foto

Mateusz Damięcki

  • nar. 19.5.1981 (36 let)
    Varšava, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Syn Joanny Damieckiej a Macieja Damieckego a bratr Matyldy Damieckiej. Pochází z velice známé polské herecké rodiny, jejíž kořeny sahají až k drobné šlechtě erbu Dabrowa. Svoji hereckou kariéru začal již ve věku 10 let, kde hrál v seriálech WOW (1993), LOVEC, MATKI ZONY I KOCHANKI (1996), KLAN (1997). Absolvent VI Liceum im. Tadeusza Reytana ve Varšavě. Stejně jako jeho otec a strýc promoval na herecké akademii - Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza ve Varšavě v 2004 roce.

První velkou výzvou pro nadaného herce byla role Piotra Griniowa v ruské produkci KAPITÁNSKÁ DCERKA (2000). Filmem, kterým se proslavil nejen na polské filmové scéně, ale i v Evropě bylo PŘEDJÁŘÍ (2001). Do role Cezarego Baryki se vtělil tak dobře, že začal být nazývan "polským Jamesem Deanem" či "Leonardo DiCaprio polského kina", od těchto přezdívek se, ale sám distancoval. V 2004 roce se připojil k filmové adaptaci KAROL ČLOVĚK KTERÝ SE STAL PAPEŽEM, jako Wiktor Milosz, student medicíny a přítel Karola Wojtyly. Ukázal se v mnoha polských seriálech NA DOBRE I NA ZLE, CAMERA CAFE, OFICER (2005), EGZAMIN Z ZYCIA. Rok 2008 byl pro Damieckého velmi úspěšný nejen v seriálu TERAZ ALBO NIGDY, ale také v polské verzi taneční show "Když hvězdy tančí".

Damiecki se neomezuje jen na televizní a filmové role, je také hercem divadla Teatr Wspolczesny ve Varšavě, kde aktuálně hraje ve hře Transfer režírovaným Maciejem Englertem a Wasza Ekscelencja v režii Izabelli Cywinskiej. Přestože filmové a divadelní role mu berou mnoho času, snaží se sportovat. Ve volných chvílích hraje basketball, jezdí na koni a věnuje se plavání. Rád tancuje, ale - jak říká - vyhýbá se diskotékám.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2017 Bodo
2011 Ztracený čas
2010 Piksele
2009 Love and Dance
2008 Czarny
Nie kłam, kochanie
2007 Jutro idziemy do kina (TV film)
2006 Krótka histeria czasu
2005 Karol (TV film)
1409
2001 Předjaří
2000 Kapitánská dcerka
1996 Joannina dobrodružství
1994 Lowca

TV seriály

2016 Bodo (TV seriál)
Epizoda 9 (E09)
2015 Kak ja stal russkim (TV seriál)
2013 Na krawędzi (TV seriál)
Prawo Agaty (TV seriál)
Epizoda 8 (S04E08)
2011 Chichot losu (TV seriál)
2008 Teraz albo nigdy! (TV seriál)
2005 Oficer (TV seriál)
2002 Przedwiośnie (TV seriál)
1997 Klan (TV seriál)
1996 Matki, żony i kochanki (TV seriál)
1993 Wow (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace