foto

Mateusz Damięcki

  • nar. 19.5.1981 (39 let)
    Warszawa, Województwo mazowieckie, Polsko

Biografie

Syn Joanny Damieckiej a Macieja Damieckego a bratr Matyldy Damieckiej. Pochází z velice známé polské herecké rodiny, jejíž kořeny sahají až k drobné šlechtě erbu Dabrowa. Svoji hereckou kariéru začal již ve věku 10 let, kde hrál v seriálech WOW (1993), LOVEC, MATKI ZONY I KOCHANKI (1996), KLAN (1997). Absolvent VI Liceum im. Tadeusza Reytana ve Varšavě. Stejně jako jeho otec a strýc promoval na herecké akademii - Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza ve Varšavě v 2004 roce.

První velkou výzvou pro nadaného herce byla role Piotra Griniowa v ruské produkci KAPITÁNSKÁ DCERKA (2000). Filmem, kterým se proslavil nejen na polské filmové scéně, ale i v Evropě bylo PŘEDJÁŘÍ (2001). Do role Cezarego Baryki se vtělil tak dobře, že začal být nazývan "polským Jamesem Deanem" či "Leonardo DiCaprio polského kina", od těchto přezdívek se, ale sám distancoval. V 2004 roce se připojil k filmové adaptaci KAROL ČLOVĚK KTERÝ SE STAL PAPEŽEM, jako Wiktor Milosz, student medicíny a přítel Karola Wojtyly. Ukázal se v mnoha polských seriálech NA DOBRE I NA ZLE, CAMERA CAFE, OFICER (2005), EGZAMIN Z ZYCIA. Rok 2008 byl pro Damieckého velmi úspěšný nejen v seriálu TERAZ ALBO NIGDY, ale také v polské verzi taneční show "Když hvězdy tančí".

Damiecki se neomezuje jen na televizní a filmové role, je také hercem divadla Teatr Wspolczesny ve Varšavě, kde aktuálně hraje ve hře Transfer režírovaným Maciejem Englertem a Wasza Ekscelencja v režii Izabelli Cywinskiej. Přestože filmové a divadelní role mu berou mnoho času, snaží se sportovat. Ve volných chvílích hraje basketball, jezdí na koni a věnuje se plavání. Rád tancuje, ale - jak říká - vyhýbá se diskotékám.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2020 Furioza
2019 Hamlet (TV film)
2018 Miłość jest wszystkim
Serce nie sługa
2017 Bodo
Horace Vernet: Bitwa pod Samosierrą
2011 Ztracený čas
2009 Love and Dance
Piksele
2008 Czarny
Nie kłam, kochanie
2007 Jutro idziemy do kina (TV film)
2006 Krótka histeria czasu
2005 1409
Karol (TV film)
2001 Předjaří
2000 Kapitánská dcerka
1996 Joannina dobrodružství
1994 Łowca. Ostatnie starcie (TV film)

TV seriály

2020 W rytmie serca (TV seriál)
Co z oczu, to z serca (S06E10)
Feniks (S06E09)
Portret podwójny (S06E08)
další epizody (9)
2019 Mały Grand Hotel (TV seriál)
Znany aktor (E02)
Ultrafialoví (TV seriál)
Epizoda 9 (S02E09)
W rytmie serca (TV seriál)
Boisz się? (S05E13)
Rodzinne tajemnice (S05E12)
Druga szansa (S05E11)
další epizody (24)
2018 W rytmie serca (TV seriál)
Porwanie (S03E13)
Akcja serca (S03E12)
Trudny wybór (S03E11)
další epizody (26)
2017 Ultrafialoví (TV seriál)
#strangerland (S01E10)
#hycel (S01E09)
#explosion (S01E03)
W rytmie serca (TV seriál)
Ślub (S01E13)
Epidemia (S01E12)
W pętli (S01E11)
další epizody (13)
2016 Bodo (TV seriál)
Episode 9 (E09)
2015 Kak ja stal russkim (TV seriál)
2014 Sama słodycz (TV seriál)
Episode 13 (E13)
Episode 12 (E12)
Episode 11 (E11)
další epizody (13)
Na krawędzi (TV seriál)
Episode 9 (S02E09)
Episode 6 (S02E06)
Episode 4 (S02E04)
další epizody (6)
2013 Na krawędzi (TV seriál)
Episode 13 (S01E13)
Episode 12 (S01E12)
Episode 10 (S01E10)
další epizody (9)
Prawo Agaty (TV seriál)
Episode 8 (S04E08)
2011 Chichot losu (TV seriál)
Przyszywani (E13)
Spadkobiercy (E12)
Narodziny gwiazdy (E11)
další epizody (13)
2010 Hotel 52 (TV seriál)
Episode 4 (S01E04)
2009 Teraz albo nigdy! (TV seriál)
Episode 7 (S04E07)
Episode 6 (S04E06)
Episode 5 (S04E05)
další epizody (18)
2008 Doręczyciel (TV seriál)
Dziecko (E09)
Teraz albo nigdy! (TV seriál)
Episode 13 (S02E13)
Episode 12 (S02E12)
Episode 11 (S02E11)
další epizody (26)
Egzamin z życia (TV seriál)
Episode 13 (S06E13)
Episode 12 (S06E12)
Episode 11 (S06E11)
další epizody (10)
Pitbull (TV seriál)
Episode 4 (S03E04)
2007 Egzamin z życia (TV seriál)
Episode 13 (S05E13)
Episode 9 (S05E09)
Episode 7 (S05E07)
další epizody (6)
2006 Hela w opałach (TV seriál)
Egzamin dojrzałości (S01E04)
Oficerowie (TV seriál)
Tak mogło być (E14)
Egzamin z życia (TV seriál)
Episode 36 (S04E36)
Episode 34 (S04E34)
Episode 32 (S04E32)
další epizody (28)
2005 Egzamin z życia (TV seriál)
Episode 14 (S02E14)
Episode 13 (S02E13)
Episode 12 (S02E12)
další epizody (29)
2004 Oficer (TV seriál)
2002 Przedwiośnie (TV seriál)
1997 Klan (TV seriál)
1996 Matki, żony i kochanki (TV seriál)
1993 Wow (TV seriál)