Reklama

Reklama

Dahvi Waller

Dahvi Waller


Montréal, Quebec, Kanada

Biografie

Dahvi Waller je kanadská scenáristka a televizní producentka, držitelka ceny Primetime Emmy a tří cen Writers Guild of America, známá především díky své práci na seriálu Šílenci z Manhattanu a televizní minisérii Mrs. America.

Narodila se jako dcera Harolda Myrona Wallera, profesora politických věd na McGillově univerzitě, a Diane Goodman. Na Princetonské univerzitě získala bakalářský titul z historie.

V letech 2003 až 2004 začala pracovat jako jedna z režisérek televizní reality show Switched Up! vysílané na stanici ABC. V roce 2005 se připojila k autorskému týmu dramatického seriálu První prezidentka, který se vysílal v letech 2005 až 2006. Spolu s Anyou Epstein je podepsána pod scénářem jedné epizody. V letech 2006 až 2008 se připojila ke štábu Zoufalých manželek jako kmenová scenáristka a ve třetí sérii seriálu se připojila k Joshi Senterovi a Jenně Bans v týmu editorů příběhů. Podílela se na psaní šesti epizod.

V letech 2008–2009 pak působila jako scenáristka a koproducentka komediálního dramatu Eli Stone na stanici ABC, kde se podílela na dvou scénářích spolu s Wendy Mericle. V roce 2009 se připojila k dramatickému seriálu Šílenci z Manhattanu na stanici AMC jako koproducentka třetí série seriálu, zároveň byla producentkou čtvrté série seriálu. Kromě role producentky napsala také dvě epizody tohoto dramatu, za nějž spolu s tvůrcem a vedoucím seriálu Matthewem Weinerem a spisovatelkou Kater Gordon obdržela cenu Emmy. Dahvi a scenáristé seriálu získali za svou práci na Šílencích z Manhattanu v letech 2010 a 2011 rovněž cenu Writers Guild of America (WGA) za nejlepší dramatický seriál. Dahvi byla za stejný seriál také mezi nominovanými na cenu Cechu producentů (PGA) v roce 2011.

V letech 2014 a 2015 pracovala jako supervizorka a spoluvýkonná producentka na původním seriálu stanice AMC Halt and Catch Fire - PC Rebelové. V roce 2020 se Wallerová podílela na vytvoření minisérie Mrs. America, která sklidila poměrně velký divácký úspěch na streamovacích platformách.

Dahvi píše i pro divadelní scénu, její hra „Between Movements“ debutovala v roce 2012 v rámci iniciativy Unscreened ve spolupráci s divadlem Elephant Stages-Lillian Theatre v kalifornském Los Angeles.

TooMuchStuff

Scenáristka

Producentka

Seriály
2010

Šílenci z Manhattanu

 

Země zítřka (S04E13)

 

Mlžení (S04E12)

 

Čínská zeď (S04E11)

  více epizod (10)

Tvůrkyně

Seriály
2020

Mrs. America

 

Reagan (E09)

 

Houston (E08)

 

Bella (E07)

  více epizod (6)

Reklama

Reklama