foto

Werner Peters

  • nar. 7.7.1918
    Werlitzsch, Kreis Delitzsch, Prussian Saxony
  • zem. 30.3.1971 (52 let)
    Wiesbaden, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Čeští diváci jej znají jako majora Steignitzze ("von Steignitzz, prosím") z komedie TAJNÁ VÁLKA HARRYHO FRIGGA, kde si zahrál po boku Paula Newmana. Werner Peters studoval v letech 1935 až 1937 herectví u Liny Cartensové v Lipsku. Jeho první angažmá jej zavedlo do Stralsundu. Poté hrál v lipském Alt Theater a v Meinzu. Po válce byl zlanařen Wolfgangem Langhoffem do berlínského divadla Deutsche Theater.

Svou první filmovou roli odehrál roku 1947 ve filmu ZWISCHEN GESTERN UND MORGEN. Do roku 1955 spolupracoval s východoněmeckou DEFA. Hlavní rolí ve zfilmovaném románu Heinricha Manna DER UNTERTAN si upevnil své postavení mezi herci charakterních rolí. V roce 1967 učinkoval v americké, válečné komedii TAJNÁ VÁLKA HARRYHO FRIGGA, v NDR distribuované o rok později, pod názvem DER ETAPPENHELD. Produkčním manažérem byl Arthur Newman, bratr Paula Newmana. Film se ve své době setkal s příznivou kritikou. Dnes je hodnocen jako pomalý, a jeden ze slabších Newmanových filmů.

Zajímavý osud jej potkal roku 1951. Werner ztvárnil hlavní roli ve filmu, natočného podle románu Heinricha Manna DER UNTERTAN (PODDANÝ). Jeho sestru Emmi hrála Carola Braunbock, pozdější macecha z TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU, byl to její první film. Film měl velmi dobrodružný život, vyvolal ve východním Německu rozporuplné reakce stranických špiček, kdy kladné reakce vystřídaly záporné a naopak. V době, kdy se Werner na premiérách ukláněl a kritici pěli chválu na dílo, kritizující buržoasii, bylo z nejvyšších stranických míst nařízeno "přeschvalování díla". Poté došlo k novému obratu a za roli Diedericha Heßlinga stihl Werner převzít Národní cenu NDR. Poté nový obrat a film byl stažen z veřejného promítání. Poté nový obrat, paradoxně byl prodán na Kubu a do některých jihoamerických států, kde se uváděl v nezměněné podobě. Pak byl film úplně zakázán. Další zvrat přišel v roce 1957, film byl uvolněn do kin, ale zkrácen na 12 minut, trvalo dalších 30 let, než jej uvedli celý.

Dalšími jeho DEFA-filmy byly DER BIBERPELZ (1949), DIE GESCHICHTE VOM KLEINEN MUCK (1953) a ERNST THAELMANN – FUEHRER SEINER KLASSE (1954). Od roku 1955 žil ve Spolkové republice, nejdříve v Düsseldorfu, poté v Berlíně. V následujících letech obsazoval v německých a mezinárodních filmech vedlejší negativní role. K nejznámějším patří NACHTS, WENN DER TEUFEL KAM s Mario Adorfem, DAS HERZ VON ST. PAULI (1957) s Hansem Albersem, DAS MAEDCHEN ROSEMARIE (1958) s Nadjou Tillerovou, DER GREIFER (1958) s Hansjörg Felmy, ROSEN FUER DEN STAATSANWALT (1959) s Walterem Gillerem a Martinem Heldem. Šedesátá léta byla vůbec jeho nejplodnějším obdobím. Hrál ve čtyřech německých Mabuse.. a Edgar Wallace... filmech, které jsou v Německu považovány za vrchol detektivní tvorby tehdejší doby. Německé kinematografii se podařilo natočit nejlepší adaptace původně anglického autora. Pro přirovnání, představte si, že nejlepšího Majora Zemana by natočilo Maďarsko.

Werner byl přizván roku 1961 k práci na zfilmování bestselleru rakouského spisovatele Johannese Maria Simmelse ES MUß NICHT IMMER KAVIAR SEIN. Film, je špionážní komedií, odehrávající se během druhé světové války. V televizi hostoval mimo jiné v pořadu DAS KRIMINALMUSEUM (jedná se o formát, který později využilo naše DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY) a DEM TÄTER AUF DER SPUR. Kromě herectví měl velké zkušenosti z dabingu. V roce 1958 založil dabingové studio Rondo-Film. Ovládal velmi dobře angličtinu, scenáristicky se např. podílel na dabingu britského detektivního seriálu THE AVENGERS (THE NEW AVENGERS) a samozřejmě i daboval. V roce 1963 nadaboval ve fimu THE THIRD MAN Orsona Wellese, svůj hlas propůjčil i Rodu Steigerovi, Walteru Slezakovi, George C. Scottovi, Donaldu Pleasencovi, Van Heflinovi a dalším.

Peters byl od roku 1966 ženatý s herečkou Ursulou Burow, s kterou měl syna. Jeho filmografie zahrnuje 112 filmů. V roce 1958 obdržel Zlatý filmový pás za vedlejší roli ve filmu NACHTS, WENN DER TAUFEL KAM. Jeho posledním filmem byl DIE TOTE AUS DER THEMSE. Werner Peters zemřel na srdeční infarkt během premiérového turné a je pohřben na berlínském hřbitově Heerstraße.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1971 Die Tote aus der Themse
1970 Inspektor Perrak greift ein
Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru
Täter auf der Spur - Frau gesucht..., Dem (TV film)
Unter den Dächern von St. Pauli
1969 Blonde Köder für den Mörder
Fragestunde (TV film)
Spion unter der Haube (TV film)
Täter auf der Spur - Das Fenster zum Garten, Dem (TV film)
1968 Assignment K
Istanbul Express (TV film)
Tajná válka Harryho Frigga
Zucker für den Mörder
1967 Geheimnisse in goldenen Nylons
Hölle von Macao, Die
Lotosblüten für Miss Quon
1966 I Deal In Danger
Krásné šílenství
Zeugin aus der Hölle
1965 Bitva v Ardenách
Divokým Kurdistánem
Fall Klaus Fuchs, Der (TV film)
Kriminalistické muzeum - Prsten (TV film)
Schwarzen Adler von Santa Fe, Die
36 Hours
1964 Das Phantom von Soho
Die Gruft mit dem Rätselschloß
Einer Frisst den anderen
Tre per una rapina
1963 Der Fluch der gelben Schlange
Die endlose Nacht
Die weiße Spinne
Geheimnis der schwarzen Witwe, Das
Hipnosis
Scotland Yard jagt Dr. Mabuse
Schwarze Abt, Der
1962 Die Tür mit den 7 Schlössern
Jeder stirbt für sich allein (TV film)
Terror en la noche
The Counterfeit Traitor
Unsichtbaren Krallen des Dr. Mabuse, Die
1961 Auf Wiedersehen
...denn das Weib ist schwach
Diesmal muß es Kaviar sein
Es muß nicht immer Kaviar sein
Im Stahlnetz des Dr. Mabuse
Unter Ausschluß der Öffentlichkeit
1960 Die 1000 Augen des Dr. Mabuse
Ein Herz braucht Liebe
Endstation Rote Laterne
Hauptmann - deine Sterne
Strafbataillon 999
1959 Bobby Dodd greift ein
Feuerrote Baronesse, Die
Geheimaktion schwarze Kapelle
Jons und Erdme
Kriegsgericht
Melodie und Rhythmus
Růže pro státního návladního
Schatz vom Toplitzsee, Der
1958 Besuch aus der Zone (TV film)
Blitzmädels an die Front
Der Greifer
Dívka Rosemarie
Grabenplatz 17
Liebe kann wie Gift sein
Lilli - ein Mädchen aus der Großstadt
Madeleine und der Legionär
Meine 99 Bräute
Romarei, das Mädchen mit den grünen Augen
Schmutziger Engel
Tod auf dem Rummelplatz, Der (TV film)
Unruhige Nacht
13 kleine Esel und der Sonnenhof
1957 Das Herz von St. Pauli
Lissy
Noc, ve které přišel ďábel
1956 Anastasia - Die letzte Zarentochter
Sonntagskind, Das
Spion für Deutschland
Stimme der Sehnsucht
1955 Der 20. Juli
Ein Polterabend
Ernst Thälmann - Vůdce své třídy
Hotel Adlon
Letní láska
Star mit fremden Federn
Vor Gott und den Menschen
1954 Čert z Mlýnského vrchu
Ernst Thälmann - Syn své třídy
1953 Anna Susanna
Malý Muk
Nepřemožitelní
1951 Honba za modelem
Kariéra v Paříži
Poddaný
1950 Der Kahn der fröhlichen Leute
1949 Bobří kožich
Klec
Život v kanafasu
1948 Blumova aféra
1947 Zwischen gestern und morgen

TV seriály

1973 Les aventures du capitaine Luckner (TV seriál)
1972 Novellen aus dem wilden Westen (TV seriál)
1963 Das Kriminalmuseum (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace