foto

Philippe Labro

  • nar. 27.8.1936 (82 let)
    Montauban, Francie

Biografie

Velice bystrý a inteligentně hloubavý autor, novinář a režisér Phillipe Labro se narodil v Montaubanu dne 27.srpna 1936. Již v osmnácti letech zanechává studia na Washingtonské a Leeho Univerzitě ve Virginii, kam byl poslán za vzděláním a několik let pak cestuje po celých Státech, nabírá zkušenosti, poznává zajímavá místa a ač netuší, vlastně sbírá materiál pro své sic krátké, leč velice výrazné účinkování ve světě filmu.

Po návratu do Evropy přijímá nabídku tv reportéra, avšak toto účinkování v novinářské profesi přetne nešťastná válka, Labro vstoupí do armády, konfliktem je "Alžírská válka", kde rokem 1960 počínaje až po 1962 je členem vojenské jednotky. Ještě v roce 1962 se vrací k novinařině. V polovině šedesátých let oficiálně započíná svou dráhu filmaře. Rokem 1966 se rozjíždí jeho herecká kariéra vedlejších rolí dík jeho dosti důležitým profesním (novinářským) kontaktům. Hraje po seznámení se slavným Jean-Lucem Godardem v jeho snímku MADE IN U.S.A.. Ještě tentýž rok se snaží udělat dojem vlastním krátkometrážním dokumentem DVĚ D...o slavných herečkách. Píše vlastní filmový scénář a netuší, že svým spisovatelsko-novinářským pohledem a umem vrhne na světlo světa slavné filmové kousky "Staré Francie".

V roce 1969 prožívá režisérský debut u filmu TOUT PEUTt ARRIVER s J.-C. Brialym. Dramatický snímek sklízí vesměs pozitivní ohlasy u kritiků, avšak u veřejnosti se nedočká kýženého. Labro však nevěší hlavu a už pracuje na dalších scénářích, přitom však stále vykonává novinařinu. Sežene si peníze a hlavně přízeň producentů Gaumontu a v roce 1971 točí skvělý thriller s atmosférou film-noir BEZ MOTIVU se skvělým J.-L. Trintignantem. Film má konečně velké ohlasy jak u kritiky, tak u diváků a Phillipe je plně rozhodnut, že musí pokračovat, neboť podepisuje smlouvu s velkým francouzským produkčním studiem na další filmy. Pokračuje úspěšnou několikaletou spoluprácí s J.-P. Belmondem, film NÁSLEDNÍK je velice úspěšný i za hranicemi státu a pojednává o dědici velkého mnohamiliardového impéria, který se pokusí dobrat pravdy o smrti vlastního otce.

Spolupracuje i s Y.Montandem, ale skutečný vrchol Labroovi filmařské kariéry přichází až rokem 1976 veleúspěšným akčním thrillerem LOVEC HLAV s Belmondem a skvělým Cremerem. Pojednává o chladnokrevném zabijákovi Jestřábovi, který přes rok nenechává celou Francii v klidu usnout, za pomocí mladých najatých kumpánů přepadává klenotnictví a banky a když je po všem, zbavuje se i nepohodlných kompliců. Tomuto muži je na stopě nájemný "lovec hlav". Film sklízí i pro svou neutěšenou drsnou atmosféru strachu a za skvělou hudební kompozici mnohá ocenění. Po tomto úspěchu však brilantní autor odchází do ústraní, kde se věnuje své původní profesi a několika málo dokumentárním snímkům, mimochodem i o oblíbeném Belmondovi. Natočí do roku 1985 ještě dvě úspěšná dílka krimidramat, ale definitivně svou nadějnou práci u filmu končí. Od roku 1985 do r.2000 je režisérem tv programů na RTL, dokonce se stává v roce 1992 vysokým členem vedení známé stanice. Phillipe Labro je jistě často nevídaným jevem v uměleckém světě. Originální a svůj, to je on.

D. "LiVentura" Ch.

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1984 Pravý břeh, levý břeh
1976 Lovec hlav
1973 Následník
1971 Bez motivu

Dokumentární

1964 Chroniques de France (TV seriál)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2012 Le grand 8 (TV pořad)
2008 La grande librairie (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2005 Café Picouly (TV pořad)
2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
7 sur 7 (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace