Reklama

Reklama

Little Unicorn

Little Unicorn

nar. 1946

zem. 31.03.1987
Kuala Lumpur, Malajsie

Biografie

Hong Kongský herec a akční choreograf Unicorn Chan se narodil roku 1946 a byl to jeden z nejlepších přátel legendárního Bruce Lee s kterým hrál v mnoha filmech již od dětství, včetně The Birth of Mankind (1946). Než Bruce Lee odešel do států, zahrál si jako dítě ve vedlejších rolích s Kien Shihem, Simonem Yuenem, Kwan Tak Hingem, či Pei Pei Chengovou. Jeho první kung fu snímek byl The Twin Swords (1965) s Wangem Yu a do konce 60.let hrával nejvíce ve filmech Connie Chanové. V té době měl největší roli v muzikálu Purple Night (1968), coby tanečník, dále ve wuxia A Pearl in Command (1969) s Melindou Chan, kde vytvářel i akční choreografii a v mlátičce Lo Weie Brothers Five (1970) s Pei Pei Cheng. 

V úvodu 70. let je sice hojně obsazován, ale jen do vedlejších rolí. Poté, co se Bruce Lee se vrátil do Hongkongu, byl Unicorn obsazen do menší role ve Fist of Fury (1972) a do velké role v Way of the Dragon (1972), kde si ho fandové dobře pamatují v roli morouse Jimmyho. Hlavní roli získal v kontroverzním kung fu snímku Fist of Unicorn (1973). Snímek měl sice zvučná jména a vydělal i slušnou částku, ale mluvilo se o něm hlavně proto, že v něm byly v závěru použity záběry z návštěvy natáčení Bruce Leeho, který pózuje s dětským akrobatem Mang Hoiem. Bruce Lee se kvůli těmto záběrům soudil a vyšlo na povrch, že v tom měl prsty Unicorn Chan.

I když byl poměrně často obsazován, velkou a zajímavou roli získal až v komerčně úspěšném krimi Interpol (1982), kde ztvárnil vůdce gangsterů a drsném ratingu III, Fury of the Heaven (1986). Unicorn Chan zemřel v Kuala Lumpur, v Malajsii dne 31. března roku 1987 při autonehodě a zanechal po sobě 111 filmových rolí.

Epistemolog

Reklama

Reklama