foto

Günther Fischer

  • nar. 23.6.1944 (75 let)
    Teplice, Německá říše

Biografie

Narozen v severočeských Teplicích-Šanově. Rodina se po válce vystěhovala do Cvikova (německy Zwickau). První hudební základy mu poskytli rodiče. Roku 1960 zakládá s přáteli trio kytara, basa, akordeon. Ve stejném roce je přijat na konzervatoř Roberta Schumanna, obor hudební pedagogika. Roku 1965 zahájil studia na Vysoké hudební škole Hannse Eislera ve východním Berlíně. Studoval klarinet, saxofon, dirigování, kompozici a aranžmá. Současně hrál v jazzové skupině Klause Lenzeho. Zde hrál i Henning Protzmann, pozdější baskytarista a manažér skupiny KARAT, jako zpěvák působil Manfred Krug, pozdější komisař Stoever v seriálu TATORT. Roku 1967 si založil vlastní skupinu. Za bicími byl Wolfgang Zicke Schneider, kontrabas Hans Schätzke a u piana Reinhard Lakomy, jehož pozdější LP desky s elektronickou muzikou konkurovaly i skupině Puhdys. Roku 1969 přibyl kytarista Fred Baumert a původní Günther - Fischer - Quartett se změnil na quintet. Později přibrali trumpetistu Hanse-Joachima Graswurma. Skupina koncertovala s jazzovou zpěvačkou Uschi Brüningovou, již zmiňovaným Manfredem Krugem, Veronikou Fischerovou či Reginou Dobberschützovou.

První filmovou hudbu složil roku 1971 pro sci-fi EOLOMEA a stal se jedním z nejplodnějších autorů filmové hudby. V roce 2012 napsal hudbu k SUSHI IN SUHL, byl to jeho 92 film. Roku 1989 napsal muzikál JACK THE RIPPER. Hlavní ženskou roli odezpívala Katrin Weberová. Günther Fischer je všestranný hudební skladatel, kterému nedělá problémy soul, folk, jazz, beat, rock, lidové písně. On sám si jednou utahoval z novinářky, že zapomněla na morseovku. Roku 1978 pracoval na západoněmeckém KRÁSNÝ GIGOLO, UBOHÝ GIGOLO. Šlo o poslední film Marlene Dietrichové, která zde hrála baronesu von Semering. Film byl pojmenován podle stejnojmenné písně, kterou zde Marlen zpívá, ale autorem není Günther Fischer. Jedná se o původní šlágr z roku 1929, autorů Juliuse Brammera (text) a Leonella Casucciho (hudba). Brammer byl rakušák (narodil se v Sehradicích u Zlína) a text, líčící pád monarchie napsal roku 1924 v berlínském hotelu Adlon. Roku 1928 k němu Casucci složil tango s 16-taktovým refrénem. 22. srpna 1929 ji nahrál orchestr Dajose Bély pro Odeon a zrodil se hit, který neměl obdoby. Rozšířil se Evropou a práva zakoupila i americký společnost Warner Music Group. V roce 1930 ji nazpíval Louis Armstrong. Rok po něm Bing Crosby a Leo Reisman. Skladba dostala roku 1945 nové aranžmá ve stylu rockového swingu a jako JUST A GIGOLO znovu dobývala žebříčky a hlavně peněženky zákazníků prodejen gramodesek. V roce 1956 byla přezpívána Louisem Prima. Od roku 1978 ji má ve svém repertoáru skupina Village People (ti co jsou odkojeni radiem Luxembourg nezapomenou na jejich hity MACHO MAN, či IN THE NAVY).

Ale zpět ke Güntherovi. Od roku 1997 žije v irském Corku. Je otcem zpěvačky Laury Fischerové, s kterou příležitostně vystupuje. Ve skladatelské filmografii vpravo je chybně uveden jako autor hudby tv seriálu DER STAATSANWALT HAT DAS WORT. Skutečnými autory hudby jsou Karl-Heinz Schröder a Peter Gotthardt.

skipi

Skladatelská filmografie

Filmy

2003 Zamilovaní zloději (TV film)
2002 Tanners letzte Chance (TV film)
1996 Helden haben's schwer (TV film)
Tresko (TV film)
1995 Nich' mit Leo
Wozu denn Eltern? (TV film)
Špinavé peníze (TV film)
1994 Um jeden Preis (TV film)
1993 Der Kinoerzähler
Inge, April und Mai (TV film)
1992 Große Fest, Das (TV film)
Trio, Das (TV film)
1991 Bronsteins Kinder
Der Tangospieler
Der Verdacht
Ende der Unschuld (TV film)
Engel mit einem Flügel (TV film)
Farssmann oder Zu Fuss in die Sackgasse
Polizeiruf 110 - Big Band Time (TV film)
1990 Der Streit um des Esels Schatten
Der achte Tag
Polizeiruf 110 - Falscher Jasmin (TV film)
Rheinsberg (TV film)
1989 Grüne Hochzeit
Pavučina
Radiofieber (TV film)
Saint: Wrong Number, The (TV film)
Vloupání
1988 A.D.A.M.
Der Passagier - Welcome to Germany
Die Entfernung zwischen Dir und mir und ihr
Jedni druhých břemena neste
Muž na stromě (TV film)
Žabí král
1987 Die Alleinseglerin
Sansibar oder Der letzte Grund (TV film)
1986 Blinde Leidenschaft
Dům u řeky
Pattbergs Erbe (TV film)
Von zwölf bis mittag
1985 Abschiebung, Die (TV film)
Didi a pomsta vyděděnců
Die Grünstein-Variante
Friedhelms Geburtstag und andere Geschichten (TV film)
Meine Frau Inge und meine Frau Schmidt
Na dosah ruky (TV film)
Pohádka o muži s medvědí kůží
Steinerne Fluß, Der (TV film)
1984 Bobří stopa
Chinese Boxes
Die Platzanweiserin (TV film)
Liebe ist kein Argument
Sen o štěstí
1983 Der Aufenthalt
Der entführte Prinz (TV film)
Fariaho
1982 Princ za sedmero moři
Romance a Amélií
1981 König und sein Narr, Der (TV film)
Občanská záruka na jeden rok
Pugowitza
Tajemný jakobín
1980 Glück im Hinterhaus
Glück und Glas (TV film)
Heute abend und morgen früh
Nightkill
Příští rok na Balatonu
Sólo pro Sunny
Yvonne (TV film)
1979 Blesky nad Mexikem
Feuer unter Deck
Katův bratr
P.S.
Verlobung in Hullerbusch (TV film)
Útěky (TV film)
1978 Der Meisterdieb (TV film)
Der gepuderte Mann im bunten Rock (TV film)
Geschlossene Gesellschaft (TV film)
Hrst naděje
Krásný gigolo, ubohý gigolo
Odvážný Severino
Schovávaná pro dva
Wie soll sich eine Frau entscheiden? (TV film)
Šelma
1977 Camping-Camping (TV film)
Ota mění svět
Útěk
1975 Bankett für Achilles
Sourozenci (TV film)
1974 Loutkář a čert
Wie füttert man einen Esel?
1973 Ferien und das alte Haus
Král pouště z Brandenburgu
Zement (TV film)
1972 Eolomea
Tekumseh

TV seriály

2004 Rodina doktora Kleista (TV seriál)
Umwege der Liebe (S01E07)
Verschüttet (S01E06)
Abschied nehmen (S01E05)
další epizody (7)
2003 Nicht ohne meinen Anwalt (TV seriál)
2002 Die Hinterbänkler (TV seriál)
2001 Drehkreuz Airport (TV seriál)
2000 Der Kapitän (TV seriál)
Kein Hafen für die Anastasia (S02E01)
1998 Poslední svědek (TV seriál)
1997 Der Kapitän (TV seriál)
Den Tod im Nacken (S01E05)
Zwischen den Fronten (S01E04)
Im Vorhof der Hölle (S01E03)
další epizody (4)
1995 Stefanie (TV seriál)
Ulice Berlína (TV seriál)
1994 Elbflorenz (TV seriál)
Frauenarzt Dr. Markus Merthin (TV seriál)
Havelkaiser, Der (TV seriál)
1993 Durchreise (TV seriál)
Ein Bayer auf Rügen (TV seriál)
Ein unvergeßliches Wochenende (TV seriál)
Harry & Sunny (TV seriál)
1992 Unser Lehrer Doktor Specht (TV seriál)
1991 Der Hausgeist (TV seriál)
Viel Rummel um den Skooter (TV seriál)
1990 Der Staatsanwalt hat das Wort (TV seriál)
Blonder Tiger, schwarzer Tango (E138)
Küsse und Schläge (E136)
1989 Peter Strohm (TV seriál)
1988 Friedrich und Friederike (TV seriál)
1987 Weiberwirtschaft (TV seriál)
1984 Berliner Weiße mit Schuß (TV seriál)
Die schöne Wilhelmine (TV seriál)
1983 Der Staatsanwalt hat das Wort (TV seriál)
Ein gefährlicher Fund (E86)
1978 Schauspielereien (TV seriál)
1973 Sedm afér doni Juanity (TV seriál)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)

Dokumentární

1992 Wenn ich sonntags in mein Kino geh'... (TV film)

Divadelní záznam

1982 Jegor Bulytschow und die Anderen (divadelní záznam)
1975 Die unheilige Sophia (divadelní záznam)

Herecká filmografie

Filmy

2009 Whisky s vodkou

TV seriály

1995 Stefanie (TV seriál)
1994 Zwei alte Hasen (TV seriál)

Dokumentární

2017 AMIGA - der Sound der DDR (TV film)
1992 Wenn ich sonntags in mein Kino geh'... (TV film)

Režijní filmografie

Dokumentární

1972 Hochzeit - Hochzeit

Host

TV pořady

2014 Ein Kessel Buntes (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky