foto

Juraj Svoboda

  • nar. 30.12.1933 (85 let)
    Opava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Juraj Svoboda je slovenský divadelný, televízny a rozhlasový režisér českého pôvodu, momentálne už na umeleckom dôchodku. Vlastným menom Jiří Svoboda sa narodil v roku 1933 v Opave. Absolvoval Slovanské gymnázium v Olomouci a potom štúdium divadelnej réžie VŠMU v Bratislave, pretože v tom roku sa v Brne neotváral odbor réžia.

Ako režisér začínal v Žiline (1956 – 60), potom v Trnave, na Novej scéne v Bratislave, v Košiciach a hosťoval aj v Martine. V rokoch 1961 – 68 pôsobil ako televízny režisér v Československej televízii Bratislava a tiež v košickom štúdiu rozhlasu. V rokoch 1973 – 76 a 1983 – 88 viedol katedru réžie a herectva na VŠMU v Bratislave, pedagogicky pôsobil aj na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

V súčasnosti sa zaoberá písaním spomienok na osobnosti z umeleckej oblasti. Jeho režisérska kariéra bola bohatá, zrežíroval celkovo 101 inscenácií.

Moje "Autogram" Meno

Režijní filmografie

Filmy

1988 O láske a slávikoch (TV film)
1985 Jeseň vyšetrujúceho sudcu (TV film)
1984 Berdiho koberec (TV film)
Kura (TV film)
1983 Šanca (TV film)
1982 Chameleón a tí druhí (TV film)
Pevec krásy, pravdy a nádeje (TV film)
1981 Zaucho (TV film)
1980 Druhovia (TV film)
Prípad na pobreží La Ballena (TV film)
1979 Baraky (TV film)
Múdra Jana (TV film)
1977 Dobrý deň, stará mama (TV film)
Fatinica (TV film)
1975 Zamilovaný lev (TV film)
1974 Don Juan alebo láska ku geometrii (TV film)
Rosmersholm (TV film)
1973 Monna Vanna (TV film)
1972 Deň sa začína pred úsvitom (TV film)
Policajná návšteva (TV film)
1971 Keby nebol ovečka (TV film)
Priehrštie vzdychov (TV film)
Svätá Barbora (TV film)
Vražda v Perryville (TV film)
1969 Cestami noci (TV film)
Figarov rozvod (TV film)
1968 Príhoda v chatke (TV film)
1967 Anna Christie (TV film)
Štyri strany sveta (TV film)
Štyridsiatyprvý (TV film)
1966 Tiene sa množia v podvečer (TV film)
Ľahostajní (TV film)
1965 Profesor Skutarevskij (TV film)
Človek, ktorého zbili (TV film)
1964 Znamenie na múre (TV film)
Čas tvojho žitia (TV film)
1963 Kira Georgievna (TV film)
Ruže na úver (TV film)
1962 Väzni z Altony (TV film)

TV seriály

1983 V službách zákona (TV seriál)

Dokumentární

1972 Svedectvo (TV film)
1967 Profily (TV seriál)

TV pořady

1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1965 Adieu, Artur (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1985 Jeseň vyšetrujúceho sudcu (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace