foto

Ryszard Bugajski

  • nar. 27.4.1943
    Warszawa, Polsko
  • zem. 7.6.2019 (76 let)
    Warszawa, Polsko

Biografie

Ryszard Bugajski, filmový režisér a scénárista, absolvoval filosofii na Varšavské univerzitě a následně i režii na Vysoké škole filmové a divadelní v Lodži v roce 1973. Svou filmovou kariéru začínal jako asistent tvůrce animovaných filmů Daniela Szczechury a režiséra Krzystofa Zanussiho. V roce 1976 se stal členem tvůrčí skupiny vedené Andrejem Wajdou, kde v roce 1980 realizoval v intencích kina morálního neklidu své filmy ŽENA A ŽENA a HODINA DIDAKTIKY.

Vedle toho v roce 1976 nastudoval v Teatru Dramatycznym ve Wałbrzychu titul ŽIVOTOPIS Krzysztofa Kieślowského. V roce 1981 Bugajski natočil celovečerní film VÝSLECH, v němž demaskoval fungování komunistického policejního aparátu. Jeho výpověď se neshodovala s politickými idejemi polské vlády po nástupu tzv. výjimečného stavu a bezprostředně zapříčinila rozpad studia X.

Vládou neustále šikanovaný Bugajski se v roce 1985 rozhodl emigrovat do Kanady, kde natáčel jednotlivé díly populárních televizních seriálů (STOPAŘ, THE TWILIGHT ZONE, ALFRED HITCHCOCK UVÁDÍ nebo E.N.G.). Vznikl zde i jeho celovečerní film CLEARCUT (1991), v němž analyzoval možné nástrahy pacifismu. Do Polska se vrátil poprvé v roce 1995, a přestože ještě s přestávkami pobýval v Kanadě, natočil zde snímek s názvem HRÁČI (1995) – komedii, jejímž hlavním motivem byly prezidentské volby v roce 1990 a útok na Lecha Wałęsu.

Od roku 1997 byl několik let hlavním režisérem večerních zpráv v polské televizi. V roce 2005 se zapojil do filmového projektu SOLIDARITA, SOLIDARITA, do něhož přispěl částí s názvem CO SE STALO S NAŠÍ SOLIDARITOU. V roce 2009 se objevil jeho zdařilý a oceňovaný snímek GENERÁL NIL, v němž zpracoval příběh polského hrdiny Emila Fieldorfa, který vzdoroval dvěma totalitám a odvážil se říct radikální „ne“ dvěma monstrózním tyraniím dvacátého století – nacismu a stalinismu.

Bugajski také vydal tři romány: Výslech (1982), Přiznají vinu (1985) a Sůl a pepř (2000), kde rozvíjí osudy hrdinů svého nejslavnějších filmu VÝSLECH. Ryszard Bugajski také velmi často režíruje na divadle, překládá divadelní hry do polštiny a v televizi natáčí inscenace pro tzv. „Divadlo televize“.

Tomáš "hippyman" Tesař

Režijní filmografie

Filmy

2016 Zákal
2013 Uzavřená soustava
2009 Generál Nil
2006 Smrt Witolda Pileckého (TV film)
2005 Solidarita, solidarita
2002 W kogo ja sie wrodzilem? (TV film)
1995 Gracze
1991 Clearcut
1990 2. Saying Goodbye (A Promise Broken)
Saying Goodbye
1982 Výslech
1980 Hodina didaktiky (TV film)
Žena a žena
1976 Bariera (TV film)
Smak muzyki (TV film)
1974 Paul (TV film)
1972 Maraton (TV film)

TV seriály

2003 Na Wspólnej (TV seriál)
Tak czy nie? (TV seriál)
2001 Dzieci Witkacego (TV seriál)
1989 E.N.G. (TV seriál)
1988 T. and T. (TV seriál)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Pásmo soumraku (TV seriál)
1983 The Hitchhiker (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Zákal
2009 Generál Nil
1982 Výslech

Producentská filmografie

Filmy

2016 Zákal

Herecká filmografie

Dokumentární

2017 Fenomén VHS (TV film)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace