foto

Liselotte Pulver

  • nar. 11.10.1929 (90 let)
    Bern, Švýcarsko

Biografie

Liselotte Pulver je švýcarskou rodačkou, dnes žije opět ve Švýcarsku, mezitím ale řadu let patřila k velkým hvězdám německého filmu, úspěchu dosáhla také ve Francii a dalších evropských zemích. Narodila se v Bernu do rodiny stavebního inženýra, na přání rodičů ve svém rodišti absolvovala obchodní školu a po roce 1948 studovala herectví na bernské konzervatoři. Souběžně se začala uplatňovat jako divadelní herečka (Stadttheater Bern, Schauspielhaus Zürich), díky své sličné tváři se věnovala i modelingu.

Od počátku padesátých let se Liselotte Pulver objevovala ve filmech, začínala ve Švýcarsku, později točila i v Německu a průlomovou záležitosti pro ni byla romantická komedie ULI, DER KNECHT (1954), která ji uvedla v širší známost. Častěji spolupracovala s režisérem Kurtem Hoffmannem, v jednom z jeho filmů, PŘIZNÁNÍ HOCHŠTAPLERA FELIXE KRULLA (Bekenntnisse des Hochstapler Felix Krull, 1957), byla partnerkou Horsta Buchholze. S Hoffmannem se Liselotte Pulver dostala ke svému prvnímu výraznému úspěchu, kdy hrála hlavní roli v romantické komedii ICH DENKE OFT AN PIROSCHKA (1955); tento film získal několik ocenění a Liselotte za něj získala hereckou cenu na festivalu v Ostende. První významnější nabídky přišly také z Francie a s Gérardem Philipem hrála v adaptaci Dostojevského HRÁČE (Le joueur, 1958).

Celoevropského věhlasu dosáhla Liselotte Pulver trilogií hudebních komedií ze Spessartu – HOSPODA VE SPESSARTU (Das Wirsthaus im Spessart, 1958), STRAŠIDLA ZE SPESSARTU (Das Spukschloss im Spessart, 1960) a ZLATÉ ČASY VE SPESSARTU (Herrliche Zeiten im Spessart, 1967). Všechny tři filmy dnes již nahlodal zub času, patří nicméně do klasiky německé poválečné kinematografie a mimo jiné nejlépe dokládají temperamentní komediální herectví Liselotte Pulver. Za první díl obdržela Německou filmovou cenu pro nejlepší herečku, druhý díl z trilogie zabodoval na mezinárodních filmových festivalech v Moskvě a Karlových Varech, sama herečka pak v roce 1961 zasedla v porotě festivalu v Cannes.

Mezitím Liselotte Pulver točila znovu také ve Francii, hrála i v americkém filmu ČAS MILOVAT, ČAS UMÍRAT (A Time to Love and a Time to Die, 1958), který vznikl v Německu. Kvůli mnohým závazkům v Evropě musela odmítnout nabídku na hlavní ženskou roli v americkém velkofilmu BEN HUR (1959), což – jak sama později přiznala – byla největší chyba její herecké dráhy. V šedesátých letech točila častěji ve Francii, dvakrát například s Jeanem Gabinem (MONSIEUR, 1964; ZAHRADNÍK Z ARGENTEUIL – Le jardinier d′Argenteuil, 1966). Nominaci na Zlatý glóbus pro herečku ve vedlejší roli jí vynesla účast v americké komedii GLOBÁLNÍ AFÉRA (A Global Affair, 1964). V šedesátých letech se Liselotte Pulver začala věnovat více znovu divadlu, hrála nejen ve Švýcarsku, ale také v Hamburku, častěji než ve filmu se později objevovala v televizi. Obnovenou popularitu získala s německým rodinným seriálem SESAMSTRASSE (1973).

Od roku 1961 byl manželem Liselotte Pulver německý filmový a divadelní herec Helmut Schmid (1925-1992), seznámili se spolu při natáčení. Měli spolu dvě děti, syna Marca-Tella (*1962) a dceru Melisandu (1967-1989), která spáchala sebevraždu. Po smrti dcery a manžela se Liselotte Pulver stáhla víceméně do soukromí, na veřejnosti se objevuje především při přebírání četných ocenění. Již v roce 1980 dostala Německou filmovou cenu za celoživotní přínos německé kinematografii, se stejným podtextem obdržela Bavorskou filmovou cenu (2000) a Zlatou kameru (2007), je také nositelkou Spolkového kříže za zásluhy (1986), další trofeje si odnesla i z Rakouska. V současnosti žije Liselotte Pulver v soukromí v malém městečku Perroy na břehu Ženevského jezera.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2007 Scénář lásky (TV film)
1996 Alles gelogen
Das Superweib
1995 Vánoční koncert (TV film)
1988 Herbst in Lugano (TV film)
1979 Brot und Steine
1975 Ich glaube, mir brennt der Hut
Monika und die Sechzehnjährigen
1974 Orfeus v podsvětí
1972 Die Glückspirale (TV film)
Hoopers letzte Jagd (TV film)
Le trèfle à cinq feuilles
1969 Hochzeitsreise, Die
Pistolen-Jenny (TV film)
1967 Zlaté časy ve Spessartu
1966 Hokus pokus
Jeptiška
L'ombrellone
Regenmacher, Der (TV film)
Zahradník z Argenteuil
1965 Dr. med. Hiob Prätorius
1964 A Global Affair
Gentleman z Cocody
Monsieur
1963 Frühstück im Doppelbett
Téměř slušná dívka
Una chica casi formal
1962 Kohlhiesels Töchter
La Fayette
Maléfices
1961 Raz, dva, tři
1960 Das Glas Wasser
Gustav Adolfs Page
Strašidla ze Spessartu
1959 Buddenbrooks - 1. Teil
Buddenbrooks - 2. Teil
Das Schöne Abenteuer
1958 A Time to Love and a Time to Die
Helden
Hospoda ve Spessartu
Hráč
1957 Dobrodružství Arsena Lupina
Přiznání hochštaplera Felixe Krulla
Zasnoubení v Curychu
1956 Heute heiratet mein Mann
Jeanne oder Die Lerche (TV film)
Smaragden - Geschichte (TV film)
1955 Griff nach den Sternen
Hanussen
Ich denke oft an Piroschka
Uli, der Pächter
1954 Der letzte Sommer
Schule für Eheglück
Uli, der Knecht
Unsere kleine Stadt (TV film)
1953 Das Nachtgespenst
Hab Sonne im Herzen
Ich und Du
Männer im gefährlichen Alter
Von Liebe reden wir später
1952 Fritz und Friederike
Klettermaxe
1951 Heidelberger Romanze
1950 Föhn
Swiss Tour

TV seriály

1989 Mit Leib und Seele (TV seriál)
1986 Tiroir secret, Le (TV seriál)
1973 Sesamstraße (TV seriál)

Dokumentární

2019 Lilos Lachen (TV film)
2018 Wo Träume wahr werden - 100 Jahre Bavaria Film (TV film)
2013 Die Gentlemen baten zur Kasse - a.z.
2004 René Deltgen - Der sanfte Rebell (TV film)
1997 Legenden (TV seriál)
1994 Kleiner Mann ganz groß (TV film)

Host

TV pořady

1999 Beckmann (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)
1972 Hätten Sie heut' Zeit für mich? (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)

Fanoušci tvůrce