Reklama

Reklama

N!xau

N!xau

nar. 17.03.1944
Tsumkwe, Namibie

zem. 05.07.2003 (59 let)
Tsumkwe, Namibie

Zajímavosti (9)

  • Okolností jeho úmrtí nejsou uspokojivě objasněny. 1. července 2003 se vydal do buše na lov, domů se však už nevrátil. Jeho tělo nalezli při následném pátrání rodinní příslušníci nedaleko bydliště. Policie potvrdila jeho úmrtí až 5. července. Příčina úmrtí není známa, zemřel však pravděpodobně v důsledku dlouhodobého onemocnění multirezistentní tuberkulózou. Byl pohřben 12. července 2003 částečně tradičním obřadem v Tsumkwe nedaleko hrobu své druhé manželky. (Posheidon)
  • Po ukončení filmové kariéry se živil jako rolník. Pěstoval kukuřici, banány, fazole a choval stádo skotu. (Posheidon)
  • Vykřičník v jeho jméně znamená mlaskavku. Původní filmové jméno mělo být G!kau ale kvůli překlepu je to N!xau. Jeho rodné jméno je Gcao Coma. (Ainy)
  • N!Xau zemřel na tuberkulózu během lovecké výpravy. (Epistemolog)

Bohové musí být šílení (1980)

  • Záverečná scéna, v ktorej Xi (N!xau) hodí fľašu z útesu sa natáčala na mieste zvanom Božie okno (God's Window) v provincii Mpumalanga, Južná Afrika. (m.a.t.o.)

Bohové musí být šílení (1980)

  • N!xau (Xi) za tuto roli dostal 300 dolarů, ale za pokračování si vymohl víc než osmdesát tisíc, aby mohl pořídit elektrifikovaný dům pro sebe, své tři ženy a jejich děti. Údajně během života trpěl tuberkulózou. Na počátku července roku 2003 potvrdili úředníci v Namibii jeho smrt. Příčinou mohlo být i předávkování drogami. Zemřel ve věku asi 59 let, datem narození si ani sám N!xau nebyl jist. (Kulmon)

Herec

Reklama

Reklama