foto

Troy Donahue

  • nar. 27.1.1936
    New York City, New York, USA
  • zem. 2.9.2001 (65 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Modrooký lámač ženských sŕdc a tínedžerský idol z rokov päťdesiatych a šesťdesiatych, Troy Donahue, sa narodil 27. januára 1936 v New Yorku ako Merle Johnson Jr.. Jeho otec stál na čele filmovej divízie koncernu General Motors Corp a matka sa snažila preraziť ako herečka. Ako štrnásťročný sa stal kadetom vo vojenskej škole. Neskôr začal študovať žurnalistiku, štúdium na Kolumbijskej univerzite však prerušil a začal sa venovať filmu.

Ako 19-ročný sa presťahoval do Hollywoodu, kde si v roku 1957 zahral malú úlohu vo svojom prvom filme (Man Afraid). Potom, čo si v roku 1958 zahral v trojici filmov Monster on the Campus, Live Fast, Die Young a The Tarnished Angels, padol do oka šéfom štúdia Warner Bros., ktoré s nim v roku 1959 uzavrelo niekoľkoročný kontrakt. Prvým spoločným projektom bol film A Summer Place (1959), ktorý z neho spravil hviezdu. Zahral si tu priateľa dievčenskej tínedžerskej hviezdy Sandry Dee. Z filmu sa stal trhák, fotky blonďatého mladíka zaplavili obálky časopisov a jeho popularita vzlietla strmo nahor. Stal sa hviezdou romantických snímok ako Parrish (1961), Rome Adventure (1962) a Palm Springs Weekend (1963). V čase svojej najväčšej slávy bola jeho popularita medzi tínedžermi porovnateľná s hviezdami najvyššieho stupňa, akými vtedy boli Elvis Presley a Pat Boone.

V roku 1966 však prichádza dramatická zmena, na tínedžerskú hviezdu už bol pristarí, jeho posledné filmy orientované na staršie publikum neboli nejako extra úspešné, a tak po filme My Blood Runs Cold (1965) sa s ním štúdio Warner Bros. rozhodlo ukončiť spoluprácu. To malo katastrofálny dopad na jeho život. Troy začal holdovať alkoholu, drogám a liekom na utíšenie bolesti, amfetamín, kokaín a marihuana sa stali na dlhé roky jeho každodennými spoločníkmi. To zapríčinilo problémy pri zháňaní nejakej lepšej filmovej úlohy, a tak sa musel uspokojiť predovšetkým s televíznymi produkciami.

V roku 1974 dostáva konečne možnosť zahrať si v nejakom významnejšom filme. Priateľ z vojenskej akadémii, Francis Ford Coppola, ho obsadil do menšej úlohy vo svojej snímke The Godfather: Part II. Troy si tu zahral snúbenca Connie Corleone. Na naštartovanie kariéry však už bolo neskoro, jeho meno sa naďalej nachádzalo len vo výpočte vedľajšieho hereckého obsadenia televíznych seriálov.

Keď sa mu konečne ako 46-ročnému podarilo v roku 1982 prekonať drogovú závislosť, vrhol sa so všetkou energiou na filmovanie. Keďže dvere do najvplyvnejších hollywoodskych štúdií mal už dávno zabuchnuté, sústredil sa na nízkorozpočtové filmy a v následujúcej dekáde ich stihol natočiť cez 30. Kvalitu a zameranie týchto snímkov vystihujú už ich názvy – Dr. Alien, Assault of the Party Nerds, Terminal Force, Sexpot, atď. Boli to ultra nízkorozpočtové filmy určené zväčša priamo pre video trh. V rokoch 1993 – 1998 sa herecky odmlčal, aby sa ešte raz nakrátko objavil na filmovom plátne. Jeho posledným filmom bol The Boys Behind the Desk z roku 2000 natočený herečkou a režisérkou Sally Kirkland.

Troy Donahue bol počas svojho života štyrikrát ženatý, jeho manželstvá však nikdy nemali dlhé trvanie. Jeho prvou manželkou bola herečka Suzanne Pleshette, s ktorou sa stretol pri natáčaní filmov Rome Adventure a A Distant Trumpet. Ich manželstvo však netrvalo ani rok, v januári 1964 sa vzali a v septembri už boli rozvedení. Podobne rýchly priebeh mali manželstvá aj s ostatnými ženami, s Valeriou Allen (1966 – 1968), s Almou Sharpe (1969 – 1974) a Vicky Taylor (1979 –1981). V posledných rokoch jeho života mu spoločnosť robila mezzosopranistka Zheng Cao.

V natáčaní ďalších filmov a uzatváraní nových sobášov mu zabránil srdcový infarkt, na dôsledky ktorého 2. septembra 2001 v kalifornskej Santa Monice zomiera.

Troy Donahue sa stal symbolom tínedžerskej hviezdy, ktorej úspech nezabezpečilo herecké nadanie, ale fyzický zjav, čo bolo nevyhnutne príčinou jeho rýchleho a strmého pádu. Na nedostatok hereckého talentu u tohto herca je upozorňované aj v piesni Mother z muzikálu Chorus Line, v ktorej hlavná postava Bobby spieva: „Ak mohol byť Troy Donahue filmovou hviezdou, potom ňou môžem byť aj ja.“

radoslav "beso74" besenyi

Herecká filmografie

Filmy

2000 Boys Behind the Desk, The
1999 V zajetí rocku (TV film)
1998 Legie (TV film)
Merchants of Venus
1997 Bimbo Movie Bash
1993 Showdown
1992 Dvojitý úder
Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
Pamela Principle, The
1991 Deadly Diamonds
Noleul bola america
Shock 'Em Dead
1990 Click: The Calendar Girl Killer
Cry-Baby
Nudity Required
Poslední fízl
1989 Assault of the Party Nerds
Bad Blood
Blood Nasty
Deadly Spygames
Doktorka odjinud
Hot Times at Montclair High
Msta
Platinum Triangle, The
Sounds of Silence
Terminal Force
Zmrazení
1988 Hard Rock Nightmare
Hawkeye
Hollywoodský policajt
Sexpot
1987 Cyklón
Hjórjú kjóšicu
Oči draka
Smrtelná kořist
1986 Low Blow
1984 Grandview USA
1983 Malibu (TV film)
Tin Man
1977 The Legend of Frank Woods
Ultraje
1974 Cockfighter
Kmotr II
Seizure
South Seas
1972 Last Stop, The
1971 Sweet Savior
1970 Phantom Gunslinger, The
1969 Lonely Profession, The (TV film)
1968 Split Second to an Epitaph (TV film)
1967 Come Spy with Me
Rocket to the Moon
1965 My Blood Runs Cold
1964 Distant Trumpet, A
1963 Palm Springs Weekend
1962 Římské dobrodružství
1961 Parrish
Susan Slade
1960 The Crowded Sky
1959 A Summer Place
Imitation of Life
1958 Flood Tide
Live Fast, Die Young
Monster on the Campus
Summer Love
The Perfect Furlough
This Happy Feeling
Voice in the Mirror
Wild Heritage
1957 Man Afraid
Man of a Thousand Faces
Monolith Monsters, The
The Tarnished Angels

TV seriály

1995 Svengoolie (TV seriál) - a.z.
1960 Surfside 6 (TV seriál)
1959 Hawaiian Eye (TV seriál)
1958 Bronco (TV seriál)
1954 The Secret Storm (TV seriál)

Dokumentární

1967 Mondo Hollywood - a.z.

TV pořady

1967 The Pat Boone Show (TV pořad)
1961 The 13th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace