Reklama

Reklama

Marie Pilská

Marie Pilská

nar. 13.12.1890
Roztoky, Rakousko-Uhersko

zem. 28.02.1940 (49 let)
Praha, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Neprávem pozapomenutá herečka Marie Pilská se narodila jako Marie Švarcová. Její otec se jmenoval Jan Švarc a byl mlynář, maminka se jmenovala Veronika Tvrzová. Byla jejich čtvrté dítě.

V dubnu 1919 se v Praze provdala za inženýra Karla Francla (1891-19??) a vystupovala jako Marie Franclová, později přijala přídomek Pilská na památku toho, že pocházela z Pily.

O její divadelní dráze toho není moc známo. Od roku 1926 hrála menší role v Národním divadle v Praze, naposled si tu zahrála v roce 1937. Za dobu 11 let sehrála na 25 rolí. Hostovala též v divadle Vlasty Buriana. Ale od roku 1936 se plně věnovala filmu, kde za poměrně krátkou dobu (1936-1940) sehrála na 20 filmů.

Prvním filmem, kde si zahrála prodavačku, byl film Rozkošný příběh (1936), v následujícím roce 1937 ji diváci v kinech spatřili dokonce v šesti filmech. Ve větší roli ve filmu Děvčátko z venkova (hostinská), Jan Výrava (vesničanka), Vyděrač (uklízečka), Mravnost nade vše (členka mravnostního spolku), Advokátka Věra (známá pí. Donátové) a Falešná kočička (sestra v sanatoriu).

Rok 1938 jí nabídl opět 6 filmů, matku hlavní hrdinky (Jiřina Štěpničková) si zahrála ve filmu Boží mlýny, vesničanku sehrála v Cestou křížovou, hospodyni v Ducháček to zařídí, vesničanku v Její pastorkyně, matku studentky si zahrála ve Škola základ života a sousedku ve filmu Včera neděle byla.

V následujícím roce 1939 se převtělila do tří rolí. Ztvárnila ženu v kavárně ve filmu Muž z neznáma, nemocniční sestru Matyldu ve Zlatý člověk a větší roli majitelky dívčího penzionátu Ubaldy Harasové ve ztraceném filmu Žabec.

Poslední její filmovací rok byl 1940, kdy jí režisér Slavínský obsadil do její největší role ve filmu To byl český muzikant, kde vytvořila měšťanku Kalašovou. V tomto roce si též zahrála v dokumentárním filmu Manželství pod drobnohledem.

Bohužel další natáčení jí znemožnila náhlá smrt ve věku 49 let. Ačkoliv její jméno je dnes již pozapomenuto, stojí zato si jí občas připomenout, jelikož se k nám i dnes často vrací prostřednictvím televize v často reprízovaných filmech. Byla pohřbená do rodinného hrobu v Praze Bubenči.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama