Reklama

Reklama

Poslední svědek

(seriál)
Německo, (1998–2007), 55 h 30 min (Minutáž: 45–90 min)

Hrají:

Ulrich Mühe, Gesine Cukrowski, Jörg Gudzuhn, Renate Schroeter, Theresa Scholze, Markus Majowski, Daniel Krauss, Konstanze Breitebner, Leonard Lansink (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(73)

Obsahy(1)

Kriminálnych seriálov sú celé desiatky. Väčšinou sú ich hrdinami vyšetrovatelia či už z radov polície alebo súkromní detektívi alebo právnici. V televíznej tvorbe však nájdeme minimálny počet takých, ktorých hrdinami sú súdni lekári. Tí, ktorí sú skutočne poslednými svedkami, ale súčasne aj prvými, ktorí môžu odhaliť, či v prípade ich klienta šlo o nešťastnú nehodu, vraždu alebo samovraždu.
A presne takým je aj dr. Robert Kolmaar, hrdina kriminálneho seriálu nemeckej televízie ZDF, ktorá ho nakrúca už od roku 1998 a jeho príbehy si našli tisíce priaznivcov vo viacerých krajinách, kde sa seriál uvádza.
Dr. Robert Kolmaar (ULRICH MÜHE) pracuje ako berlínsky súdny patológ a na jeho pitevnom stole sa odohráva ťažké hľadanie pravdy o príčine smrti. Na prvý pohľad nenápadný človek s typickým šálom okolo krku je však tvrdohlavý a cieľavedomý odborník, ktorý chce nájsť pravdu za každú cenu, hoci mu to v súkromnom živote často spôsobuje problémy. Napokon za to, že je rozvedený, si môže do istej miery on sám, a hoci sa zdá, že jeho takmer dospelá dcéra Anna (THERESA SCHOLZEOVÁ) je stredobodom jeho súkromného života, nie je to celkom tak.
Páči sa mu totiž šarmantná kolegyňa dr. Judith Sommerová (GESINE CUKROWSKI), ale nedokáže sa rozhodnúť a vysloviť to rozhodujúce slovo o ich vzťahu. Na rozdiel od toho profesionálneho života, kde je rozhodný a nekompromisný, v tom súkromnom je nevyrovnaný a váhavý. Keďže svojej práci venuje takmer všetok svoj čas, nezostáva mu priestor na koníčky či zábavu. Skôr naopak, ustavičný pracovný stres ho vyčerpáva. K tomu prispieva predovšetkým jeho rozporuplný súkromný život a záujem o krásne ženy. Niekedy dokonca sníva o tom, že najdokonalejší svet by bol ten, kde by nebolo žien!
Našťastie, na pracovisku sa nepohybujú len šarmantné kolegyne a pri pátraní sa nestretá len s krásnymi ženami, veď v prípade potreby ho zachráni najlepší kamarát Johannes Joe Hoffer (JÖRG GUDZUHN), policajný komisárom z oddelenia vrážd, alebo ho zo šlamastiky vytiahne jeho tolerantný šéf, profesor Bondzio (DIETER MANN), hoci sekretárka ústavu súdneho lekárstva Ulla Grünbeinová (RENATE SCHROETEROVÁ) im tiež niekedy dá zabrať svojím ostro podrezaným jazykom.
Spolu s Judith a Joeom Hofferom sa takmer deň čo deň ocitajú na začiatku pátrania, kde majú pred sebou len mŕtveho človeka, ktorého príčinu smrti treba odhaliť. A v prípade, ak šlo o vraždu, musia patológovia polícii pomôcť aj odhaliť vraha prostredníctvom výsledkov forenznej medicíny.
A hoci sa tvorcovia z nemeckej televízie ZDF sústredili predovšetkým na portrétovanie práce patológov a policajných vyšetrovateľov, v seriáli dali aj veľký priestor na zobrazenie súkromného života svojich hrdinov, čím ich priblížili divákovi a ukázali, že to nie sú akísi neomylní bohovia, vedci pohltení svojou prácou a výskumom, ale celkom obyčajní ľudia, s obyčajnými radosťami a starosťami.
Pri tvorbe seriálu sa autori inšpirovali skutočnými prípadmi, ktoré riešili súdni lekári v Nemecku a využívali ich skúsenosti a znalosti, aby pravdivo popísali prácu patológov a metódy, akými pracujú. Šlo im aj o to, aby ukázali, že práca súdneho lekára nie je jednoduchá a ľahká, pretože sa pohybuje na dvoch póloch právnom a medicínskom. Súdny lekár akoby skladal puzzle, kde na začiatku má len hromadu maličkých kúskov, ktoré v konečnom riešení musia dať celistvý obraz príčiny smrti. A na to často potrebuje nielen odborné znalosti, moderné prístrojové vybavenie, ale aj analytický mozog a predstavivosť. Ako hovorí Gregor Edelman, jeden zo stálych scenáristov: Na začiatku si vždy predstavím celý príbeh, ktorý vražde predchádza. To všetko je však len v mojej hlave, pretože my v seriáli ukazujeme opačný proces neprinášame príbeh o tom, ako sa vrah pripravuje na svoj čin, ale ideme opačne prostredníctvom znalostí patológov a ich vyšetrovacích metód sa dopátrame príčin vraždy. Pri tvorbe spolupracujeme so skúsenými patológmi, ktorí nám nedovolia pohybovať sa vo svete fantázie a nepravdepodobnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

hippyman 

všechny recenze uživatele

oi... kde je nějakej vlčák? nebo aspoň série výbuchů na dálnici? aby to byl aspoň PRŮMĚR?! tohle je NUDA! hrůza! statický, příšerně dlouhý dialogy, suchý fórky... sorry, tohle je slabý... 30% ()

Reklama

VMa 

všechny recenze uživatele

Proč pět hvězdiček? Základní nápad a především zobrazení vcelku pochopitelného různého přístupu mužů a žen k některým věcem, kterými se musí soudní patologové zabývat (týká se dílu, kdy pomáhají vyšetřovat vraždu novorozence, který byl nalezen zalitý v betonu). Je mi líto, ale v porovnání s americkými seriály CSI: New York, CSI: Las Vegas a CSI: Miami, jejichž děj se ale odehrává spíše v kriminalistických laboratořích, jednotlivé případy a především způsoby úmrtí mi nepřipadají toliko přehnané a zbytečně složité. A dále proto, a já to opravdu v kriminálních seriálech nehledám, že je zcela bez jakýchkoli výbuchů na dálnici, psů atd. Soustředěnost na patologii může být pro někoho odrazující a nudná, ale já říkám, že právě toto je největším kladem celého seriálu. Samozřejmě celkem sympatický Ulrich Mühe coby dr. Kolmaar, ale také rovněž docela příjemná Gesine Cukrowski jako jeho kolegyně Judith Sommerová v prvních řadách seriálu (poté odchází Sommerová na mateřskou a je nahrazena - novou kolegyní). ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Pokus o oživení německé, na první pohled značně sterilní, kriminální produkce. Postava kriminalisty je nahrazena soudním lékařem, ale na to, aby se seriál stal dostatečně morbidním, přeci jenom schází více pitevních scén. Celkové prostředí je víceméně klasické, ale jednotlivé epizody bývají situovány do poněkud živějších oblastí, aby přibylo něco oživující dynamičnosti příběhu. Pokud chcete znát vraha, je to ten, do něhož byste to v žádném případě neřekli včetně malého dítěte.Uf! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak tohle má být ta jedna z nejlepších německých kriminálek desetiletí? I když nějaký nápad to má, ale já se u toho strašně nudím jako u většiny německy mluvících kriminálek. Hlavní herec Ulrich Muhe je celkem sympaťák, ale filmu chybí případné oživení příběhu a každý díl se spíše táhne. (52 %) ()

Galerie (506)

Reklama

Reklama