Reklama

Reklama

Eduard Uspenskij

Eduard Uspenskij

nar. 22.12.1937 (86 let)
Jegorjevsk, Moskevská oblast, Sovětský svaz

Biografie

Eduard Nikolajevič Uspenskij se narodil 22. prosince 1937 v Jegorjevsku v Moskevské oblasti. Je autorem dětských knih, který světu přinesl takové hrdiny, jakými je krokodýl Geňa, Čeburaška, kocour Matroskin, pes Šarik, Strýček Fjodor a další. Narodil se jako jeden z tří synů (starší bratr Igor a mladší Jurij) rodičům Nikolajovi Michajlovičovi a Natalje Alexejevně. Jeho otec byl zaměstnanec ústředního výboru KSSS, jeho matka byla strojní inženýr. Vzděláním šel spíše v matčiných stopách, což mohlo být ovlivněno tím, že jeho otec zemřel, když bylo Eduardovi pouhých deset let. Po té, co ukončil vzdělání na Moskevském leteckém institutu, kde získal titul inženýra, se začal živit psaním scénářů k animovaným filmům. Kromě sécnářů psal i knihy pro děti, dramatické scénky z cyklu o Čeburaškovi a jeho kamarádovi, krokodýlu Geňovi, kromě této tvorby je i autorem poezie.

Jeho první kniha o Strýčku Fjodorovi, 'Strýček Fjodor, pes a kocour' vyšla v roce 1974. Hlavním hrdinou knížky je šestiletý chlapec, který si pro svou samostatnost, naprosto neodpovídající věku, vysloužil přezdívku Strýček Fjodor. První kniha je o tom, jak rodiče chlapci zakázali mít doma mluvícího kocoura Matroskina. Společně s kocourem a psem Šarikem Strýček Fjodor hledal místo, kde by mohli bydlet. Ve vsi Prostokvašino si mohli zařídit nový domov díky tomu, že našli poklad. Podle knížky byly natočeny tři populární animované filmy TROJE IZ PROSTOKVAŠINO (1978), KANIKULY V PROSTOKVAŠINO (1980) a ZIMA V PROSTOKVAŠINO (1984), k nimž Eduard Nikolajevič napsal scénáře. Strýček Fjodor nebyl jediným hrdinou, který se zalíbil režisérovi animovaných filmů. Jeho kniha 'Krokodýl Geňa a jeho přátelé' z roku 1966 oslovila Romana Kačanova. Již v roce 1969 spatřil světlo světa první animovaný film s Geňou a jeho nezapomenutelným kamarádem Čeburaškou. Eduard Nikolajevič se podílel na scénáři ke všem filmům o Čeburaškovi. U nás kniha vyšla pod názvem Krokodýl Evžen a jeho přátelé. Ilustrace v knize, kde ke je Čeburaška přejmenován na Bumbacila, jsou na hony vzdáleny tomu, jak oba hrdiny poznaly děti ve filmu.

Jeho tvorba se však neomezila pouze na Čeburašku, jakkoliv je roztomilý, nebo na Strýčka Fjodora, jakkoliv je archetypem chytrého rošťáka. Podle stjenojmenné básně Eduarda Nikolajeviče byl natočen krátkometrážní film PRO SIDOROVA VOVU (1985) o vojákovi, který se svou rodinou přiváděl své velení k hranici zoufalství. Je autorem textu písně k filmu PLASTELÍNOVÁ VRÁNA 1981), na motivy jeho knihy Vniz po volšebnoj reke je natočena pohádka PO NEZNÁMÝCH CESTÁCH (1983).

Byl předsedou poroty pro udílení cen v národní literární soutěži v oblasti dětské literatury 'Zavetnaja mečta' (Vzácný sen). V roce 1986 byl členem poroty v obnovené soutěži Vyšší liga, což je vědomostní televizní soutěž kde si poměřují znalosti různé skupiny soutěžících. Je tvůrcem takových pořadu, jako 'Spokojnoj noči malyiši!', což je obdoba našich večerníčků, pořadu pro předškolní a mladší školní děti 'ABVG Dejka' a dalších dětských pořadů.

V roce 2010 získal cenu Korněje Čukovského v hlavní nominaci za vynikající úspěchy v tvorbě domácí dětské literatury.

Většinu svého profesního života zasvětil dětem. Sám byl třikrát ženatý, s druhou manželkou má dceru Taťjanu, díky níž je i dvojnásobným dědečkem. Z jeho třetího manželství se narodily dvě dcery – dvojčata, Světlana a Irina.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Scenárista

Spisovatel

Filmy
1982

Po neznámých stezkách - kniha

Krátkometrážní
1985

Pro Sidorova Vovu - kniha

1984

Zima v Prostokvašino - kniha

1978

Troje iz Prostokvašino - kniha

1969

Krokodil Gena - kniha

Reklama

Reklama