat jeho práci po celém světě, ale také zvýšila a věnovala miliony dolarů na financování lékařského výzkumu v boji proti AIDS a infekci HIV. Nadace věnovala 1 milion dolarů na založení rezidence Robert Mapplethorpe Residence, šestipodlažního městského domu pro dlouhodobou rezidenční léčbu AIDS v roce 1993. Mapplethorpe zemřel ráno 9. března 1989 ve 42 letech v důsledku komplikací HIV/AIDS v nemocnici v Bostonu v Massachusetts.

Epistemolog

Herec

Režisér

Dokumentární
1984

Lady

1978

Patti Smith: Still Moving

Host

Pořady
1983

La edad de oro

Reklama

Reklama