Reklama

Reklama

Paola Tedesco

Paola Tedesco

nar. 28.03.1952 (72 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Italská herečka Paola Tedesco se po celou svou kariéru věnuje hlavně divadlu, významným způsobem se prosadila také v dabingu, zatímco několik málo filmových rolí z doby jejích začátků je jen podružnou součástí jejích bohatých uměleckých aktivit. Narodila se v Římě do umělecky založené rodiny, jejím otcem je operní pěvec a proslulý dabér Sergio Tedesco (*1928). Díky otci se již v dětském věku dostala před filmovou kameru a jako dvanáctiletá se objevila v roli Salome v Pasoliniho významném filmu EVANGELIUM SV. MATOUŠE (Il vangelo secondo Matteo, 1964).

Po pětileté přestávce pak začala znovu filmovat na přelomu 60. a 70. let, objevila se v komedii SATYRICON (1968), titulní roli nešťastně zamilované dívky Barbary ztvárnila v muzikálu LADY BARBARA (1971), mezitím si jí i naši diváci mohli všimnout v menší úloze sicilské dívky v dobře známé Funesově komedii PITI PITI PA (L′homme orchestre, 1971). V televizi ji proslavila velká role v kriminálním seriálu ZNAMENÍ MOCI (Il segno del comando, 1971). Mezitím začala hrát také divadlo, nejbližší jí byl italský repertoár domácích autorů, hrála ale i ve světové klasice (W. Shakespeare, G. Feydeau) a moderně (N. Simon). V první polovině sedmdesátých let byla Paola Tedesco poměrně vytíženou filmovou herečkou, objevovala se ve velkých rolích v komediích i kriminálkách, hvězdné mezinárodní obsazení doplnila v britsko-italském filmu DEN HNĚVU (Il giorno del furore, 1972).

Ke změně v prioritách dalších aktivit Paoly Tedesco došlo zhruba v polovině 70. let. Poslední hlavní ženskou roli hrála ve westernu ZORRŮV SEN (Il sogno di Zorro, 1975). V následujících letech našla zázemí především v televizi, kde hrála ve filmech, popularitu jí přinášelo především moderování zábavných pořadů. Odtud nebylo daleko k příležitostnému zpěvu a v letech 1975-1978 nahrála Paola Tedesco několik singlů. Jako atraktivní mladá žena představila své půvaby i na titulní straně italské mutace časopisu Playboy. Z dalších již jen příležitostných návratů před filmovou kameru připomeňme velkou roli v kriminálce KOČKA S JASPISOVÝMA OČIMA (Il gatto dagli occhi di giada, 1977). Práci pro film uzavřela v pouhých osmadvaceti letech vedlejší rolí v italsko-francouzské komedii NENÁVIDÍM BLONDÝNKY (Odio le bionde, 1980).

Během osmdesátých let se Paola Tedesco objevila ještě v několika televizních seriálech, více se ale věnovala divadlu, těžiště svých aktivit přesunula také do dabingových studií. Uplatnila se především v zahraniční animované produkci, namlouvala ale i slavné americké herečky, například Kathleen Turner. Na divadelních jevištích se objevuje dodnes, stejně tak nadále její hlas slýchají diváci v dabingu.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama