Reklama

Reklama

Steve McQueen: Ztracený film

  • Velká Británie Steve McQueen: The Lost Movie
Velká Británie, 2020, 87 min

Režie:

Alex Rodger

Scénář:

Alex Rodger

Hrají:

Steve McQueen (a.z.), James Garner (a.z.), John Sturges (a.z.), John Frankenheimer (a.z.), David Letterman (vypravěč), Jackie Stewart
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Hollywoodská ikona Steve McQueen přemýšlel, zda je herec závislý na závodění, nebo závodník se slabostí pro herectví. Nedokončený film Day of The Champion měl propojit oba jeho světy a vzdát hold Formuli 1 na stříbrném plátně, kde chtěl autenticky vykreslit nebezpečí i vášeň spojenou s tímto jedinečným sportem. Vysněný projekt se však rychle proměnil v souboj dvou velkých hollywoodských studií, která se přetahovala o to, kdo uvede svůj film do kin jako první. Přestože měl chystaný snímek několikaměsíční náskok před svým konkurentem, provázely ho komplikace a byl pozastaven dříve, než se McQueen vůbec postavil před kameru. Až dosud se předpokládalo, že se z natáčení nedochovaly žádné materiály. (HBO Max)

(více)

Recenze (1)

Lina

všechny recenze uživatele

Steve McQueen byl velkým fanouškem automobilových závodů a sám se tomuto sportu věnoval. Měl být proto obsazen do hlavní role ve filmu "Den šampiona". V případě dokončení to mohl být mimořádný snímek, jenže ho nakonec pohřbilo zdržení v konkurenčním boji s Grand Prix. Kvůli tomu Jack Warner, prezident Warner Bros, už rozběhnuté natáčení zastavil. Je vcelku zajímavé podívat se nejen na archivní záběry, ale i na to, jak vypadá bitva o úspěch mezi filmovými studii na stejném poli, dokonce s tím, že oba režiséři vyšli ze stejné knižní předlohy (Krutý sport od Roberta Daleyho). McQueen byl ze zamítnutí projektu velice zklamaný, což si později aspoň částečně vynahradil v Le Mans. Kromě autenticity, kterou měl být zrušený film výjimečný, se do Le Mans přeneslo i několik vět z původního scénáře popisujících způsob myšlení a motivaci závodního jezdce. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama