Reklama

Reklama

Martin Štoll

Martin Štoll

nar. 15.07.1973 (50 let)
Praha, Československo

Biografie

Po absolvování FAMU, Katedry dokumentární tvorby (Mgr., 1997) v pedagogické dílně prof. Jana Špáty, zůstal na této katedře jako pedagog, kde pokračoval v pedagogickém díle prof. Antonína Navrátila. Pod jeho vedením (a po jeho smrti pod vedením doc. Olgy Sommerové) pokračoval v doktorském studiu, které završil prací o historii českého dokumentárního filmu Mezi pravdou a lží (Ph.D., 2001). Habilitoval svými filmy na Filmové a televizní fakultě VŠMU v Bratislavě, v oboru Dokumentární tvorba (doc., 2007). Přednáška byla na téma Hranice možného v dokumentárním televizním formátu.

Jako dokumentarista natočil ke čtyřiceti dokumentárním filmů obsahujících širokou paletu metod a tematických zájmů. Od filmů sociálních jako (OKO-Kdo si hraje, nezlobí, Balet, Jak se žije sestřičkám) přes portréty (GENUS – Miloš Kirschner, GENUS – Radovan Lukavský), cestopisné sondy (Irsko: Konec Evropy, Lotyšská píseň, Litevská naděje, Estonský oheň), společenské filmy (Má Malá Skála, Sbírka zapadlých vlastenců), až po popularizační (seriál Praha-jeviště vědy 1-12, Hrad Helfštýn-Deset století architektury, Auguste Renoir: Milenci-Mistrovská díla z českých sbírek). Řada z nich byla oceněna a většinu odvysílala Česká televize. Dále spolupracoval na filmech Viktora Tauše, Theodory Remundové a Jana Špáty.

Od roku 1999 pracuje v České televizi jako dramaturg, v letech 2002-2003 a 2005-2006 jako vedoucí dramaturg (kolektiv: Velká voda, Jiří Krejčík: Národ v sobě, A. Činčerová: Listy z Provence, O. Sommerová: Máňa po deseti letech, O. Sommerová: Ztracená duše národa, H. Třeštíková: Paměť 20. století, Obsluhovala jsem Karla Čapka, Pavel Štingl: Druhý život Lidic, Pavel Koutecký: Islandská paměť, Petr Bok: Mezi hvězdou a půlměsícem). Jedinečnou mediální a dramaturgickou zkušenost získal na akci Největší Čech, kde byl pověřen dramaturgií všech dokumentárních částí tohoto projektu.

V roce 1999 založil nakladatelství Malá Skála, které se věnuje knihám dokumentárního charakteru (K. Erban: Starý kalendář, V. Sorokin: Fronta, G. Bruno: Božskému Rudolfu II), textům o krajině (P. Hájek a kol: Krajina zevnitř, P. Hájek: Česká krajina a baroko, J. Sádlo: Krajina a revoluce) a samozřejmě filmovým publikacím (O. Sommerová: Filmový esej, P. Kotek: Kronika Studentského vysílání, H. J. Schlegel: Podvratná kamera, L. Daneš.: Můj život s múzami, televizí a tak vůbec) Nejvýraznějším filmologickým počinem bylo vydání bilančního rozhovoru s Janem Špátou: Okamžiky radosti, který s ním jako bývalý student vedl.

Svoji pedagogickou činnost zahájil v roce 1992 jako lektor angličtiny na jazykové škole Vladimíra Valenty v Praze. Po té v letech 1997-2003 působil na FAMU jako odborný asistent. Přednášel na katedře dokumentární tvorby Dějiny českého a Dějiny světového dokumentárního filmu, Televizní prostor a vedl Dramaturgický seminář. Byl také 6x spoluředitelem grantu Rady vysokých škol. V letech 2002-2005 vyučoval Dokumentární film na Vyšší odborné škole filmové v Písku a na Filmové akademii tamtéž. Od roku 2004 vyučuje jako odborný asistent (od 2007 jako docent) na Literární akademii (Soukromá vysoká škola Josefa Škvoreckého) v Praze a to předměty Mediální komunikace, Mediální obraz a Dějiny médií. Od září 2006 působí na této škole také jako prorektor, předseda Ediční a Mediální rady. Pohostinsky uskutečnil řadu přednášek domácích (FFUK-filmová věda, FFUK-kulturologie, PCFE – Documentary Film) i zahraničních (University of Glasgow).

Kromě těchto aktivit se podílí na organizaci a programové náplni festivalu Nadotek v Ústí nad Orlicí. Byl členem porot nejrůznějších festivalů (Tourfilm, Academiafilm, Techfilm), s Janem Gogolou ml. uváděl filmové večery v Kavárně u Knihomola (Úterý filmomolů), byl hostem řady zahraničních sympozií (Francie, Německo, Holandsko a zejména Documentary Film Sympozium Riga, Lotyšsko), podnikl měsíční soukromou stáž v New Yorku. Je také občasným divadelním hercem a režisérem.

Ve své teoretické práci se zajímá zejména o dokumentární film jako obor (spoluautor publikace Okamžiky radosti, spoluautor publikace Praha dokumentární, autor monografie Jan Špáta), při čemž v posledních letech svůj pedagogický i odborný záběr rozšířil na média jako celek. Zabývá se tzv. televizním prostorem, principy propagandy, historií, estetikou a člověkem ve světě médií.

Člen Asociace režisérů a scénáristů (ARAS), European Documentary Network (EDN), občanského sdružení Bílá síť a občanského sdružení Tyl Bakov nad Jizerou.

Martin Štoll je ženatý (Věra, nar. 1979) a má jednu dceru (Alžběta, nar. 2006).

Zdroj: doc. Mgr. Martin Štoll, Ph.D.

Režisér

Dokumentární
2011

Cesta na Vostok (TV film)

 

Inventura Febia (seriál)

 

Radovan Lukavský a Jiří Kodet (E37)

 

Pomník inteligenci (TV film)

2010

Nás se bojí zubatá (TV film)

 

Vizionář televize Jaroslav Šafránek (TV film)

2001

Školáci versus drogy

2000

Osudy hvězd (seriál)

 

Fanda je fanda... František Srb (S01E49)

1999

Cestománie (seriál)

 

Estonský oheň (TV film)

Reklama

Reklama

 

Litevská naděje (TV film)

 

Lotyšská píseň (TV film)

 

Odpoledne pro všechny (seriál)

 

Balet (E04)

 

Osudy hvězd (seriál)

 

Konec mladých časů... Jan Novák (S01E30)

1998

Hrajeme celkem ochotně aneb Ochotníci z Bakova (TV film)

 

Sbírka zapadlých vlastenců (TV film)

1997

Deset století architektury (seriál)

 

Má Malá Skála (studentský film)

1995

Poutníci chaosem (TV film)

1993

GEN - Galerie elity národa (seriál)

Pořady
2003

Když musíš, tak musíš?

1998

Jak se žije

1995

GENUS

1992

Oko - pohled na současnost

Scenárista

Dokumentární
2011

Cesta na Vostok (TV film)

 

Inventura Febia (seriál)

 

Radovan Lukavský a Jiří Kodet (E37)

1997

Má Malá Skála (studentský film)

Host

Pořady
2006

Čétéčko

1997

Úsměvy

Kameraman

Dokumentární
2011

Cesta na Vostok (TV film)

Reklama

Reklama