foto

Tom Gries

  • nar. 20.12.1922
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 3.1.1977 (54 let)
    Pacific Palisades, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tom Gries bol americký televízny a filmový režisér, producent a spisovateľ. Narodil sa 20. decembra 1922 v americkom meste Chicago do rodiny jazzového hudobníka.

Školy absolvoval taktiež v Chicagu a od 50. rokov začal točiť televízne programy. Rovnako už v 50. rokoch režíroval nízkorozpočtové TV filmy, pričom v ich točení pokračoval aj v 60. rokoch. Prvý výraznejší úspech prišiel až v roku 1968, kedy natočil spolu s hercom Charltonom Hestonom film Will Penny. Neskôr spolu vytvorili ešte niekoľko filmov. V 70. rokoch nakrúcal snímky s ľuďmi ako Burt Reynolds a Charles Bronson, pričom za najúspešnejší film s nimi sa dá považovať Helter Skelter z roku 1976.

Po skončení natáčania snímky The Greatest z roku 1977 o Muhammadovi Alim utrpel Tom Gries srdcový kolaps, ktorý sa mu stal osudným. Umrel 3. januára 1977 v meste Pacific Palisades, v štáte Kalifornia, vo veku 54 rokov.

Martin "Martin741" Žitnák

Režijní filmografie

Filmy

1977 The Greatest
1976 Helter Skelter (TV film)
Hunter (TV film)
1975 Breakheartský průsmyk
Útěk z vězení
1974 Healers, The (TV film)
The Migrants (TV film)
1973 Call to Danger (TV film)
Connection, The (TV film)
Lady Ice
1972 Journey Through Rosebud
The Glass House (TV film)
1971 Earth II (TV film)
1970 Fools
Havajané
1969 100 pušek
Číslo jedna
1968 Will Penny
1958 Girl in the Woods
1955 Hell's Horizon
1954 Serpent Island

TV seriály

1974 QB VII (TV seriál)
1967 Garrison's Gorillas (TV seriál)
1966 Batman (TV seriál)
Mission: Impossible (TV seriál)
The Felony Squad (TV seriál)
The Rat Patrol (TV seriál)
The Rounders (TV seriál)
1965 Honey West (TV seriál)
I Spy (TV seriál)
Man Called Shenandoah, A (TV seriál)
1964 Reportér (TV seriál)
The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
Voyage to the Bottom of the Sea (TV seriál)
1963 East Side/West Side (TV seriál)
Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
1962 Combat! (TV seriál)
Stoney Burke (TV seriál)
The Nurses (TV seriál)
1961 The Defenders (TV seriál)
1960 Checkmate (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
Westerner, The (TV seriál)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
1956 Wire Service (TV seriál)
1955 Science Fiction Theatre (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1972 Michael O'Hara the Fourth (TV film)
1969 100 pušek
1968 Will Penny
1959 Mustang!
1955 Hell's Horizon
King Dinosaur
1954 Serpent Island
1951 The Bushwhackers

TV seriály

1966 The Rat Patrol (TV seriál)
1964 Reportér (TV seriál)
1960 Assignment: Underwater (TV seriál)
Dante (TV seriál)
Westerner, The (TV seriál)
1959 Johnny Ringo (TV seriál)
Lock Up (TV seriál)
The DuPont Show with June Allyson (TV seriál)
The Man and the Challenge (TV seriál)
The Third Man (TV seriál)
1958 Bronco (TV seriál)
The Rifleman (TV seriál)
Wanted: Dead or Alive (TV seriál)
1957 Richard Diamond, Private Detective (TV seriál)
Tombstone Territory (TV seriál)
1955 Science Fiction Theatre (TV seriál)
TV Reader's Digest (TV seriál)
1952 The Unexpected (TV seriál)
1951 Boston Blackie (TV seriál)
Sky King (TV seriál)

Dokumentární

1954 Hunters of the Deep

Producentská filmografie

Filmy

1976 Helter Skelter (TV film)
Hunter (TV film)
1974 The Migrants (TV film)
1973 Lady Ice
1972 Michael O'Hara the Fourth (TV film)
1953 Donovan's Brain

TV seriály

1964 Reportér (TV seriál)

Dokumentární

1954 Hunters of the Deep

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

1966 The Rat Patrol (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace