Reklama

Reklama

James Randi

James Randi

nar. 07.08.1928
Toronto, Ontario, Kanada

zem. 20.10.2020 (92 let)
Plantation, Florida, USA

Biografie

James Randi je kanadsko-americký autor, skeptik a dřívější iluzionista. Již několik desítek let je nejvíce znám pro svůj kritický postoj vůči všem pseudovědám jako je léčitelství, grafologie, astrologie, proutkaření, telepatie, telekineze a mnoho dalších, jejichž opravdovost úspěšně vyvrací a divákům dokazuje, že mentalisté a senzibilové využívají stejných triků, jakých využíval sám Randi coby jevištní kouzelník. Do středu mezinárodní pozornosti se Randi dostal v roce 1972, kdy veřejně napadl senzibila Uriho Gellera, kterého obvinil z šarlatánství a podvodu. Mimo jiné Randi zpochybňuje existenci paranormálních jevů a kritizuje okultismus a nadpřirozeno, které souhrnně označuje pojmem "woo-woo".

Randall James Hamilton Zwinge se narodil v Torontu jako první ze tří dětí. Kouzelnické řemeslo si jeho srdce získalo, když jako chlapec zhlédl představení iluzionisty Harryho Blackstona. Ve třinácti letech Randi utrpěl vážné poranění páteře a strávil více než rok v sádrovém krunýři, kdy veškerý svůj čas věnoval četbě knížek o kouzelnictví. I přes negativní prognózy lékařů, jež se obávali, že Randi již nikdy nebude chodit, se plně zotavil a vrátil se do školy, kterou navzdory výbornému prospěchu opustil ve věku 17 let, aby mohl vystupovat jako pouliční kouzelník. Ve věku 20 až 30 let se Randi ve svých vystoupeních vydává za mentalistu, který umí číst myšlenky či komunikovat s mrtvými, aby vzápětí divákům dokázal, že žádnou zvláštní schopností nedisponuje a používá jednoduché triky, kterými si obecenstvo podmaňuje. Randi psal pravidelně astrologický sloupek do kanadského bulváru Midnight, ve kterém si však záměrně zcela vymýšlel, nebo čerpal inspiraci z jiných astrologických novin a informace náhodně zpřeházel, jelikož v astrologii nikdy nevěřil a chtěl tak poukázat na její nepodloženost.

Randi se raději označuje za kejklíře než za kouzelníka, jelikož žádná kouzla ve skutečnosti neovládá a sám proklamuje, že vše, co na jevišti předvádí, jsou pouhé triky. Mimo jiné je Randi zdatným útěkářem, za svou kariéru předvedl nespočet útěků ze sejfů či vězeňských cel. Je držitelem dvou světových rekordů; v zapečetěné rakvi pod vodou vydržel hodinu a 44 minut, tedy o 11 minut déle, než dřívější držitel rekordu Harry Houdini. Druhý světový rekord Randi zdolal, když byl uzavřen v bloku ledu po dobu 55 minut.

Randi je autorem knihy biografií proslulých kouzelníků The Conjuring, mimo jiné také biografií Harryho Houdiniho, Uriho Gellera nebo Nostradama. V roce 1989 rovněž vydává knihu Kouzelný svět Úžasného Randiho, ve které v kostce představuje nejznámější triky dětem. V knize Pravda o Uri Gellerovi shrnuje svá tvrzení, že senzibil Geller není nic než šarlatán používající standardní kouzelnické triky. Geller Randiho zažaloval o 15 milionů dolarů. Geller soud prohrál a byl nucen zaplatit 120 tisíc dolarů za podání nesmyslné žaloby. Geller nebyl zdaleka posledním, kdo se z podobných důvodů s Randim soudil, přesto dodnes Randi hrdě prohlašuje, že nikomu ze žalujících v životě nezaplatil ani dolar, ani cent.

Randi se pravidelně objevoval v mnoha televizních show, kde demonstroval, jak senzibilové klamou diváky a přímo na jevišti mnoho takových senzibilů konfrontoval s důkazy. Ti se později zpravidla k podvodu přiznali. Vyvrátil tak například schopnosti muže, který údajně vidí aury druhých, muže, jenž podle písma dokáže odhadnout profesi člověka, nebo ženy, která dokáže popsat člověka dle poskytnuté fotografie. Dále například úspěšně vyvrátí účinky léčivých krystalů a minerálů, grafologie, astrologie, telepatie a mnoha dalších. V pořadu The Tonight Show Randi představil ukázku ze seance léčitele Petera Popoffa, které se Randi účastnil a předložil neprůstřelné důkazy o Popoffově podvodném jednání, což vedlo k jeho bankrotu.

V roce 1964 nabídl Randi tisíc dolarů komukoliv, kdo dokáže v rámci odsouhlasených podmínek předvést své nadpřirozené schopnosti. Od té doby po současnost se odměna vyšplhala na milion dolarů a dosud ji nikdo nezískal.

V roce 2006 podstoupil Randi operaci srdce, tzv. bypass. V roce 2009 byla Randimu diagnostikována rakovina střev. Během laparoskopické operace mu byl odstraněn nádor o velikosti golfového míčku a Randi nastoupil chemoterapii, o které později prohlásil, že nebyla tak strašná, jak očekával. Navzdory tomu, že je Randi stále aktivní a nyní se těší dobrému zdraví, se od roku 2012 objevuje v nepopulárním internetovém žebříčku Death List, který předpovídá pravděpodobnosti úmrtí vybraných celebrit. Randi veřejně prohlásil, že si nepřeje, aby po jeho smrti neslo jeho jméno nějaké muzeum nebo aby měl velkolepý pohřeb; postačí mu, když bude zpopelněn a jeho popel bude fouknut Urimu Gellerovi do očí.

V roce 2010 se Randi otevřeně doznal ke své homosexualitě a uvedl, že jej pro jeho coming out inspirovalo filmové drama Milk s Seanem Pennem v hlavní roli. James Randi je krom světových rekordů rovněž držitelem mnoha ocenění a je po něm pojmenována malá planetka 3163 Randi.

Alfréda "Alfréda" Čajová

Herec

Host

Ovládací panel

Fanklub

(1)

Reklama

Reklama