foto

Saul Dibb

  • nar. 1968
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Saul Dibb (1968, Londýn) šel ve stopách svého otce, tvůrce filmových dokumentů Mika Dibba. Svoji reputaci si získal díky filmům s odvážnými a kontroverzními tématy, jako jsou krádeže v obchodech (Lifters) a život na ulicích Londýna (Electric Avenue). Následoval snímek o pornoherečce a jejím manažerovi a partnerovi v jedné osobě (Easy Money) či o známém britském islámském fundamentalistovi (Tottenham Ayatollah). Po hraném debutu Bullet Boy následovala třídílná televizní série The Line of Beauty, natočená na základě stejnojmenné novely Alana Hollinghursta, vítěze prestižní literární ceny Booker Prize, v níž na sebe v thatcherovské éře narazí dva rozdílné světy – hédonistická homosexuální scéna a konzervativní establishment.

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2020 In Sand and Blood
2017 Na konci cesty
2014 Suite Française
2008 Vévodkyně
2004 Bullet Boy

TV seriály

2019 Dublin Murders (TV seriál)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)
2006 The Line of Beauty (TV seriál)

Dokumentární

2003 Easy Money (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

2014 Suite Française
2008 Vévodkyně
2004 Bullet Boy