foto

Jackie Stewart

  • nar. 11.6.1939 (81 let)
    Milton, Skotsko, Velká Británie

Biografie

Jackie Stewart se narodil 11. června 1939 ve skotském MILTONU.  Závodit začal v roce 1961 ve sportovních vozech a v roce 1964 závodil ve formuli 3. Ve formuli jedna debutoval ve VC JAR v roce 1965 a v témže roce vyhrál VC Itálie. V roce 1968 současně závodil i ve formuli 2. Poprvé se stal mistrem světa v roce 1969, když vyhrál šest VC. Absolvoval 99. Velkých cen (1965-1975),  ve kterých 27 krát vyhrál a měl 17. pole-position. Za svou kariéru získal ve formuli jedna 360 bodů. Jackie Stewart jezdil za stáje BRM, MATRA a TYRELL. Mistrem světa se stal v letech 1969, 1971 a 1973. V roce 1980  vážně uvažoval o návrat do formule jedna, když mu byla nabídnuta roční smlouva na 5 milionů dolarů, nakonec smlouvu nepodepsal a šel pracovat jako televizní komentátor. V roce 1997 založil svou stáj STEWART GRAND PRIX, kdy do kokpitu zasedli Rubens Barrichello a Jany Magnussen. , jejímž nejlepším výsledkem bylo druhé místo. Poprvé tato stáj vyhrála v roce 1999 ve VC Německa s jezdcem Johnny Herbertem. Nakonec se stáj prodala Fordu, která ji dala jméno Jaguar.

Miloš "M.B" Boubín

Herecká filmografie

TV seriály

1967 Dee Time (TV seriál)

Dokumentární

2020 Jochen Rindt: Uncrowned Champion (TV film)
Život v plné rychlosti: Příběh Juana Manuela Fangia
2017 Ferrari 312B
The Green Hell
2014 An Ordinary Hero: The Mike Hailwood Story (TV film)
Příběh Nikiho Laudy (TV film)
2013 Lord Montagu
2011 Grand Prix: The Killer Years (TV film)
Murray Walker: Life in the Fast Lane (TV film)
Zeit.geschichte (TV seriál)
2010 The Foods That Make Billions (TV seriál)
2006 What a Year (TV seriál) - a.z.
2004 Monako - závod králů (TV film)
1972 Weekend of a Champion

Hudební videoklipy

2003 George Harrison: Any Road (hudební videoklip) - a.z.
1979 George Harrison: Faster (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2015 Top Gear speciál: Od A do Z (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky