foto

Barbara Billingsley

  • nar. 22.12.1922
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 16.10.2010 (87 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se jako Barbara Lillian Combes v kalifornském Los Angeles, byla nejmladším ze tří dětí. Její rodiče se rozvedli krátce před jejími čtvrtými narozeninami a její otec Robert, který se později stal asistentem policejního náčelníka, se poté znovu oženil. Barbara se záhy zamilovala do divadla a během studia na George Washington High School v Los Angeles hrála ve všech školních divadelních hrách. Své rodné jméno používala do roku 1941. V roce 1941, kdy se jejím prvním manželem stal Glenn Billingsley, začala používat jméno Barbara Billingsley.

Poté, co jeden rok navštěvovala Los Angeles Junior College, odcestovala na Broadway, kde účinkovala v revue Straw Hat, která přitáhla dost pozornosti na to, aby s ní mohla přesídlit do New Yorku. Poté, co revue skončila, se začala Barbara živit jako modelka. V roce 1945 pak uzavřela kontrakt se společností MGM. V první polovině 50. let se tak objevila ve vedlejších rolích v komedii THREE GUYS NAMED MIKE, v romantickém dramatu MĚSTO ILUZÍ s Lanou Turner v hlavní roli nebo ve sci-fi snímku INVADERS FROM MARS z roku 1953. Tyto zkušenosti jí pomohly získat role v sitcomech FOUR STAR PLAYHOUSE, PROFESSIONAL FATHER nebo THE BROTHERS.

Opravdový úspěch ale Barbara zaznamenala až v roce 1957, kdy podepsala smlouvu se společností Universal Studios a začala ztvárňovat roli matky June Cleaver v sitcomu LEAVE IT TO BEAVER. Tento seriál začala vysílat stanice CBS, zde byl ale brzy stažen. Seriál se pak začal vysílat na stanici ABC, kde byl zrušen až po šesti sezónách. Po ukončení seriálu v roce 1963 měla Barbara problém se získáním rolí a na filmovém plátně byla vidět až v roce 1980 v komedii PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM. Z popularity postavy June Cleaver těžila v komedii STILL THE BEAVER, v pokračování seriálu THE NEW LEAVE IT TO BEAVER v letech 1985 až 1989 a v komedii NECHTE TO NA BEAVEROVI z roku 1997, kde hrála postavu tety Marthy.

Jejím prvním manželem se v roce 1941 stal restauratér Glenn Billingsley. Přestože se jim narodili dva synové Drew a Glenn, manželství nevydrželo a skončilo v roce 1947 rozvodem. V roce 1953 se stal jejím druhým manželem britský režisér Roy Kellino, se kterým Barbara žila do jeho smrti v roce 1956. V roce 1959 se provdala potřetí a naposledy za doktora Williama S. Mortensena. S ním žila šťastně až do jeho smrti v červenci roku 1981. Barbara zemřela v říjnu roku 2010 v kalifornské Santa Monice ve věku 94 let.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2003 Secret Santa (TV film)
1997 Nechte to na Beaverovi
1988 Going to the Chapel
1987 Back to the Beach
Family Comedy Hour (TV film)
Čarodějka z Bay Cove (TV film)
1983 Still the Beaver (TV film)
1980 Připoutejte se, prosím!
1957 Careless Years, The
1954 Day of Triumph
1953 Invaders from Mars
Lady Wants Mink, The
1952 Invitation
Město iluzí
Woman in the Dark
Young Man with Ideas
1951 Angels in the Outfield
Inside Straight
Oh! Susanna
Three Guys Named Mike
Two Dollar Bettor
Vysoký cíl
1950 Dial 1119
Pretty Baby
Shadow on the Wall
Trial Without Jury
1949 A Kiss for Corliss
Air Hostess
Any Number Can Play
I Cheated the Law
Prejudice
The Sun Comes Up
V pasti
1948 Násilný čin
Souvenirs of Death
The Argyle Secrets
The Saxon Charm
The Valiant Hombre
1947 Living in a Big Way
The Arnelo Affair
The Unfinished Dance
1946 Faithful in My Fashion
The Secret Heart
Three Wise Fools
Two Sisters from Boston
Undercurrent
Up Goes Maisie
1945 Dobrodružství
So You Think You're Allergic

TV seriály

2000 Na pomezí záhad (TV seriál)
1995 Roseanne (TV seriál)
All About Rosey (S07E19)
1993 Mommies, The (TV seriál)
1988 Empty Nest (TV seriál)
Murphy Brown (TV seriál)
1985 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Dálkový ovladač (S01E10)
1984 Muppet Babies (TV seriál)
1983 Still the Beaver (TV seriál)
1965 The F.B.I. (TV seriál)
1957 Leave It to Beaver (TV seriál)
Panic! (TV seriál)
1956 The Brothers (TV seriál)
1955 Professional Father (TV seriál)
1954 The Lone Wolf (TV seriál)
1953 City Detective (TV seriál)
Letter to Loretta (TV seriál)
The Danny Thomas Show (TV seriál)
The Pepsi-Cola Playhouse (TV seriál)
The Pride of the Family (TV seriál)
You Are There (TV seriál)
1952 Cavalcade of America (TV seriál)
Four Star Playhouse (TV seriál)
Rebound (TV seriál)
The Abbott and Costello Show (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)

Dokumentární

2003 Inside TV Land: Style and Fashion (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace