foto

Jerzy Radziwiłowicz

  • nar. 8.9.1950 (67 let)
    Varšava, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jerzy Radziwiłowicz se narodil ve Varšavě na pravém břehu řeky Visly. V roce 1967 odmaturoval, již během studií na střední škole se začal zajímat o hereckou práci a také proto se stal jedním z členů školního dramatického kroužku.

V roce 1972 ukončil PWST (obdoba naší AMU) ve Varšavě a odstěhoval se do Krakova. Zde získal angažmá a zároveň učil na místní Divadelní akademii. Již v roce 1973 si ho poprvé všimnul Stanislaw Rózewicz a obsadil ho do role Henryho, snoubence hlavní hrdinky, ve filmu DRZWI W MURZE (1973). Již o čtyři roky později se Jerzy Radziwiłowicz stal hlavní postavou Wajdova snímku ČLOVĚK Z MRAMORU (1977). Wajda na něj nezapomněl ani ve volném pokračování a tak se Radziwiłowicz opět proměnil v hlavního hrdinu, tentokrát ve filmu ČLOVĚK ZE ŽELEZA (1981).

V témže se roce se Radziwiłowicz stal prorektorem Divadelní akademie v Krakově, funkci vykonával tři roky. Radziwiłowicz výborně ovládá francouzský jazyk, pracoval na několika překladech z francouzštiny, nejznámějšími jsou jeho překlady Moliéra.

Díky znalosti jazyka byl několikrát obsazen i do belgických a francouzských filmů. Především přelom milénia strávil téměř výhradně ve Francii při natáčení filmů s Yvesem Angelo, Michelem Piccolim a dvakrát jej režijně vedl Jacques Rivette, poprvé v krimidramatu SECRET DÉFENSE (1998) a následně v mystery snímku o spalující lásce PŘÍBĚH MARIE A JULIENA (2003).

Od roku 1998 je Jerzy Radziwiłowicz členem Národního divadla ve Varšavě. Oženil se s dabingovou režisérkou Ewou Markowskou-Radziwiłowiczovou, s nímž má syna a dceru. Bydlí ve vesničce Kanie poblíž Varšavy.

Kateřina "Snorlax" Horáková

Herecká filmografie

Filmy

2017 Nastya
2015 Kouzelný vrch
2012 Dozvuky
2008 Jahodové víno
2005 Solidarita, solidarita
2003 Příběh Marie a Juliena
2001 Homme des foules, L'
Plage noire, La
2000 Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou
1999 Bill Diamond - Geschichte eines Augenblicks
1998 Secret défense
1997 Czas zdrady
Un air si pur...
1996 Poznaň 56
Siódmy pokój
1995 Kamien na kamieniu
1994 Confidences à un inconnu
Smierc jak kromka chleba
1993 Coitado do Jorge
1988 Běsi
1987 W zawieszeniu
1986 Ognisty aniol
1985 Bez konce
1983 Dies rigorose Leben
Dziady (TV film)
1982 Passion
1981 Droga (TV film)
Le Grand paysage d'Alexis Droeven
Rys
W bialy dzien
Člověk ze železa
1979 Klucznik (TV film)
1978 Bez umrtvení
Wsteczny bieg (TV film)
1977 Dagny
Pani Bovary, to ja
Člověk z mramoru
1974 Drzwi w murze
Sedziowie. Tragedya (TV film)

TV seriály

2013 Terapie (Polsko) (TV seriál)
Epizoda 35 (S03E35)
Epizoda 34 (S03E34)
Epizoda 33 (S03E33)
další epizody (35)
2012 Terapie (Polsko) (TV seriál)
Epizoda 35 (S02E35)
Epizoda 34 (S02E34)
Epizoda 33 (S02E33)
další epizody (35)
2011 Terapie (Polsko) (TV seriál)
Epizoda 45 (S01E45)
Epizoda 44 (S01E44)
Epizoda 43 (S01E43)
další epizody (45)
2004 Glina (TV seriál)

Dokumentární

2015 Muntele Magic
1984 Z Norwida

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace