foto

Evelyn Hamann

  • nar. 6.8.1942
    Hamburk, Německá říše
  • zem. 28.10.2007 (65 let)
    Hamburk, Hamburg, Německo

Biografie

Tak, jako k Louisovi de Funes patřila neodmyslitelně jeho filmová manželka Claude Gensac, patřila Evelyn Hamann k Viccoovi von Bülow. Oba zasedli v německy mluvících zemích na herecký Olymp. A sedí tam dodnes.

Pocházela z hudební rodiny. Otec, koncertní mistr symfonického orchestru Rádia Hamburk. Matka zpěvačka a učitelka na konzervatoři. Během hereckých studií na vysoké škole v Hamburku přijímá první malé role v divadle Thalia. Po studiích v roce 1968 získává  angažmá v Göttingenu. Od roku 1971 hraje v Heidelbergu. Zde hraje s Jürgenem Prochnowem. Po dvou letech se vrací do severního Německa. Stává se členkou brémského divadla Theater Bremen. Do roku 1979 zde vytvořila několik větších rolí. Získává první zkušenosti z filmem, jako dabérka. Paradoxně svou nejslavnější filmovou nabídku dostala od ředitele rádia.

V roce 1976 hledal ředitel zábavy Jürgen Breest boubelatou blondýnku. Tak zněl požadavek režiséra Rádia Brémy, které se rozhodlo, že bude produkovat TV tvorbu. Proč oslovil hubenou brunetku je dodnes ve hvězdách. Ale byla to šťastná hvězda, z které se stala nova. Evelyn Hanah později vzpomínala, že úspěch nikdo nečekal. Před podpisem smlouvy ji řekli: "Je to za pár peněz a o přestávce vuřt zdarma." Šlo o pořad složený z mikrokomedií a skečů, kde jejím filmovým partnerem  (a režisérem) byl Vicco von Bülow.  Oba herci začali psát filmovou historii. Do roku 1979 natočili pro velký úspěch šest sérií Loriota (Loriot I-VI). Jednou hraje matku Hoppenstedt, podruhé sekretářku Dinkel.

Evelyn Hanah jako Fräulein Dinkel v mikrokomedii Liebe im Büro je obětí svého harašícího šéfa. „Poslala jste ten dopis?"  „Ano, pane řediteli!" Snaží se jí opít, políbit, sápe se po ní. „Poslala jste ten dopis?"  „Ano, pane řediteli!" „Říkej mi Karle-Hanzi." Evelyn si musí rozpustit vlasy, odložit brýle. Bulöw se jí snaží dostat na kůži. „Poslala jsi ten dopis?"  „Ano, Karle-Hanzi". Povalí jí na koberec ke skříni, chce polibek, sex. Pod skříní najde neodeslaný dopis. „Jako váš vedoucí oddělení musím konstatovat, že si neplníte své povinnosti..." „Ale Karle-Hanzi!" „Neříkejte mi Karle-Hanzi!" Typicky mužské chování, velmi dobře parodované. Dále jako Hildegard ve skeči Die Nudel na youtube. Jde o vyznání lásky v restauraci, kdy ji Bulöw chce požádat o ruku. I bez znalosti němčiny  se dobře pobavíte.

Směs skečů, laskavého moderování, používání triků a zelená pohovka vynesly Loriot a Evelyn Hamann  v německy mluvících  zemí na vrchol popularity. V roce 1977 získala ocenění Zlatá kamera. Později znovu v letech 1987 a 1997. V roce 1981 hraje ve třech dílech seriálu Das Traumschiff. Mezi lety 1988 – 1991 se vrací k Loriot filmem Ödipussi a Pappa ante Portas v hlavní ženské roli. Je převážně televizní herečka. V roce 1992 hraje v TV serálu Adelheid und ihre Mörder. O rok později byla vyznamenána Spolkovým záslužným křížem 1. stupně. Spolupracovala s rozhlasem. Načtla několik knih. V roce 1997 získala Zlatého lva a Bavorskou televizní cenu. K 60. výročí narození ji popřála televize ARD  zvláštním pořadem.

 Evelyn zemřela v noci 28. října 2007 ve věku 65 let po krátké těžké nemoci v rodinném kruhu. Po její smrti se na německých diskuzních fórech rozpoutala bouřlivá diskuze ohledně příčiny. Hans Walter Braun, bývalý manžel (1964 -1976) pro německý Bild uvedl, že  měla poranění, která se nehojila. Po hospitalizaci v hamburské nemocnici Marienkrankenhaus ji lékaři diagnostikovali  rakovinu lymfatických uzlin. Vicco von Bülow se ze svou zemřelou partnerkou rozloučil v televizním pořadu Backman  o den později slovy: „Milá Evelyn, tvá dochvilnost bylo vždy perfektní, akorát dnes jsi to pravidlo nedodržela......." Titulky německých novin hlásaly: „Evelyn Hanah: Německý smích zemřel." A měli pravdu. Německý smích zemřel příliš brzy.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2005 Das größte Fest des Jahres - Weihnachten bei unseren Fernsehfamilien (TV film)
Die Schwarzwaldklinik - Die nächste Generation (TV film)
2004 Loď snů - Samoa (TV film)
2002 Ein Abend mit Evelyn Hamann (TV film)
2001 Ehemänner und andere Lügner (TV film)
1999 Wut im Bauch (TV film)
1997 Loriot - Weihnachten bei den Hoppenstedts (TV film)
1996 Das Traumschiff - Sydney (TV film)
1992 Kein pflegeleichter Fall (TV film)
1991 Loriots Pappa ante Portas
1988 Ödipussi
1987 Evelyn und die Männer oder 'Wie Hund und Katz' (TV film)
Landarzt, Der (TV film)
1986 Segeln macht frei
1985 Grenzenloses Himmelblau (TV film)
Suche Familie - zahle bar (TV film)
1984 Der Lehrer und andere Schulgeschichten (TV film)
Manfred Krug: Krumme Touren (TV film)
1983 Das Traumschiff - Geschäftliches/Kolumbus und Kabeljau/Der Hund (TV film)
Selbst ist die Frau (TV film)
1982 Das blaue Bidet (TV film)
Dva nosáči a rádio
Treffpunkt Airport (TV film)
Wer spinnt denn da, Herr Doktor?
1981 Das Traumschiff - Wie ein Pfau im Korb/Schröder gegen Schröder/Keine Zeit für Oma (TV film)
Der nächste, bitte (TV film)
Gute Reise (TV film)
1980 Der Floh im Ohr (TV film)
1978 Der Pfingstausflug
1977 Haben Sie nichts zu verzollen? (TV film)
1968 Vier Stunden vor Elbe 1 (TV film)

TV seriály

1993 Evelyn Hamanns Geschichten aus dem Leben (TV seriál)
Její vrazi (TV seriál)
Vater braucht eine Frau (TV seriál)
1990 Der Millionenerbe (TV seriál)
1989 Die Schwarzwaldklinik (TV seriál)
Hochzeit mit Hindernissen (S03E24)
Transplantation (S03E23)
Nierenspende (S03E22)
další epizody (10)
1988 Die Schwarzwaldklinik (TV seriál)
Sorge um Benjamin (S03E12)
Eine starke Frau (S03E11)
Udos Konflikt (S03E10)
další epizody (23)
1987 Doktor z venkova (TV seriál)
Die Schwarzwaldklinik (TV seriál)
Nackte Tatsache (S02E11)
Die Heimkehr (S02E10)
Das Vermächtnis (S02E09)
další epizody (12)
Místo činu (TV seriál)
Smrt v pavilonu slonů (S01E192)
1986 Ein heikler Fall (TV seriál)
Roncalli (TV seriál)
Die Schwarzwaldklinik (TV seriál)
Der Infarkt (S01E25)
Ein Kind, ein Kind, ein Kind (S01E24)
Hochzeitstag (S01E19)
1984 Berliner Weiße mit Schuß (TV seriál)
Die Lehmanns (TV seriál)
Helga und die Nordlichter (TV seriál)
1983 Abenteuer Bundesrepublik (TV seriál)
Der Paragraphenwirt (TV seriál)
Nesthäkchen (TV seriál)
1982 Die Krimistunde (TV seriál)
1981 Das Traumschiff (TV seriál)
1980 Felix und Oskar (TV seriál)
1979 Spaß beiseite - Herbert kommt! (TV seriál)
St. Pauli Landungsbrücken (TV seriál)
Was wären wir ohne uns (TV seriál)
1976 Pariser Geschichten (TV seriál)
1969 Ida Rogalski (TV seriál)

Dokumentární

2017 Evelyn Hamann - "sie war tatsächlich fabelhaft" (TV film) - a.z.
2003 Loriots 80. Geburtstag (TV film)
1992 Heinz Rühmanns 90. Geburtstag (TV film)

Host

TV pořady

2003 Unsere Besten (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)
1976 Loriot (TV pořad)
1960 Report (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky