foto

Małgorzata Szumowska

  • nar. 26.2.1973 (45 let)
    Kraków, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Małgorzata Szumowská (1973, Krakov) vystudovala režii na Vysoké filmové, televizní a divadelní škole v Lodži (1998) a nyní se kromě hrané a dokumentární režie realizuje i jako scenáristka a producentka. Ve svých filmech metodicky rozpracovává problémy mezilidských vztahů, pramenící ze společenských tabu. Už její debut Szczęşliwy człowiek (Šťastný člověk, 2000) byl nominován na Evropskou filmovou cenu a ve stejném roce se Szumowská stala členkou Evropské akademie. Od roku 2004 pravidelně uvádí své filmy na Berlinale. Její předchozí snímek Ve jménu... (W imię..., 2013) se nořil do duše homosexuálního kněze a z Berlína si odvezl cenu Teddy za nejlepší film s queer tematikou. O problémech současné společnosti, a Polska především, pojednává i její zatím poslední film Tělo (2015), za nějž v hlavní berlínské soutěži získala cenu za režii (ex aequo).

50. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2019 Soeurs
2018 Tvář
2015 Tělo
2013 Ve jménu...
2011 Ony
2008 33 sceny z życia
2004 Ono
2000 Šťastný člověk

Dokumentární

1999 Siedem lekcji milosci
1998 Ticho

Producentská filmografie

Filmy

2018 Tvář
2015 Tělo

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace